Proprietăţi

De ce este pustiu Champs Elysees-ul romanesc dintre Piata Unirii si Palatul Parlamentului

De ce este pustiu Champs Elysees-ul romanesc dintre Piata Unirii si Palatul Parlamentului

Intre Piata Unirii si Piata Constitutiei, traficul pietonal este aporape inexistent

07.02.2007, 18:46 123

Spatiile de la parterul blocurilor dintre Piata Unirii si Piata Constitutiei din Bucuresti fie sunt goale, fie sunt folosite pentru back-office sau activitati de nisa, la chirii intre 15 si 50 de euro pe metru patrat. De ce nu se orienteaza investitiile spre spatii comerciale, cum sunt restaurantele sau magazinele, care ar aduce marje de profit mult mai consistente?
"Spatiile existente nu ofera un mix de chiriasi atractiv, motiv pentru care consumatorii nu merg acolo doar pentru o locatie, alegand alta zona unde pot gasi mai multe servicii. Nu exista o sinergie a zonei care sa atraga publicul. Ca urmare, si retailerii au simtit asta. Deocamdata nu exista un stimulent puternic care sa atraga din Piata Unirii pana in Piata Constitutiei", spune Monica Barbu, senior retail broker al companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Astfel se face ca dinspre Piata Unirii, unul dintre cele mai cautate locuri din Bucuresti pentru cumparaturi, pana in apropierea Casei Poporului, traficul pietonal este aproape inexistent, motiv pentru care mai multe spatii sunt neutilizate. Acest lucru contravine tendintei de pe piata, intr-un moment in care se investesc sute de milioane de euro pentru construirea unor noi spatii comerciale moderne, in care pozitionarea are un rol esential.
"Tinand cont de caracteristicile acestor spatii, ele se preteaza in special pentru servicii: cabinete medicale, servicii de avocatura, notariate, optica, agentii de turism, clinici medicale, asigurari sau magazine specializate, pentru comert de nisa", spune Florina Cojocari, senior broker al departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
Unul dintre cei mai mari proprietari de spatii in zona este fondul de investitii New Century Holding, care controleaza 18 spatii comerciale intre cele doua piete, insumand circa 5.000 de metri patrati, care genereaza anual venituri din chirii de circa 1 milion de euro.
"Am avut numeroase proiecte de relansare a zonei prin atragerea unor restaurante, cafenele sau magazine care sa comercializeze branduri internationale insa ne-am lovit de opozitia asociatiilor de locatari", spune Luminita Sirbu, director de marketing al firmei de consultanta United Capital, care se ocupa de inchirierea spatiilor controlate de NCH.
In momentul de fata majoritatea spatiilor din zona sunt ocupate pentru activitati de nisa, precum un magazin de prezentare de iachturi, sediul unei televiziuni, cabinete notariale, medicale sau de avocatura, precum si birouri de banci sau firme de asigurari.
"17 din cele 18 spatii detinute in zona dintre Piata Unirii si Palatul Parlamentului sunt inchiriate la valori cuprinse intre 15 si 30 de euro/metru patrat, chiar mai mari in apropiere de Piata Unirii", a precizat Sirbu.
Printre chiriasii spatiilor detinute de NCH se regasesc Emporiki Bank, Romexterra Bank, Romexterra Leasing sau reteaua de magazine de optica Opticris.
"Zona nu are vad comercial deoarece traficul pietonal este foarte redus, iar clientii de baza ai zonei, care ar trebui sa fie locuitorii de aici, sunt fie plecati, fie isi fac cumparaturile in alta parte", este de parere Carmen Godeanu, senior broker la departamentul de spatii comerciale al Regatta.
Zona este zilnic traversata de mii sau chiar zeci de mii de masini insa, lipsa locurilor de parcare si trotuarele largi sunt doua dintre motivele care fac aceste spatii greu accesibile consumatorilor. "Nu cred ca exista cumparatori axati special pe acea zona, ci doar 'turisti'", este de parere si Ramona Dinu, directorul departamentului birouri si comercial al Neocasa.
Casa Poporului este cel mai cautat obiectiv turistic din zona. Totodata, Primaria Sectorului 3 impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti au anuntat un proiect de modernizarea a zonei, prin inlocuirea mobilierului stradal si amenajarea a 500 de locuri de parcare, in urmatoarele sase luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO