Proprietăţi

De ce stagneaza chiriile din Bucuresti de la inceputul anului

De ce stagneaza chiriile din Bucuresti de la inceputul anului
21.08.2008, 19:56 17

Una dintre explicatii este faptul ca proprietarii mizeaza pe un nou val puternic de studenti care, incepand cu luna septembrie, va ataca Bucurestiul in cautarea unor locuinte de inchiriat, in contextul inceperii noului an universitar.
In plus, o buna parte din persoanele care au nevoie de o locuinta in Bucuresti nu-si pot permite sa o achizitioneze sau considera prea riscanta contractarea unui credit pe 30 de ani pentru o locuinta care s-ar putea dovedi ulterior subevaluata.
"Piata s-a maturizat si oamenii prefera sa inchirieze acum in detrimentul cumpararii, deoarece si-au dat seama ca locuintele din perioada ?ceausista? sunt supraevaluate si asteapta scaderea preturilor. Un apartament cu doua camere din Titan ar trebui sa coste undeva la 40.000-50.000 de euro, nu 100.000, cat era la inceputul anului", apreciaza Dan Ciobanu, directorul de vanzari al agentiei imobiliare Media City.
Pe termen scurt, piata inchirierilor este alimentata si de studenti, iar intarzierea unor ansambluri rezidentiale noi ar putea genera in continuare randamente ridicate din inchirierea locuintelor.
"In aceste conditii si pe baza datelor anterioare, putem aprecia ca tendinta crescatoare a chiriilor se va pastra. (...) Dupa cele doua luni de varf traditionale - septembrie si octombrie - va urma o scadere moderata, dar preturile se vor stabiliza la un nivel superior celui actual", apreciaza reprezentantii site-ului anunturiparticulari.ro, care monitorizeaza anunturile publicate de persoanele particulare in presa scrisa centrala si pe internet.
Cu toate acestea, pe masura ce numarul ansamblurilor rezidentiale noi finalizate va creste, acestea vor ajunge pe termen mediu sa afecteze si chiriile, tinand cont ca nivelul de inchiriere a unei garsoniere in Bucuresti este in prezent echivalentul salariului mediu pe economie - 390 de euro.
"Cu siguranta ca diversificarea ofertei si conditii mai usoare de creditare vor pune presiune pe piata de inchiriere. In prezent, normele de creditare includ noi conditii de risc, in timp ce costurile ascunse ale unor banci tin o buna parte din populatie departe de credite", adauga Ciobanu.
In opinia directorului Media City, asa-zisa piata gri a salariilor afecteaza intr-o mica masura accesul la credite, in conditiile in care o buna parte dintre angajati isi pot modifica temporar valorile salariale oficiale, pentru a indeplini conditiile de bonitate.
Totodata, Ciobanu spune ca de la inceputul acestui an numarul tranzactiilor de inchiriere inregistrat de Media City a fost mai mare comparativ cu anul trecut, desi firma nu s-a dezvoltat foarte mult pe acest segment de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO