Proprietăţi

CBRE: Randamentul investitiilor in birouri s-a redus la 7,8%

15.08.2006, 20:00 20

Randamentul investitiilor in spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti s-a redus in primul semestru al anului pana la 7,8% in euro comparativ cu nivelul de 8-8,5% inregistrat anul trecut, continuand evolutia descendenta din ultimii doi ani, potrivit companiei CB Richard Ellis (CBRE).
Compania imobiliara a apreciat in analizele anterioare ca in cursul anului trecut randamentul investitiilor in spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti a scazut cu 3,5%, pana la 8,5%.
Pentru acest an, CBRE a previzionat o reducere a randamentului investitiilor in spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti pana la 7,5%.
Cu toate acestea, Bucurestiul ramane in topul capitalelor europene din punct de vedere al randamentului investitiilor in spatiile de birouri de clasa A.
Spre comparatie, in Varsovia, randamentul este de 6%, in Bratislava si Budapesta - 6,25%, iar in Praga - 5,75%.
Nivele reduse ale randamentelor se inregistreaza si in Viena - 4,8%, Copenhaga - 5%, Paris - 4,25% si Berlin - 5,10%.
Cele mai mari randamente genereaza, potrivit datelor CBRE, investitiile din Moscova si Istanbul - 10% si Sofia - 10,25%.
Randamentul investitiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu (prin vanzare sau inchiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul.
In ceea ce priveste nivelul chiriilor spatiilor de birouri de clasa A din Bucuresti, analistii CBRE apreciaza ca pe fondul cresterii ratei de neocupare de la 6,1% la 6,8% in primele sase luni ale anului, acestea au inregistrat o usoara scadere.
Potrivit CBRE, chiriile s-au redus de la 19 euro pe metru patrat pe luna la 18 euro pe metru patrat pe luna, in primele sase luni fiind tranzactionate spatii insumand doar 36.000 de metri patrati de birouri.
Comparativ cu alte capitale din Europa Centrala si de Est, chiriile din Bucuresti sunt mai reduse, astfel ca in Budapesta nivelul acestora ajunge la 20 de euro pe metrul patrat pe luna, Praga - 18,5 euro, iar Varsovia - 20 de euro.
Doar in capitala Bulgariei, Sofia, chiriile sunt sub nivelul inregistrat in Bucuresti, respectiv aproximativ 12 euro pe metrul patrat pe luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO