Proprietăţi

Băncile vor continua în 2011 să lichideze proprietăţi imobiliare în contul creditelor neachitate

Autor: Popescu Emil

01.12.2010, 13:54 27

Băncile vor continua în 2011 să lichideze proprietăţi imobiliareîn contul creditelor neachitate, proces lansat în acest an, fiindvizate în special centre comerciale fără retaileri puternici şiclădiri de birouri cu un grad redus de închiriere, apreciazăCristian Ustinescu, director la DTZ Echinox, citat de Mediafax Business.

"Problema cu care se confruntă segmentul investiţiilorimobiliare din România este lichiditatea scăzută. Într-o piaţă încare s-a atins cu dificultate cifra de 250 milioane eurotranzacţii, convertirea în numerar a garanţiilor imobiliare aleîmprumuturilor care au ajuns la maturitate nu ar face decât săadâncească deficitul de refinanţare, respectiv diferenţa dintrevaloarea împrumurilor şi valoarea aseturilor care le garantează,accentuând presiunea asupra valorii de piaţă a celor din urmă", aafirmat într-un comunicat Ustinescu, Investments Director lacompania de consultanţă.

El a adăugat că dacă anul trecut băncile au monitorizat doarsituaţia şi au amânat termene de rambursare, în acest an au trecutla lichidări.

"Dacă 2009 a fost un an al contabilizării expunerii băncilor pesegmentul imobiliar, când acestea au făcut o situaţie aîmprumuturilor, au constituit provizioane şi au amânat termenele derambursare, respectiv au transferat parte din credite unor filialedin jurisdicţii cu o politică de provizionare mai permisivă, anulacesta băncile au recurs la măsuri mai ferme şi mai drastice,lichidând proprietăţi. Câteva dintre exemplele cele mai elocventesunt Tiago Oradea, terenul din Buftea al Raiffeisen Bank şi CityMall, în curs de lichidare", a spus el. Citiţi mai multe pewww.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO