Proprietăţi

Ce recorduri au fost stabilite în 2012 pe piaţa imobiliară locală: cea mai mare investiţie imobiliară din afara Capitalei şi cea mai înaltă clădire

Centrul comercial din Palas

Top investitii imobiliare in Romania in 2012

Autor: Cristi Moga

02.01.2013, 14:01 2121

Anul 2012 nu a adus revenirea aşteptată de mai bine de patru ani în ceea ce priveşte investiţiile imobiliare de pe piaţa locală, dar a stabilit o serie de noi recorduri care vor fi greu de depăşit în următorii ani, ţinând cont de apetitul manifestat de către investitori în prezent.

Astfel, în 2012:

1. A fost finalizată cea mai mare investiţie imobiliară din afara Capitalei, şi anume proiectul Palas din Iaşi, o dezvoltare care cuprinde un centru comercial, clădiri de birouri, hoteluri, un parc, precum şi - un alt record - cea mai mare parcare subterană, cu o capacitate de 2.500 de locuri.

2. În Bucureşti a fost finalizată construcţia celei mai înalte clădiri din România - turnul de birouri Sky Tower de pe strada Barbu Văcărescu - cu o înălţime de 137 de metri. Turnul austriecilor de la Raiffeisen Property a depăşit clădirea Tower Center International din Piaţa Victoriei cu circa 30 de metri.

3. La Timişoara a fost realizată cea mai mare tranzacţie cu un proiect de birouri din afara Capitalei, şi anume vânzarea de către Ovidiu Şandor a proiectului City Business Center fondului sud-african de investiţii NEPI. Iniţial tranzacţia a cuprins trei clădiri care au costat aproape 50 de milioane de euro, ulterior Ovidiu Şandor a mai ridicat un imobil şi proiectul mai prevede o a cincea clădire, astfel că valoarea totală a deal-ului ar putea depăşi 80 de milioane de euro.

4. Dezvoltatorii de centre comerciale bat noi recorduri în ceea ce priveşte viteza de finalizare a centrelor comerciale: NEPI şi Carrefour au finalizat şi deschis proiectul Ploieşti Shopping City într-un interval de circa 11 luni, în timp ce Immochan a livrat proiectul Auchan City din Giuleşti în mai puţin de opt luni. În 2011, belgienii de la K&S deschideau tot după un interval de opt-nouă luni proiectul Electroputere din Craiova, care a fost însă amenajat într-o fostă hală industrială a cărei structură a fost păstrată, cum s-a întâmplat parţial şi în cazul proiectului Auchan City Giuleşti.

5. Austriecii de la SĂB au finalizat cea mai mare investiţie imobiliară de pe bulevardul Magheru din centrul Capitalei, unde au renovat şi repus în circulaţie o adresă cu rezonanţă "Bd. Magheru, nr. 1". Austriecii au investit 20 mil. euro în clădirea care datează de la 1936 şi au obţinut un imobil modern şi cu vizibilitate care dispune de spaţii comerciale de circa 1.000 de metri pătraţi şi birouri de aproximativ 3.000 de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO