Proprietăţi

Achizitiile imobiliare recente ale lui Isarescu si Vosganian arata ca ei pariaza pe cresterea preturilor

Achizitiile imobiliare recente ale lui Isarescu si Vosganian arata ca ei pariaza pe cresterea preturilor

Click pentru imaginea marita

14.12.2007, 19:43 25

Decizia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si a ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, doi dintre oamenii cei mai informati asupra mediului economic local, de a investi anul acesta in locuinte, arata ca piata va continua sa creasca si in urmatoarea perioada, chiar daca exista opinii ca preturile caselor sunt la apogeu.
"Cei doi sunt niste oameni care inteleg foarte bine resorturile economiei, precum si ale pietei imobiliare, iar din realizarea unor asemenea investitii putem spune ca dau gir pietei, care inca prezinta oportunitati de investitii", apreciaza Mirela Raicu, consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Esop.
Ambele achizitii sunt de fapt investitii, avand in vedere ca cei doi oficiali mai detin si alte imobile de locuit sau terenuri.
Cea mai recenta achizitie a guvernatorului BNR a fost facuta in Bucuresti, unde Isarescu a cumparat un apartament de 110 metri patrati, conform ultimei declaratii de avere, actualizate cu datele din 2007.
Guvernatorul are in prezent, alaturi de sotia acestuia, cinci locuinte, dintre care doua apartamente in Bucuresti, o casa in comuna ilfoveana Gruiu, precum si alte doua case in Dragasani, judetul Valcea (una de vacanta si una de locuit), potrivit declaratiei de avere completate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
Varujan Vosganian a contractat in acest an un credit de 180.000 de euro de la Alpha Bank pentru cumpararea unei a treia locuinte.
Mutarile guvernatorului si a ministrului economiei ar putea fi vazute ca investitii strategice dar si ca un plasament normal, datorat unei acumulari de lichiditati.
Indexul imobiliar construit de ZF arata ca preturile locuintelor construite in perioada 1980-1990 din Bucuresti au cunoscut o crestere de circa 50%-60% anul acesta, ajungand la un nivel de circa 1.800 euro/metrul patrat, in conditiile in care anul acesta au fost livrate doar circa 1.500 de apartamente in ansambluri rezidentiale cu peste 200 de unitati rezidentiale. Anul viitor este asteptata o noua majorare a preturilor, alimentata si de costurile cu forta de munca, materialele de constructii si terenuri. In 2008 vor fi livrate doar 5.000 de locuinte noi, conform proiectelor dezvoltatorilor.
Aceste elemente ar putea duce preturile locuintelor noi la un pret de 2.500 de euro pe metrul patrat util, cu TVA inclusa.
Din declaratiile de avere reiese ca Isarescu mizeaza si pe un randament bun al terenurilor, avand un lot intravilan de 1,4 hectare in comuna Gruiu, in timp ce Vosganian are un teren forestier de 1.250 de metri patrati in Voluntari.
Pe de alta parte, Cristian Sima, fost membru al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, si Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al bancii UniCredit Tiriac, mizeaza pe aceasta piata din prisma dezvoltatorilor de ansambluri rezidentiale, fiind implicati in dezvoltarea proiectului Romfelt Plaza din zona Doamna Ghica a Capitalei, format din 616 apartamente.
O alta categorie de investitori care mizeaza in continuare pe cresterea pretului locuintelor sunt fondurile specializate pe achizitionarea apartamentelor, precum norvegienii de la Romania Invest, care au cumparat 800 din cele 5.000 de apartamente noi vandute in acest an in Bucuresti, cu scopul de a le vinde ulterior pentru un profit cuprins intre 30% si 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO