Proprietăţi

Cel putin 10.000 de locuinte vor fi livrate anul viitor in Capitala

Cel putin 10.000 de locuinte vor fi livrate anul viitor in Capitala

Click pentru imaginea intreaga

03.04.2008, 20:05 14

Fiecare an se anunta un nou an record pentru piata rezidentiala din Bucuresti, astfel ca dupa ce anul acesta este estimata finalizarea a circa 6.000 de locuinte, anul viitor urmeaza a fi livrate peste 10.000 de unitati, arata o analiza bazata pe datele din catalogul Ansambluri Rezidentiale, editat de Business Magazin.
Locuintele sunt cuprinse in 35 de ansambluri rezidentiale care vor fi finalizate partial sau integral in 2009, printre cele mai importante livrari numarandu-se cele din proiectul Cosmopolis din comuna Stefanestii de Jos (aproape 2.000 de locuinte in primele doua etape), cea de-a doua etapa din Baneasa Rezidential (600 de locuinte) sau primele patru turnuri din proiectul Sunset Residences din Drumul Taberei, reprezentand circa 800 de locuinte. Marea majoritate a proiectelor care urmeaza a fi livrate sunt formate din 250 pana la 500 de locuinte si sunt situate in zone precum Titan, Dristor, Vitan, Colentina, Militari, Baneasa sau Pipera.
Din apartamentele a caror finalizare era anuntata pentru acest an, circa 25% au fost amanate pentru 2009, insemnand aproape 2.000 de locuinte.
In conditiile in care procentul se pastreaza, anul viitor ar putea fi livrate circa 7.500 de locuinte.
Cu toate acestea, nivelul ar fi de peste trei ori mai ridicat decat in 2007, spre exemplu, cand in Capitala au fost predate 2.541 de locuinte, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.
Cererea de locuinte este estimata in Bucuresti la nivelul zecilor de mii, dezvoltatorii declarand ca un numar din ce in ce mai mare de persoane pot fi incluse in categoria populatiei cu venituri medii, de circa 1.000 de euro lunar, care pot accesa un credit ipotecar pentru contractarea unei locuinte.
Cu toate acestea, in contextul in care mai multe piete dezvoltate, precum Spania sau Statele Unite, au de suferit sub presiunea crizei creditelor, cumparatorii au devenit mai reticenti si pe piata locala la ideea indatorarii pe o perioada indelungata, in conditiile in care dobanzile au continuat sa creasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO