Proprietăţi

Austriecii au cumparat cu 185 mil. euro cel mai mare centru comercial din Constanta

Austriecii au cumparat cu 185 mil. euro cel mai mare centru comercial din Constanta
16.03.2007, 19:40 25

Fondul de investitii Immoeast din Austria, cel mai activ jucator de pe piata locala de real estate, va cumpara pentru 185 de milioane de euro proiectul Polus Center Constanta, dezvoltat de compania TriGranit, proiect a carui constructie va incepe in vara acestui an si se va finaliza spre finalul lui 2008.
Anuntul a fost facut ieri de catre companie, care este listata la bursa de la Viena.
Austriecii se afla la a patra miscare din acest an, dupa ce au achizitionat parcurile de afaceri Victoria Park si S-Park din nordul Bucurestiului, precum si compania Logistic Contractor, care detine un teren in apropierea soselei de centura din Capitala, pe care va dezvolta un proiect logistic.
Valoarea totala a investitiilor din acest an depaseste 400 mil. euro.
Anul trecut, Immoeast si TriGranit au fost actorii celei mai mari tranzactii de pe piata locala de real estate, vanzarea proiectului Polus Center din Cluj, intr-un contract "forward purchase" - plata se face pe masura ce lucrarile si inchirierile avanseaza - tranzactie in valoare totala de 210 milioane de euro.
"Negocierile au fost extrem de scurte, termenii tranzactiei fiind foarte asemanatori intre cele doua tranzactii (n.r. - Cluj si Constanta). Discutii au fost inca dupa preluarea proiectului din Cluj, dar negocierile au inceput de-abia in luna februarie, fiind finalizate la inceputul acestei luni", au declarat pentru ZF surse apropiate tranzactiei.
Contractul de la Constanta este tot de tip forward purchase, iar randamentul investitiei este estimat la 6,5% in euro pe an, tinand cont de valorile de inchiriere practicate pe piata spatiilor de retail. Totodata, Immoeast a anuntat ca aproximativ 40% din suprafata inchiriabila este deja precontractata.
Centrul comercial va avea o suprafata utila de 90.000 de metri patrati, lucrarile de constructie fiind programate sa inceapa in vara acestui an. Immoeast detine o participatie de 25% in compania dezvoltatoare, TriGranit, inca din vara anului trecut, proiectul de la Constanta avand termen de finalizare a doua parte a anului 2008.
Aceasta reprezinta cea de-a doua investitie a Immoeast la Constanta, dupa ce austriecii au cumparat anul trecut 75% din compania Harborside Imobiliara, care dezvolta un alt proiect comercial, Trident Plaza, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 de metri patrati. Compania a anuntat ca detine 40 de proprietati in Romania, cu o suprafata totala de peste 2 milioane de metri patrati, fiind detasat principalul investitor strain de pe piata locala.
Printre cele mai importante active din Romania aflate in portofoliul Immoeast se regasesc parcurile de afaceri Iride Business Park (63 mil. euro), Victoria Park (60 mil. euro), S-Park (100 mil. euro), toate dezvoltate in partea de nord a Bucurestiului.
Fondurile austriece s-au dovedit a fi cei mai activi jucatori de pe piata imobiliara locala, alaturi de Immoeast, investitori precum CA Immo sau Europolis realizand investitii de sute de milioane de euro, fiind implicati in majoritatea proiectelor importante de pe piata locala, precum Sema Parc, Opera Center, Europe House si chiar Charles de Gaulle Plaza, unde CA Immo a vandut participatia de 50% catre germanii de la Accession Fund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO