Proprietăţi

DTZ: Dezvoltatorii autohtoni domina piata, dar au o putere financiara redusa

DTZ: Dezvoltatorii autohtoni domina piata, dar au o putere financiara redusa

Iulius Mall este primul proiect comercial dezvoltat de compania autohtona Iulius Mall

08.03.2007, 17:16 27

La nivel national, piata imobiliara este acoperita in proportie de 45% de catre dezvoltatorii romani, insa acestia nu au puterea financiara a companiilor internationale, motiv pentru care se concentreaza pe proiecte de dimensiuni mai mici.
Aceasta nu este insa singura problema cu care se confrunta dezvoltatorii activi pe piata locala, tinand cont de aspecte precum lipsa fortei de munca sau dificultati in obtinerea autorizatiilor necesare.
"Principalele probleme cu care se confrunta dezvoltatorii romani pe piata sunt rigiditatea creditului imobiliar, rigiditatea planificarii urbane, greutatea in obtinerea avizelor urbanistice, precum si lipsa unor subcontractori de calitate pe piata romaneasca", considera Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Cu acest gen de probleme se confrunta de fapt toti dezvoltatorii prezenti pe piata locala, in schimb companiile romanesti beneficiaza de avantajul detinerii unor terenuri achizitionate la preturi mai mici, fiind prezente de mai mult timp pe piata.
Puterea financiara scazuta a companiilor romanesti, care nu isi permit sa demareze proiecte de mari dimensiuni pe terenurile pe care le detin, poate provoca o blocare a pietei, pana in momentul in care acestea vor reusi sa atraga un fond de investitii cu resurse financiare sau se vor decide sa vanda la preturi la care dezvoltatorii sa-si permita sa investeasca.
"Tendinta de crestere a preturilor terenurilor va continua si in anii viitori, cu precadere la terenurile aflate in vecinatatea dezvoltarilor majore din Capitala, dar, per total, consideram ca ritmul de crestere a preturilor va incetini", apreciaza Alexandru Bursuc, consultant senior in cadrul DTZ Echinox.
Acest lucru este argumentat tinand cont de faptul ca ponderea terenurilor in costurile finale de dezvoltare ajunge la limita maxima de suportabilitate pentru investitorii in dezvoltari imobiliare, acestia fiind pusi in situatia de a-si asuma aceleasi riscuri de investitie la profitabilitati mai mici, precizeaza analistii DTZ.
Printre dezvoltarile companiilor locale se regasesc si proiecte de mari dimensiuni precum Floreasca Business Center, Central Park, S-Park sau Tower Center International, insa o buna parte din produsele prezente pe piata au fost realizate de companii cu actionariat strain, precum GTC sau Portland Trust.
Nivelul extrem de ridicat la care au ajuns preturile terenurilor din nordul Bucurestiului determina investitorii sa acorde tot mai multa atentie celorlalte zone din Capitala, care au un potential de dezvoltare asemanator si prezinta loturi de teren mai generoase.
Ritmul de lansare a proiectelor imobiliare a fost unul extrem de ridicat in 2006, iar pentru anul in curs consultantii imobiliari apreciaza un nivel asemanator, pe fondul nesaturarii niciunui sector al pietei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO