Proprietăţi

Dezvoltator "one st op office"

Dezvoltator "one st  op office"

Alejandro Solano, directorul general al Hercesa Romania: Estimez inca patru-cinci ani buni in ceea ce priveste preturile apartamentelor. Singura problema care influenteaza piata este costul creditelor, care s-au scumpit. Nu se pune problema unei crize ipotecare, tinand cont ca in Romania toate bancile si-au luat precautii la acordarea creditelor si pana acum.

28.02.2008, 15:05 22

Compania spaniola Hercesa, prezenta pe piata locala din anul 2004, este deja implicata in dezvoltarea mai multor proiecte rezidentiale in Capitala si reabiliteaza fostul hotel Cismigiu, care va fi transformat intr-un imobil de aparthotel.
"Incercam sa fim implicati in toate etapele dezvoltarii imobiliare pentru a tine calitatea la un nivel ridicat. In plus, este si mai rapid, dar si mai ieftin in acest mod", afirma Alejandro Solano, directorul general al Hercesa Romania.
Spaniolii au in Romania 21 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca simtitor, pe masura ce vor incepe lucrarile la toate proiectele din portofoliul Hercesa.
"Cand am inceput activitatea eram patru oameni, iar la inceputul lui februarie eram 18, cu trei mai putin decat in prezent. Firma are in Spania peste 500 de angajati care ne sustin la randul lor activitatea", spune Solano.
Cel mai avansat proiect al companiei este ansamblul rezidential Vivenda Residencias, dezvoltat in zona Titan din Capitala, la care lucrarile de constructie au inceput in luna decembrie a anului trecut. "Am preluat rolul de general contractor si subcontractam diferite activitati pe santierul de la Vivenda. Am vandut pana in prezent aproape 400 de locuinte din acest proiect, prin intermediul showroom-ului deschis in luna iunie, 90% dintre acestea fiind cumparate de persoane fizice", precizeaza Solano.
Terenul din Titan pentru acest proiect a fost cumparat in anul 2005, lotul fiind compus din doua bucati de cate trei hectare fiecare. Vivenda va cuprinde 1.400 de locuinte, dezvoltate in mai multe etape.
Prima etapa va fi terminata intr-o perioada de doi ani de la data inceperii constructiei si va cuprinde 142 de apartamente, vandute integral inca de pe acum.
Apartamentele au preturi de 1.350 euro/metrul patrat construit, plus TVA, in prima faza urmand a fi cuprinse si opt penthouse-uri. "In luna noiembrie, cand am inceput vanzarile la cea de-a doua faza a proiectului, am vandut 80 de apartamente intr-o singura zi", spune Solano.
Firma s-a concentrat in primii trei ani pe stabilirea biroului local, studierea pietei si achizitiile de terenuri, in fiecare an fiind cumparata o noua proprietate. "In 2007 am inceput activitatea in fata publicului prin inceperea constructiilor si a vanzarilor la proiectul Vivenda, iar in acest an ne propunem sa mai lansam alte doua proiecte, atat pe partea de vanzari cat si pe cea de constructie", spune Solano.


Investitii de 60 mil. euro in achizitii
Dupa ce in primul an de pe piata - 2004 - Hercesa a cumparat Hotelul Cismigiu din centrul Capitalei si in 2005 a preluat terenul din Titan, achizitiile au continuat si in 2006, cand a fost cumparat terenul fabricii Spicul din zona Grozavesti, pentru ca anul trecut sa fie cumparat cel mai mare lot din portofoliul spaniolilor, in Ghencea, cu o suprafata de 13,2 hectare.
"Cele patru proprietati au implicat investitii initiale de 60 de milioane de euro. Vom continua sa facem achizitii si ne concentram pe zonele in care este o cerere mare de locuinte si venituri pe masura. Estul si vestul Capitalei sunt zone foarte interesante pentru dezvoltari destinate clasei medii, tinand cont si de faptul ca preturile terenurilor sunt mai mici decat in nord", apreciaza Solano, care isi propune extinderea activitatii companiei si in alte orase din tara.
"Am vazut o serie de terenuri in Cluj, Brasov si Timisoara, dar n-am cumparat inca nimic in aceste orase. Totodata, ne uitam dupa alte oportunitati si in Bucuresti", adauga Solano.
Dezvoltarea celor patru proiecte din portofoliul Hercesa implica investitii totale de circa 600 de milioane de euro, dezvoltarile urmand sa cuprinda un total de aproape 6.000 de locuinte, conform planurilor initiale ale companiei.
Pe terenul de 13,2 hectare din Ghencea, detinut in coproprietate cu Bluehouse Capital, va fi dezvoltat cel mai mare proiect al Hercesa, format din circa 3.500 de locuinte, in timp ce pe terenul fabricii Spicul vor fi construite circa 800 de apartamente.
"Fabrica Spicul va fi eliberata in luna aprilie a acestui an, dupa care vom incepe lucrarile de demolare. Speram sa putem incepe si lucrarile de constructie in acest an. Parteneriatul cu Bluehouse este foarte productiv si suntem deschisi si pentru alte colaborari pentru proiectele viitoare", spune Solano.


Hotelul Cismigiu va pastra doar fatada
Cel mai mic, dar poate cel mai complicat proiect al Hercesa este cel al Hotelului Cismigiu, aflat in portofoliul companiei de mai bine de trei ani.
"Am supraestimat valoarea cladirii si a trebuit sa schimbam planul initial. In loc de o simpla consolidare, va trebui sa demolam intreaga structura interna a cladirii si vom pastra doar fatada. Speram sa putem incepe lucrarile intr-un timp cat mai scurt", spune Solano.
Cladirea va gazdui viitorul sediu al Hercesa, precum si alte spatii de birouri si apartamente in regim hotelier.
Solano ia in calcul si inceperea unor investitii pe segmentul industrial si pe cel de retail, insa focusul va continua sa fie dezvoltarea proiectelor rezidentiale, care reprezinta 75% din activitatea firmei in Spania.
"In momentul de fata putem spune ca nu este o competitie mare in piata, tinand cont de cererea existenta. In Spania avem un renume si putem concura chiar si cu alte 20 de proiecte, astfel ca nu ne este frica de competitie. Cresterea competitiei este in avantajul clientilor, dar si al nostru", spune Solano. Managerul spaniol apreciaza ca, in ciuda faptului ca se gandesc de doua ori inainte sa semneze contractele, romanii obisnuiesc sa faca achizitiile de locuinte de pe planseta.
"Estimez inca patru-cinci ani buni in ceea ce priveste preturile apartamentelor. Singura problema care influenteaza piata este costul creditelor, care s-au scumpit. Nu se pune problema unei crize ipotecare, tinand cont ca in Romania toate bancile si-au luat precautii la acordarea creditelor si pana acum", adauga managerul de 28 de ani al Hercesa.
Cu toate acestea, Solano mentioneaza si o serie de factori care afecteaza dezvoltarea pietei, precum nivelul ridicat al taxei pe valoarea adaugata.
"Ca dezvoltatori, suferim de diferite probleme, precum legislatia nu foarte clara in multe aspecte ale pietei imobiliare. Totodata, nivelul de 19% al taxei pe valoarea adaugata (n.r. - TVA) este foarte ridicat, tinand cont ca achizitionarea unei locuinte este o nevoie prioritara", spune Solano.
In plus, managerul apreciaza ca numarul oportunitatilor din piata a scazut, tinand cont de preturile ridicate ale terenurilor, iar o parte din loturile disponibile au probleme de natura juridica.
Solano a venit in Romania in 2004, cand avea doar 24 de ani, pentru a pune bazele biroului local si a incepe activitatea firmei. "In aprilie 2004 doi dintre actionarii principali ai Hercesa au venit in Bucuresti pentru a analiza oportunitatile din piata. Dupa aceasta vizita, m-au trimis aici in luna august, desi lucram in firma doar de doua luni", isi aminteste Solano.


Spaniolii, extindere agresiva
Firmele de dezvoltare imobiliara din Spania sunt printre cei mai importanti dezvoltatori de spatii rezidentiale de pe piata locala, jucatori precum Grupo Lar sau Gea Prasa avand in derulare mai multe proiecte de locuinte. "Este dificil sa vii si sa incepi constructiile in Romania. La inceput am facut o serie de greseli, dar ne-am acomodat in piata si ne vom duce proiectele la capat", spune Solano.
Alaturi de Hercesa, Fadesa este un alt important dezvoltator spaniol prezent in Romania, compania anuntand planuri pentru aproximativ 16.000 de locuinte in Bucuresti si Bacau. Totodata, Compania Ibiza Construct se anunta a fi unul dintre cei mai importanti dezvoltatori din nordul Bucurestiului, dezvoltand mai multe proiecte in zone precum Gradina Zoologica, Scoala Americana sau Voluntari.
O alta companie spaniola activa pe piata locala este GEA Prasa care dezvolta doua proiecte imobiliare in Capitala, reprezentand investitii de 300 de milioane de euro.
Pe langa spatii rezidentiale, dezvoltatorii spanioli sunt activi si pe segmentul centrelor comerciale, prin compania Riofisa, care a anuntat doua proiecte de malluri pentru Brasov si Timisoara.


Proiecte pentru aproape 6.000 de apartamente

Cel mai mare proiect al companiei va fi derulat pe terenul de 13,2 hectare din Ghencea, detinut in coproprietate cu Bluehouse Capital, unde vor fi construite circa 3.500 de locuinte.

Vivenda Residencias din Titan este cel mai avansat proiect al companiei, lucrarile fiind incepute in luna decembrie a anului trecut. Proiectul va fi format din 1.400 de apartamente, construite in mai multe etape.

In luna aprilie a acestui an urmeaza a fi eliberata fabrica Spicul din zona Grozavesti, care urmeaza a fi demolata. Hercesa va construi circa 800 de apartamente pe terenul de 1,8 hectare de sub fabrica.

Cladirea Hotelului Cismigiu, prima achizitie a Hercesa pe piata locala, va gazdui viitorul sediu al companiei, precum si alte spatii de birouri si apartamente in regim hotelier, dupa ce intreaga structura interna a cladirii va fi demolata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO