Proprietăţi

CBRE: Stocul de birouri din Bucuresti va fi comparabil cu cel din Praga in 2008

27.03.2007, 18:33 23

Stocul spatiilor de birouri din Bucuresti ar putea ajunge, pana la sfarsitul anului, la 1,6 milioane de metri patrati, nivel superior celui din Budapesta, iar in 2008 acesta va atinge suprafata totala a imobilelor din Praga, potrivit companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).
"La finele anului trecut, stocul de spatii de birouri din Bucuresti a fost de 1,2 milioane de metri patrati, urmand ca in acest an sa fie finalizate proiecte cu o suprafata totala de 400.000 de metri patrati. Astfel, pana la sfarsitul acestui an se va atinge nivelul din Budapesta, iar la finalul celor 12 luni ale anului 2008 pe cel din Praga", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, directorul de investitii al CBRE, Viorel Lacatus.
Stocul spatiilor de birouri din Budapesta este de 1,54 de milioane de metri patrati, iar cel din Praga se apropie de doua milioane de metri patrati, potrivit datelor CBRE.
Reprezentantul companiei imobiliare a precizat ca, in acest an, interesul companiilor de dezvoltare imobiliara, dar si al firmelor care inchiriaza spatii de birouri va creste, ceea ce va duce la o reducere a randamentelor imobiliare la nivelul celor din Europa Centrala si de Est.
In prezent, randamentele investitiilor in spatii de birouri din Romania sunt de circa 7,5%, in timp ce in statele vecine acestea se situeaza intre 5% si 6,5%. Din totalul spatiilor de birouri din Bucuresti, circa 550.000 mp se afla in zona centrala a orasului.
"In perioada urmatoare vom asista la o crestere a chiriilor pentru imobilele din centru, mai ales ca in ultima perioada se observa o migratie a companiilor din partea de nord a Bucurestiului, unde infrastructura rutiera nu este foarte buna, spre zonele centrale. Acest fenomen va pune presiune pe nivelul chiriilor", a spus Lacatus.
In plus, analistul imobiliar a mentionat ca aceasta zona are un deficit important de spatii de birouri, care se va mentine pe termen scurt si mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO