Proprietăţi

Centrele comerciale, motor de crestere a pretului la apartamente

08.03.2007, 17:16 15

Persoanele aflate in cautarea unei locuinte sunt interesate pe langa pret si suprafata si de diferite aspecte ale zonei in care se afla imobilul, printre care existenta mijloacelor de transport in comun dar si a unor centre comerciale moderne, care au inlocuit treptat necesitatea unei piete agroalimentare.
Astfel, proximitatea unui centru comercial, cantareste greu in evaluarea unei locuinte, care coroborata cu cresterea generala a pietei imobiliare din Bucuresti, putea aduce proprietarilor de apartamente profituri de peste 1.000% in decurs de mai putin de zece ani, cum este cazul unor zone precum cartierul Vitan din Bucuresti.
Preturile locuintelor din unele zone ale Bucurestiului au crescut chiar si de 15 ori incepand din 1999, cand se putea cumpara un apartament de doua camere cu echivalentul a 5.500 de euro, intr-o zona semi-centrala a orasului, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Potrivit informatiilor prezentate de sursa citata, in cartierele unde au fost inaugurate mall-uri, preturile locuintelor au cunoscut aprecieri semnificative in comparatie cu alte zone ale Bucurestiului.
In aceste conditii, aparitia primului mall din Bucuresti in decembrie 1999 a determinat o crestere spectaculoasa a preturilor apartamentelor din cartierul Vitan. Astfel, daca la data lansarii centrului comercial puteai achizitiona un apartament cu doua camere la pretul de 5.500 de euro, in prezent aceeasi locuinta poate fi cumparata cu 85.000 de euro.
Totodata, preturile locuintelor din Drumul Taberei au crescut de circa 10 ori in acelasi interval, tinand cont si de faptul ca in 2004 a fost inaugurat in zona cel mai mare centru comercial din Bucuresti.
In prezent, un factor deosebit de important la dezvoltarea zonei de nord a orasului il reprezinta parcul de retail Baneasa, care se va intinde in momentul finalizarii pe o suprafata construita de peste 250.000 de metri patrati.
Intregul complex va cuprinde centrul comercial Baneasa Shopping City, un magazin IKEA, un show-room auto, in momentul de fata fiind deschise hipermarketul Carrefour, impreuna cu galeria comerciala Feeria, precum si un magazin Bricostore.
Aceasta concentrare comerciala este un factor determinant al dezvoltarii rezidentiale a zonei, alaturi de factori precum apropierea de aeroport si existenta utilitatilor. Pe de alta parte, preturile terenurilor din zona au cunoscut o apreciere semnificativa in ultimii ani.
Acelasi lucru s-a intamplat si in zona Vitan din sectorul 3 al Capitalei, unde preturile terenurilor s-au apreciat chiar si de 20 de ori in ultimii cinci ani, de la valori cuprinse intre 25 si 80 euro/metrul patrat la valori intre 500 si 1.500 euro/metrul patrat in prezent.
Cu toate acestea, dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale s-au indreptat puternic spre aceste zone ale orasului, in apropierea Bucuresti Mall, spre exemplu, fiind anuntate pentru urmatorii doi ani cel putin trei ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, care vor totaliza aproape 1.500 de apartamente.
De importanta legaturii dintre retail si locuinte si-au dat seama inclusiv dezvoltatorii de centre comerciale, care vor sa exploateze potentialul creat prin ridicarea unor proiecte de locuinte si chiar a unor cladiri de birouri.
In acest mod, dezvoltatorii mizeaza pe dorinta consumatorilor de a lucra si a face cumparaturile cat mai aproape de casa, in conditiile in care Bucurestiul este tot mai aglomerat, iar lucrarile de infrastructura par a nu tine pasul cu dezvoltarea imobiliara inregistrata in Bucuresti.
Unul dintre cele mai mari ansambluri din zona Vitan, InCity Residences, este dezvoltat de Anchor Grup, proprietarii Bucuresti Mall, care vor construi totodata si o cladire de birouri in zona.
Un scenariu asemanator au gandit cei de la Anchor si pentru Plaza Romania, unde mai intai au construit o cladire de birouri, iar la sfarsitul anului trecut au anuntat si dezvoltarea unui ansamblu rezidential, in imediata apropiere a centrului comercial de pe bulevardul Timisoara.
La o scara mai mare, dar pe aceleasi considerente, este construit si proiectul celor de la Baneasa Investments, care va cuprinde pe langa parcul de retail aproximativ 3.000 de locuinte grupate in apartamente, case insiruite si vile individuale, dar si un parc de afaceri, cu o suprafata totala de peste 160.000 de metri patrati.


Mall-urile antreneaza proiecte rezidentiale si imobile de birouri

Proprietarii Bucuresti Mall, Anchor Grup, au demarat anul trecut constructia complexului rezidential InCity Residences si au anuntat ca vor investi in constructia unei cladiri de birouri in imediata apropiere a centrului comercial. Constructia mall-ului a implicat investitii de 33,5 milioane de euro, la care se adauga o extensie care va furniza o suprafata inchiriabila de 9.000 de metri patrati, in urma unei investitii de 14 milioane de euro. Dezvoltarea InCity Residences implica o investitie de 40 de milioane de euro, iar imobilul de birouri va avea o suprafata inchiriabila de 25.000 de metri patrati.
In apropiere de Plaza Romania, Anchor Grup a preferat sa construiasca intai un imobil de birouri, Anchor Plaza, pentru ca mai apoi sa anunte constructia unui ansamblu rezidential, care va cuprinde aproximativ 300 de apartamente. Investitiile totale in cele trei proiecte dezvoltate in apropiere de bulevardul Timisoara depasesc 100 de milioane de euro.
Constructia celui mai mare proiect imobiliar de pe piata locala a inceput tot cu dezvoltarea segmentului comercial, si anume constructia parcului comercial Baneasa, care se va intinde pe o suprafata de peste 25 de hectare si va cuprinde un mall, un hipermarket, lant de bricolaj, magazin de mobilier si un showroom auto. In urmatoarele etape ale proiectului vor fi construite si 3.000 de locuinte grupate in apartamente, case insiruite si vile individuale, dar si un parc de afaceri, cu o suprafata totala de peste 160.000 de metri patrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO