Proprietăţi

Budapesta, Praga si Bratislava castiga de pe urma largirii UE

05.05.2004, 00:00 23



Extinderea la inceputul acestei luni a Uniunii Europene cu zece state are un puternic impact si pe piata imobiliara din regiune. Budapesta, Praga si Bratislava vor fi principalii castigatori de pe urma extinderii Uniunii Europene, releva un studiu al DTZ Research, fiecare dintre aceste orase urmand sa intre in topul celor mai cautate zece orase pentru afaceri din Uniunea Europeana.



Cu zece state admise in Uniunea Europeana dintr-un singur foc la 1 mai 2004 - Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria si alte state aflate pe lista de asteptare, cum este cazul Bulgariei, Turciei si Romaniei, geografia economica a continentului se va schimba dramatic.



Potrivit DTZ Research, extinderea catre est a Uniunii Europene se va traduce in cresterea interesului corporatiilor pentru anumite orase europene. Berlin, Budapesta, Praga si Bratislava vor fi principalii beneficiari.



De altfel, toate cele patru orase au intrat din acest an pe lista celor mai cautate zece regiuni din cadrul Uniunii Europene de catre corporatii.



Explicatia este evidenta, apreciaza analistii DTZ Research. Toate orasele din Europa Centrala si de Est vin cu avantajul unor costuri mai reduse cu forta de munca, dublate de perspectivele de crestere economica din regiune, ceea ce se traduce intr-un mediu de afaceri tot mai atractiv.



In aceste conditii, unele dintre tarile din fostul bloc comunist, precum Cehia, Ungaria sau Slovacia, reprezinta o alternativa mai buna decat statele din UE pentru sectoarele de activitate unde costul reprezinta factorul cel mai important si nu gradul ridicat de calificare al fortei de munca. Exista insa si state, precum cele baltice, care concureaza de la egal la egal cu membri UE dinainte de mai 2004 si in ceea ce priveste sectoarele de activitate ce implica un grad ridicat de calificare a fortei de munca.



De pe urma cresterii din urmatoarea perioada a economiilor din Europa Centrala si de Est va avea de suferit, spune studiul DTZ Research, Austria si o buna parte din Germania.



"(Austria si Germania - n. red.) Vor trebui sa faca fata unei concurente directe mai puternice din partea noilor membri, care ofera solutii de afaceri mai ieftine. Aceste tari sunt pe punctul de a recupera decalajul economic si in ceea ce priveste infrastructura, ceea ce va determina investitii continue si o transparenta mai mare", precizeaza analistii DTZ Research. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO