Proprietăţi

Dezvoltatorii belgieni, implicati in proiecte imobiliare de peste 600 mil. euro

23.08.2007, 17:22 40

Cei mai importanti dezvoltatori imobiliari belgieni prezenti pe piata locala sunt firmele Lienrecht & wooD si BelRom, investitori cu experienta pe piata locala care au finalizat si vandut deja proiecte importante pentru piata locala.
Parcul de afaceri Victoria Park din Bucuresti si centrul comercial European Retail Park din Sibiu sunt cele mai importante proiecte finalizate de acesti dezvoltatori, proprietati care au fost vandute la sfarsitul anului trecut, respectiv prima jumatate a acestui an, pentru aproape 150 mil. euro.
Victoria Park, dezvoltat de Liebrecht & wooD, a fost preluat de Immoeast pentru 60 mil. euro, in timp ce primul parc de retail dezvoltat de BelRom a intrat in portofoliul britanicilor de la North Real Estate Opportunity Fund.
Companiile nu s-au rezumat la aceste proiecte si au ales sa continue si chiar sa amplifice investitiile in Romania, prin alte dezvoltari.
Astfel, BelRom a inceput constructia altor parcuri de retail, in Targu-Mures, Bacau si Braila, proiecte in care va investi aproximativ 150 de milioane de euro si a anuntat alte doua orase care vor deveni tinte ale investitiilor companiei - Deva si Focsani. Totodata, compania a intrat si pe piata imobiliara a Capitalei, prin preluarea unui teren de noua hectare pentru circa 60 mil. euro, potrivit unor surse din piata imobiliara.
In aceste conditii, valoarea totala a proiectelor BelRom de pe piata locala depaseste cu usurinta 300 de milioane de euro.
BelRom este controlata de oamenii de afaceri belgieni Carl Decoopman, Steven Vandenbosse si Hendrik Danneels.
Liebrecht & wooD a intrat pe piata locala in anul 2000, cand a construit si vandut catre fondul austriac de investitii Meinl European Land complexul comercial Militari Shopping Center, in urma unei tranzactii de aproximativ 20 de milioane de euro.
Ulterior, belgienii s-au reorientat catre dezvoltarea de birouri prin realizarea parcului de afaceri Victoria Park, pentru ca in acest an sa reintre pe segmentul spatiilor de retail printr-un proiect de 120 mil. euro, pe autostrada Bucuresti-Pitesti.
Liebrecht & wooD a inceput lucrarile la parcul comercial de tip outlet West Park, care va contine un centru de tip outlet, denumit Fashion House, un magazin de mobila si decoratiuni interioare Kika, un magazin Hornbach, cu articole de gradinarit si materiale de constructii, precum si o locatie a retailerului de electronice si electrocasnice Technomarket.
Reprezentantii companiei au anuntat ca urmaresc investitii de tip outlet si in Timisoara si Brasov, astfel ca investitiile companiei pe piata locala depasesc 200 de milioane de euro.
Cel mai recent investitor belgian intrat pe piata locala este compania Warehouses de Pauw (WDP), care a cumparat cinci loturi de teren, situate pe arterele de iesire din Bucuresti, cu o suprafata totala de 942.000 mp.
Investitia in terenuri, care se preteaza dezvoltarii unor centre logistice, este de aproximativ 16,5 mil. euro, iar WDP estimeaza ca valoarea cumulata a investitiilor in cele cinci proiecte ar putea depasi 150 de milioane de euro.
Firma va opera pe piata locala prin intermediul firmei WDP Development RO, care este un Joint Venture intre WDP si Jeron Biermans, companie de constructii activa pe piata locala din 2001.
Doua terenuri - cu suprafete de 195.000 mp si 250.000 mp se afla in zona industriala a Ploiestiului, in timp ce alte doua loturi se afla pe drumul spre Constanta, avand suprafete de 175.000 mp, respectiv 99.000 mp. Cel de-al cincilea teren este situat pe autostrada Bucuresti-Pitesti si are o suprafata de 222.500 mp.
Compania isi propune inceperea primelor doua proiecte pana la mijlocul anului viitor, dezvoltari care vor cuprinde spatii de depozitare cu suprafete de 5.000 mp, respectiv 10.000 mp.
WDP este cel mai mare operator de pe piata belgiana a proprietatilor semi-industriale, concentrandu-se asupra constructiei de spatii logistice, avand in portofoliu proprietati care totalizeaza circa 900.000 mp in 70 de locatii din Belgia, Olanda, Franta si Cehia.

Ce dezvolta belgienii
BelRom a inceput realizarea unei retele de parcuri de retail, la Sibiu, Bacau, Braila si Targu-Mures. Proiectul de la Sibiu a fost deja finalizat si vandut pentru 83 de milioane de euro.
Cel mai important proiect al companiei ar urma sa fie realizat in Bucuresti, unde compania a preluat pentru 60 de milioane de euro un teren cu o suprafata de noua hectare.
Singurul proiect de birouri dezvoltat de belgieni este parcul de afaceri Victoria Park din Bucuresti, vandut de Liebrecht & wooD catre fondul austriac de investitii Immoeast pentru 60 mil. euro.
Parcul comercial de tip outlet dezvoltat de Liebrecht & wooD pe autostrada Bucuresti-Pitesti implica o investitie de 120 de milioane de euro, fiind cel mai important proiect al companiei.
Reprezentantii Liebrecht & wooD au anuntat ca sunt interesati de alte proiecte de tip outlet la Brasov si Timisoara.
WDP a cumparat terenuri cu o suprafata de 100 de hectare in jurul Bucurestiului, pe care intentioneaza sa dezvolte proiecte logistice cu o valoare de 150 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO