Proprietăţi

Colliers: tranzactii pe birouri, randamente sub 6,5%

29.01.2007, 18:49 28

Randamentele pietei imobiliare locale sunt in scadere pe toate segmentele, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers, ai carei analisti estimeaza ca in prima jumatate a acestui an am putea asista la tranzactii cu imobile de birouri de clasa A la randamente de sub 6,5%.
De altfel, acesta este yield-ul mediu estimat pentru tranzactiile cu spatii de birouri din urmatoarea perioada, dupa ce anul trecut au fost inregistrate primele tranzactii cu randamente de sub 7%.
Cele mai mari randamente estimate pentru piata locala sunt prevazute in acest an pentru segmentul industrial, unde nivelul de 8,5% inregistrat in anul precedent, ar putea fi mentinut in urmatoarea perioada. Dezvoltatorii de spatii logistice isi vor intensifica in acest an investitiile si in marile orase din tara insa vestul Bucurestiului ramane principala tinta a acestora. Pentru acest an este asteptata o crestere a stocului de spatii industriale cu circa 150.000 mp.
Spatiile de retail stradal, de pe arterele principale, ar putea genera investitorilor randamente de 7,5%, in timp ce randamentele din shopping centere vor fi sub acest nivel, potrivit aceleiasi surse.
In privinta spatiilor de retail, dezvoltatorii s-au indreptat in ultimii ani si catre provincie, unde, in urmatorii doi ani, vor fi livrati circa 250.000 de metri patrati in cele noua proiecte de mall-uri care vor fi livrate.
Pe piata spatiilor de birouri, segmentul imobiliar care atrage cel mai mare volum de investitii, se inregistreaza in continuare un deficit important de imobile de calitate, motiv pentru care investitorii gasesc cu greu proprietati care sa le aduca anual venituri mai mari de 7% din pretul de achizitie.
Acesta este unul dintre principalele motive pentru care investitorii se indreapta tot mai mult catre retail si logistica, unde randamentele sunt cu 1%, 2% mai mari.
Numarul mic de proiecte de calitate este principalul motiv pentru care dezvoltatorii pompeaza sute de milioane de euro in birouri. Astfel, stocul de spatii de birouri de clasa A va creste cu circa 220.000 de metri patrati pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce, doar anul acesta, vor fi livrati aproximativ 100.000 de metri patrati de clasa B.
Cererea de spatii de birouri se manifesta in special in Bucuresti, pe fondul extinderii operatiunilor companiilor deja existente pe piata, dar si a intrarii unor noi companii internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO