Proprietăţi

Constructorul, mai important ca pretul la blocurile noi

Constructorul, mai important ca pretul la blocurile noi

Daca in urma cu un an pretul era criteriul determinant in alegerea unei locuinte, vizitatorii targului Condominium s-au interesat acum mai mult de dezvoltatorul proiectului

19.02.2007, 19:06 42

Locuintele din noile ansambluri rezidentiale au ajuns o alternativa pentru o parte dintre bucuresteni, care isi vand apartamentele din blocurile vechi pentru a cumpara mai usor un apartament nou. Cele mai importante criterii pe care le-au avut vizitatorii de la targul Condominium in alegerea locuintei au fost calitatea constructiei si locatia.
"Avem un apartament in Titan si unul in zona Ozana (n.red. - estul Capitalei), pe care dorim sa-l vindem, sa achitam avansul pentru cumpararea unui apartament de doua camere nou, pentru un plus de spatiu, de preferat in aceeasi zona. Restul sumei ar urma sa fie asigurata printr-un credit", spune Anghel George, de 31 de ani, angajat la una din primele cinci banci din sistem, care castiga impreuna cu sotia circa 1.700 euro lunar.
Suprafetele apartamentelor de doua camere din noile ansambluri rezidentiale pot ajunge la 100 metri patrati, in timp ce apartamentele din blocurile vechi au suprafete construite intre 45 si 60 de metri patrati.
Acesta este doar unul dintre bucurestenii care au vizitat Targul de Apartamente Condominium, in care au fost prezentate oferte de apartamente, precum si solutii de creditare si asigurare sau produse de mobilier si instalatii sanitare, care se iau in calcul la cumpararea unei locuinte noi si la renuntarea la vechiul apartament. Diferenta relativ mica inregistrata in momentul de fata intre preturile locuintelor din blocurile vechi, in comparatie cu ansamblurile rezidentiale aflate in dezvoltare reprezinta principalul motiv pentru care bucurestenii sunt dispusi sa renunte la vechile locuinte.
Preturile apartamentelor prezentate la targul Condominium se incadrau intre 800 de euro/mp construit plus TVA, in zone din afara Capitalei, si peste 2.000 euro/mp construit in nordul Capitalei, pretul de pornire pentru apartamentele de doua camere fiind de circa 66.000 euro, fara TVA.
Apartamentele cu suprafete mari, cum sunt cele din proiectul Insieme, care pot avea 90 de metri patrati, pot depasi 145.000 de euro, fara TVA.
"Am venit impreuna cu fiica mea sa cautam oferte de apartamente cu doua camere. Stam impreuna intr-un apartament din apropiere de Teatrul Giulesti, pe care dorim sa-l vindem si, prin accesarea unui imprumut, am putea cumpara un apartament nou", declara Vergulescu Victoria.
Apartamentele noi sunt considerate totodata si o varianta de investitie pe termen lung, tinand cont de nivelul chiriilor extrem de ridicat, alimentat de deficitul dintre cerere si oferta.
Cele mai ridicate preturi la apartamente se gasesc in continuare in nordul Bucurestiului, unde, spre exemplu, apartamentele din proiectul Persepolis, dezvoltate pe Soseaua Nordului, au preturi de peste 2.000 de euro/metru patrat.
"Caut un apartamant in zona de nord a Bucurestiului si, pentru ca nu am disponibila intreaga suma, as putea accesa un credit, pe care sa-l achit din chiria obtinuta pe apartament. Aceasta locuinta ar fi o investitie pe termen lung, deoarece peste cativa ani ar putea fi folosita de catre fiul meu", spune si Dorin Alexandrescu, 43 de ani, care lucreaza in cadrul armatei.
Alexandrescu are un salariu de circa 1.000 de euro, un apartament in Bucurestii Noi si o casa la marginea Bucurestiului, dar, cu toate acestea, preturile din ofertele expozantilor ii par destul de ridicate.
Andreea Stan, studenta de 21 de ani, este angajata la o firma de web development si ar prefera sa se mute din blocul de la Universitate, unde locuieste cu parintii, intr-o casa din nordul Bucurestiului.
"La un moment dat va trebui sa plec din casa parintilor si caut o casa in nord, pe care as putea-o cumpara din economiile mele si ale parintilor, precum si dintr-un credit bancar", spune Andreea Stan, care castiga in prezent circa 2.000 de lei lunar.
Daca in urma cu un an, pretul era criteriul determinant, promovarea intensa a noilor proiecte imobiliare a schimbat perceptia persoanelor interesate sa achizitioneze o locuinta.
"Primul lucru de care s-au interesat vizitatorii targului a fost sa afle cine va construi proiectul. Ei doresc sa stie ce experienta are dezvoltatorul proiectului, daca vor fi livrate la timp locuintele si daca blocul este rezistent la cutremure", spune Cristina Rosca, managerul departamentului corporate & apartments in cadrul agentiei Real Time.
Experienta constructorului reprezinta un avantaj in promovarea proiectului imobiliar. Persoanele interesate sa cumpere un apartament doresc sa scape de grija unei locuinte nesigure in cazul unui cutremur, cum sunt cele aflate in blocurile construite inainte de 1989.
"A crescut interesul clientilor in ceea ce priveste constructorul. In cazul proiectului Noor Residence, clientii au putut sa vina la santier si sa viziteze viitoarele locuinte inca din timpul constructiei. In prezent, constructia apartamentelor a ajuns la etajul opt", spune Oana Ivan, broker imobiliar in cadrul Domina Imobiliare, care promoveaza proiectul Noor Residence, din zona Diham.
Potrivit reprezentantilor Domina Imobiliare, circa 60% din apartamentele proiectului Noor Residence au fost vandute. Proiectul cuprinde patru blocuri cu 10 etaje si va fi construit pe un teren de peste 7.500 de metri patrati, suprafata construita fiind de 25.000 de metri patrati.
Locatia este foarte importanta in alegerea unei viitoare locuinte, majoritatea vizitatorilor fiind interesati de proiecte care sa fie aproape de centrul orasului.
"Vizitatorii de la targ erau deja familiarizati cu preturile de pe piata de la evenimentele similare care au avut loc anul trecut. Acum conteaza foarte mult locatia si serviciile care sunt oferite", afirma Romana Nita, reprezentant de vanzari al proiectului Edenia Titan. Proiectul Edenia, dezvoltat de Adama Holding si Future Group, va cuprinde 750 de apartamente, din care 226 au fost deja vandute.
La Condominium au fost prezentate oferte pentru mai mult de 4.000 de locuinte, cu preturi pornind de la 45.000 de euro, valoarea totala a proiectelor expuse fiind de peste 750 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO