Proprietăţi

Cu ce preţuri la apartamente a debutat 2013: Ce aşteptări au pentru trei camere proprietarii din 20 de cartiere ale Capitalei

Cu ce preţuri la apartamente a debutat 2013: Ce...

Autor: Cristi Moga

17.02.2013, 13:31 5689

Preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti nu au o direcţie pre­cisă la începutul acestui an, ţinând cont că în nouă cartiere proprietarii au solicitat în ia­nuarie preţuri mai mari pentru locuinţele cu trei camere, în cinci cartiere pretenţiile au scăzut, iar în alte şase zone ale Capitalei valorile solicitate au rămas la acelaşi nivel, potrivit Indexului Imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imo­biliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic. Astfel, preţul mediu al apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti a ajuns luna trecută la 75.700 de euro, în creştere cu 250 de euro sau 0,3% faţă de luna decembrie şi în scădere cu aproape 3% comparativ cu prima lună din 2012, când preţurile medii la trei camere erau de 77.900 de euro.

Începutul de an a fost favorabil leului, care s-a apreciat în raport cu moneda europeană, în timp ce statul s-a îm­prumutat mai ieftin, iar Institutul de Sta­tistică a numărat pentru luna decembrie cu 13.000 mai puţini şomeri, rata şomajului ridicându-se la 6,5%.

Pe de altă parte, Guvernul şi-a anunţat intenţia de a modifica programul "Prima Casă", astfel încât garanţiile statului să fie direcţionate exclusiv către achiziţia de locuinţe noi, ceea ce a determinat o uşoară creştere de activitate în zona reziden­ţialelor vechi, în condiţiile în care băncile mai au la dispoziţie fonduri pentru acor­darea a circa 20.000 de credite prin forma actuală a programului "Prima Casă".

 

Sunt aceşti factori determinanţi pentru evoluţia viitoare a preţurilor, în condiţiile în care estimările privind evoluţia econo­miei au fost ajustate în scădere încă din primele zile ale anului?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO