Proprietăţi

Casa Radio sta pe un teren de 164 mil. euro

30.08.2007, 17:47 65

Terenul de sub Casa Radio, unde se afla in derulare un proiect imobiliar care implica o investitie de circa 700 de milioane de euro, a fost reevaluat de catre firma dezvoltatoare, Plaza Centers, la 164 milioane de euro, potrivit raportului semestrial al companiei.
Lotul de teren are o suprafata de 91.000 de metri patrati. In aceste conditii, pretul pe metrul patrat de teren in zona Eroilor, din centrul Capitalei, este evaluat la 1.800 de euro/ metrul patrat, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acelasi teren era pretuit la 87,3 mil. euro - 960 euro/metrul patrat.
Pe acest teren a inceput dezvoltarea celui mai mare proiect al companiei israeliene in Romania si, totodata, una dintre cele mai mari dezvoltari imobiliare de pe piata locala. Proiectul, realizat in parteneriat cu Guvernul Romaniei, va avea o suprafata de 360.000 de metri patrati si va cuprinde un centru comercial, birouri, hotel, locuinte si sali de conferinte.
Si valoarea de piata a proiectului a cunoscut o apreciere semnificativa, fiind evaluat la 30 iunie acest an la 647 de milioane de euro, fata de 461 de milioane de euro la finalul primului semestru din 2006, - plus 40%.
Plaza Centers s-a extins rapid si in restul tarii, cheltuind peste 30 de milioane de euro pentru preluare a patru loturi de teren, cu o suprafata totala de 130.000 de metri patrati, la Iasi, Timisoara, Slatina si Miercurea Ciuc.
Cea mai importanta investitie din afara Bucrestiului este anuntata la Iasi, unde compania a preluat un teren de 46.500 de metri patrati, pe care intentioneaza sa dezvolte un proiect mixt - format din spatii de retail si birouri, cu optiune pentru dezvoltarea unui proiect rezidential. Investitia in acest proiect, care are termen de finalizare anul 2010, este estimata la 115 milioane de euro.
Tot un proiect mixt a planificat Plaza Centers si pentru terenul preluat la Timisoara in luna martie a acestui an, investitia in orasul de pe Bega fiind estimata la 92,5 milioane de euro.
Cele mai recente achizitii ale companiei - la Slatina si Miercurea Ciuc.
Suprafata totala a celor patru proiecte este de 170.000 de metri patrati si vor cuprinde spatii comerciale, de locuinte, hoteluri si birouri.
"Vom continua extinderea activitatii in regiunea Europei de Centrala si de Est. Vrem sa dezvoltam patru-cinci centre comerciale si de recreere moderne pe an in capitalele si in principalele orase din Polonia, Cehia, Romania, Slovacia, Ucraina, Rusia, Serbia si Grecia", se arata in raportul firmei.
Plaza Centers, alaturi de companiile Elcint si Insightec, face parte din grupul israelian Elbit Medical Imaging, listat la bursa americana Nasdaq, actionarul majoritar al companiei fiind Europe Israel Ltd.
Compania a obtinut in primele sase luni venituri de 94,5 milioane de euro, aproape dublul valorii din primul semestru al anului trecut. Plaza Centers detine un portofoliu de proprietati estimat la 2,9 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO