Proprietăţi

Bucurestiul a ramas fara birouri de clasa A

26.09.2007, 19:03 14

Interesul manifestat atat de companiile multinationale, cat si de cele locale pentru deschiderea de sedii in imobile de birouri moderne, situate in zone cu vizibilitate ridicata din Bucuresti, a coborat rata de neocupare in cladirile de clasa A la nivelul de 0,02%, un minim istoric, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Cu alte cuvinte, dintr-un stoc finalizat de birouri cu o suprafata de 545.000 de metri patrati, inregistrat la sfarsitul primului semestru, disponibili erau doar 109 metri patrati ? echivalentul unui apartament cu trei camere.
In aceste conditii, firmele din domeniul bancar sau cele din IT si telecomunicatii ? principalii chiriasi ai spatiilor din cladiri moderne - sunt nevoiti sa-si planuiasca strategiile de extindere cu cateva luni inainte, in conditiile in care si birourile care urmeaza a fi livrate pana la sfarsitul acestui an sunt preinchiriate in proportie de peste 50%.
La sfarsitul anului 2006, rata de neocupare era de 1,5% pentru cladirile din principalele zone de birouri ale Capitalei.
Rata de neocupare inregistrata in Bucuresti este probabil cea mai mica din orasele mari ale Europei, in conditiile in care mai exista orase in care acest coeficient depaseste 10%, precum Amsterdam sau M?nchen, in timp ce in Moscova sau Varsovia rata de neocupare este de 4%, potrivit Jones Lang LaSalle. Chiriile au continuat sa creasca, tendinta care va continua pentru inca doi ani, potrivit consultantilor de pe piata, astfel ca in cladiri precum Charles de Gaulle Plaza sau America House contractele au fost semnate la 20 euro/metrul patrat/luna sau chiar mai mult.

Cele mai scumpe chirii (euro/mp/luna)
Charles de Gaulle???23,8
America House???20
Bucharest Corporate Center???20
Millennium Business Center???19,5
Europe House???18
Sursa: Eurisko

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO