Proprietăţi

Africa-Israel ia terenuri de 60 mil. euro pentru locuinte

16.04.2007, 18:21 22

Compania de dezvoltare imobiliara Africa Israel Europe, care construieste complexul comercial Cotroceni Park in Bucuresti, intentioneaza sa cumpere in urmatoarele doua-trei luni trei terenuri cu o valoare cumulata cuprinsa intre 60 si 70 de milioane de euro, in special pentru dezvoltari rezidentiale.
"Am platit pana in prezent 50 de milioane de euro pentru patru loturi de teren pentru proiectele incepute. Discutam achizitionarea altor trei loturi de teren cu o valoare totala de 60-70 de milioane de euro, negocieri care s-ar putea concretiza in urmatoarele doua luni", a declarat Reuven Havar, directorul executiv al Cotroceni Park. El nu a precizat unde sunt amplasate terenurile care vor fi achizitionate.
Principalul actionar al Africa Israel este Lev Leviev, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Israel, care detine peste 80% din actiunile companiei. Leviev se afla pe locul 210 intre cei mai bogati oameni din lume, potrivit Forbes, cu o avere estimata la peste patru miliarde de dolari.
Havar a explicat ca toate achizitiile de terenuri facute pana in prezent pe piata locala au fost realizate din fonduri proprii, dar compania intentioneaza sa caute in urmatoarea perioada finantare la bancile locale pentru 75% din valoarea terenurilor.
Totodata, compania intentioneaza sa se listeze in acest an la Bursa din Londra.
"Am vrut inca de anul trecut, dar bursa a luat-o pe un trend descendent si am hotarat sa mai asteptam. Pana la sfarsitul acestui an este posibil sa ne listam la Londra de unde sa atragem cateva sute de milioane de euro", a precizat Havar.
Compania a ajuns la o intelegere cu o banca germana pentru contractarea unui imprumut de peste 100 mil. euro pentru finantarea proiectului Cotroceni Park, dezvoltat in parteneriat cu fondul de investitii New Century Holding pe fosta platforma UMEB Bucuresti.
"Lucram in prezent la fundatie si speram ca in decurs de o luna sa desemnam antreprenorul general, din cele patru firme cu care discutam. Pentru urmatoarele proiecte, incercam sa dezvoltam pe cat posibil fara a intra in alte parteneriate", spune Havar. Peste 60% din suprafata inchiriabila de 75.000 de metri patrati a proiectului Cotroceni Park a fost inchiriata, valorile de precontractare a spatiilor variind de la 10 euro/metrul patrat pana la 130 de euro/metrul patrat, in functie de suprafata inchiriata si de chirias.
Al doilea centru comercial de pe piata locala al companiei va fi dezvoltat la Arad si va implica o investitie de peste 50 de milioane de euro. Compania a cumparat intr-o zona centrala a Capitalei un teren de 1,7 hectare pentru care studiaza oportunitatile de dezvoltare, variantele luate in calcul fiind realizarea unui proiect rezidential, a unui imobil de birouri sau a unui proiect mixt.
"Toate terenurile au fost cumparate pentru dezvoltari. La fel ca majoritatea dezvoltatorilor, incercam sa obtinem un randament de cel putin 12%. In urmatorii ani, randamentele in Romania vor scadea spre nivelul de 6% in cazul achizitiilor si am putea lua in calcul vanzarea proprietatilor, dar aceasta este decizia proprietarilor", a precizat reprezentantul AFI Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO