Proprietăţi

Chiria la birourile din Bucuresti, de sase ori mai mica decat la Londra

18.02.2004, 00:00 35



Cresterea ofertei de anul trecut de pe piata birourilor a ieftinit chiriile pe piata bucuresteana. In aceste conditii, Bucurestiul ocupa locul 73 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din toata lumea, in scadere cu doua locuri fata de anul trecut. Pretul este insa mai mic de sase ori decat cel din zona West End din Londra, cea mai scumpa locatie pentru birouri din lume, unde inchirierea unui metru patrat de spatii de birouri costa anual 1606 dolari sau 1290 euro (inclusiv costurile de intretinere si taxele locale), reiese dintr-un studiu bianual al companiei CB Richard Ellis.



Cu toate acestea, avand in vedere evolutia cursului de schimb valutar dintre moneda britanica si euro, preturile se afla in scadere in Londra.



Pe locul doi in topul celor mai scumpe locatii de birouri se afla Tokyo. Inchirierea unui metru patrat in zona ultracentrala a capitalei nipone implica un cost de 1.271 de dolari sau 1.021 de euro.



Primele zece locatii din punctul de vedere al pretului in 2003 sunt in mare aceleasi ca si in urma cu un an. Exceptia este reprezentata de Moscova, capitala rusa coborand un loc (de pe 10 pe 11), ca urmare a faptului ca pretul la inchiriere este stabilit in dolari. Scaderea monedei americane a facut astfel ca birourile din capitala Rusiei sa inregistreze o ieftinire comparativ cu alte locatii, al caror pret este exprimat in euro. locul Moscovei a fost luat de Milano.



Cea mai scumpa zona de birouri din America de Nord este in Manhattan, New York. Daca acum un an si jumatate aceasta locatie era clasata pe locul noua in lume, in prezent, ca urmare a scaderii cotatiei dolarului american pretul chiriri pentru matru patrat in Manhattan a scazut cu 12% la 563 de dolari anual (490 euro).



Dintre orasele din Europa Centrala si de Est, cea mai scumpa locatie de birouri este Varsovia, (costuri de 368 euro anual), urmat de Praga (300 de euro anual), Bratislava (267 euro anual), Budapesta (265 de euro anual) si Bucuresti.



Doar Varsovia si Bucuresti au cunoscut scaderi ale pretului la inchiriere in anul 2003, ambele orase inregistrand astfel caderi de cateva locuri in clasament.



La polul celalalt se afla Praga, Bratislava si Budapesta, unde pretul la inchiriere a crescut in ultimul an, ceea ce a permis oraselor in discutie sa avanseze in clasament. Cea mai mare crestere a fost inregistrata de Budapesta, capitala maghiara ajungand anul trecut pe locul 52 din punctul de vedere al costului inchirierii pentru spatiile de birouri, fata de locul 60 in urma cu un an.



Spre deosebire de alti ani, America Latina nu are nici un reprezentant in topul celor mai scumpe 20 de locatii pentru spatii de birouri. Explicatia este pusa de reprezentantii CB Richard Ellis pe seama incertitudinii politice din zona pe de o parte, dublata de cresterea economica redusa si evolutiile slabe ale monedelor nasionale. Cu toate acestea trei dintre orasele din regiune, San Juan (locul 34), Mexico City (locul 42) si Nassau (locul 46) sia-u facut loc intre cele mai scumpe 50 de orase din lume din punctul de vedere al inchirierii spatiilor de birouri.



Evolutiile diferitelor piete trebuiesc analizate si prin prisma ratelor de schimb dintre diferite monede nationale, sut de parere analistii CB Richard Ellis.



In ultimele sase luni, dolarul american a pierdut 8% fata de lira sterlina si fata de moneda unica europeana si 10% fata de yenul japonez si dolarul australian. Caderea dolarului dateaza insa de mai mult timp, astfel ca pe ansamblul anului trecut moneda americana a pierdut 9% fata de lira sterlina, 11% fata de yenul japonez, 16% fata de euro si 24% fata de dolarul australian.



In consecinta multe dintre pietele din afara Statelor Unite au cunoscut in acest interval de timp de un an o crestere importanta a costurilor exprimate in dolari americani. Aceasta in ciuda faptului ca daca erau exprimate in moneda locala, costurile de inchiriere puteau chiar sa fie mai mici.





Bucurestiul, mai scump decat face



Chiar si in conditiile scaderii preturilor, chiriile pentru spatiile de birouri din Bucuresti sunt ridicate comparativ cu cele din strainatate, avand in vedere calitatea oferita, sunt de parere reprezentantii CB Richard Ellis Bucuresti.



"Ca urmare a cresterii ofertei in ultimii doi ani, chiriile ridicate cerute nu si-au mai gasit sustinerea. Astfel, chiriasii s-au aflat intr-o pozitie mai buna in procesul de negociere, fiind capabili sa obtina conditii mai bune si spatii de birouri de o calitate mai buna.



Dupa <varful> de 82.000 de metri patrati in oferta de spatii de birouri livrati in anul 2000, chiriile la spatiile de birouri au scazut cu aproximativ 35% in ultimele 18 luni si in ultimul trimestru al anului trecut au atins cel mai scazut nivel" sustine Ioana Momiceanu, director general al CB Richard Ellis Bucuresti.



In aceste conditii cei peste 200.000 de metri patrati de spatii de birouri programati a fi livrati in acest an, din care 148.000 de spatii clasa A, ar trebui sa duca la o scadere si mai puternica a preturilor.



"Valoarile trebuiesc privite cu precautie, pentru ca din 148.000 de metri patrati, doar 90.000 au sanse mari de fi livrati pe piata in acest an, iar dintre acestia doar 15.600 vor fi disponibili pentru inchiriere. Ne asteptam astfel ca preturile la spatiile de birouri din categoria clasa A sa creasca si apoi sa se stabilizeze la niveluri comparative cu cele din orasele din Europa Centrala si de Est, ceea ce inseamna ca de acum incolo, chiriasii trebuie sa fie creativi in gasirea de solutii adaptate la cerintele lor" completeaza Edit Vesser, corporate director la CB Richard Ellis Bucuresti.



Printre proiectele in domeniul birourilor anuntate a fi livrate anul acesta figureaza imobile de mari dimensiuni, cum este cazul Charles de Gaulle Business Center (care va gazdui sediul operatorului de telefonie mobila Mobifon-Connex) - paproape 33.000 metri patrati, Kiseleff Tower - peste 23.000 de metri patrati, Herastrau Business Center si Global Business Center - fiecare peste 10.000d emetrai patrati. Exista si o serie de imobile de dimensiuni medii, programate tot pentru acest an precum Unimed Business Center, Palazzo Italia, Baneasa Business Center, Buzesti Business Center II, Floreasca business Center sau Cascade Business Center, toate cu suprafate intre 4.000 si 8.000 de metri patrati.



ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO