Proprietăţi

CBRE: Cresterea pretului la locuinte in Bucuresti nu va depasi 20%

CBRE: Cresterea pretului la locuinte in Bucuresti nu va depasi 20%
15.03.2007, 19:47 11

Locuintele din Bucuresti se vor scumpi in acest an cu valori cuprinse intre 5% si 20%, fata de anul 2006, cea mai mare majorare fiind asteptata pe apartamentele destinate populatiei cu venituri medii, unde cererea se va mentine ridicata, potrivit estimarilor companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis.
"Cererea pentru apartamente cu preturi medii va ramane crescuta, dezvoltarea acestui segment al pietei fiind favorizata de accesul la creditele ipotecare si cresterea puterii de cumparare a populatiei. Cumparatorii cu venituri mici si medii de pana la 1.000 - 1.200 de euro pe luna vor fi activi mai ales pe piata apartamentelor in blocuri vechi", se arata in studiul CB Richard Ellis.
Estimarile pentru acest an arata ca preturile medii de vanzare ale proiectelor destinate populatiei cu venituri medii vor inregistra cea mai mare crestere, cu pana la 20% comparativ cu 2006. Pentru proprietatile de lux situate in proiecte tip vila sau in cladiri de inaltime joasa preturile vor creste usor, cu 5 - 10%, in urmatoarele 12 luni, pe acest segment al pietei inregistrandu-se in prezent un echilibru relativ.
"Preturile de vanzare pentru apartamentele situate in blocuri vechi ar putea creste cu 10-15%, deoarece noile proiecte nu pot acoperi inca cererea existenta pe termen scurt si mediu", se mai arata in raport.
Numarul mare de proiecte rezidentiale planificate spre finalizare in urmatori ani va determina cresterea volumului si valorii tranzactiilor de pe piata, care in general includ atat capital propriu, cat si imprumutat.
Pentru anul 2007, analistii CBRE estimeaza o intensificare a activitatii de constructie pe segmentul apartamentelor in zone dens populate precum Titan, Colentina, Militari, Berceni.
"Zonele de sud si est au devenit tot mai atractive pentru dezvoltatori, datorita preturilor mai scazute la terenuri si a flexibilitatii din punct de vedere urbanistic, ceea ce permite dezvoltatorilor sa promoveze preturi competitive", apreciaza analistii DTZ.
In opinia lor, desi numarul unitatilor locative nou construite a crescut, pe termen scurt si mediu piata rezidentiala va fi in continuare dominata de apartamentele situate in blocuri vechi.
"Stocul de unitati locative finalizate in 2006 se adreseaza aproape in exclusivitate segmentului populatiei cu venituri medii-ridicate si mari. Locuintele propuse spre vanzare sunt in majoritate vile noi cu preturi intre 1.200 si 1.500 de euro pe metrul patrat si apartamente pentru care se solicita 2.000-2.500 de euro pe metrul patrat", potrivit studiului CBRE.
Preturile de vanzare au crescut datorita cererii utilizatorilor finali, dar si ca urmare a tranzactiilor speculative. Astfel, analistii CBRE estimeaza ca in ultimul an, preturile de vanzare pentru vilele noi s-au majorat cu aproximativ 10-15%, atingand 1.200-1.500 euro/mp, in timp ce in zonele centrale si de nord ale orasului pretul mediu pentru locuinte noi variaza intre 2.000 si 2.500 euro/mp, calculat la suprafata construita.
Pretul de vanzare a apartamentelor destinate populatiei cu venituri medii se incadreaza intre 1.000 si 1.500 euro/mp, in functie de zona, volumul vanzarilor si stadiul lucrarilor de constructie. Limita minima a intervalului de preturi a crescut cu 20%, de la 850 euro/mp la 1.000 euro/mp pe parcursul al doilea semestru din 2006, insa limita superioara a ramas stabila comparativ cu anul trecut.
In ceea ce priveste chiriile, pentru locuintele de lux acestea au ramas constante ca urmare a scaderii usoare a cererii si ofertei pe acest segment. Astfel, pentru un apartament cu 2-3 camere situat in zona de nord a Bucurestiului, chiria poate ajunge la 4.000 euro/luna, in timp ce pentru vile chiria poate varia intre 5.000 si 7.000 euro/luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO