Proprietăţi

Eurisko: Vor fi rateuri imobiliare importante in zona din nordul Bucurestiului

Eurisko: Vor fi rateuri imobiliare importante in zona din nordul Bucurestiului

In nordul Capitalei sunt concentrate aproximativ 75% din proiectele de birouri

26.10.2006, 19:31 49

Numeroasele proiecte din nordul Capitalei au provocat saturatia zonei, in care afacerile nu mai sunt atat de sigure pe cat par la prima vedere. A venit vremea investitiilor importante si in restul orasului, si chiar in localitatile din apropierea Bucurestiului.
"Daca vrei sa-ti planifici o intalnire in zona de nord, ai face bine sa o programezi intre orele 9.30 si 12.00, deoarece in Baneasa, de exemplu, in restul timpului, traficul este infernal, sunt avioane, supermarketuri, agitatie. De ce ai mai vrea sa si locuiesti acolo?", a declarat Radu Lucianu, managing partner al firmei de consultanta imobiliara Eurisko.
Cele mai multe proiecte si cele mai mari preturi de pe piata imobiliara a Bucurestiului sunt inregistrate in nordul orasului, in cartiere precum Baneasa, Herastrau sau Pipera.
"In aceasta zona se construieste orice doar pe ideea ca fiind situate in nordul orasului, se va vinde. Nu este adevarat. Vor fi rateuri importante in aceasta zona", este de parere Lucianu.
Preturile terenurilor si oferta din ce in ce mai "subtire" au orientat dezvoltatorii si catre alte zone ale orasului, proiecte imobiliare fiind anuntate atat in estul si vestul orasului, la iesirile spre autostrazi, cat si in partea de sud, in special pe segmentul de retail. Cu toate acestea, investitiile atrase de aceste zone sunt mult sub nivelul celor atrase in nord, unde sunt concentrate circa 75% din proiectele de birouri ale Capitalei. "Dupa largirea soselei de centura consider ca se va termina cu aceasta agitatie imobiliara pe marginea acestei zone. Ideal ar fi ca proiectele sa se indrepte spre zone precum Corbeanca, Balotesti sau Mogosoaia, mai aerisite. Nu se poate construi piatra langa piatra, iar parcurile de afaceri ar trebui sa stea la soselele de centura, cum se intampla in toata Europa, iar orasul sa se mai extinda", a mai spus Lucianu.
De faptul ca pe segmentul apartamentelor de lux, piata, cel putin din prisma proiectelor anuntate, se apropie de saturatie si-au dat seama si dezvoltatorii, care isi vor indrepta in urmatoarea perioada atentia spre low-middle class.
"In Bucuresti exista un deficit important de locuinte pentru persoanele cu venituri medii spre mici, nefiind anuntat inca niciun proiect de aceasta natura. Avem planuri de construire a unor astfel de cartiere, incepand cu anul 2008", a declarat Burcu Karasoy, directorul de marketing al companiei Anchor Grup, care a lansat de curand primul proiect rezidential, in zona Bucuresti Mall, al carui pret mediu al apartamentelor este de 1.300 euro/mp.
Aceste apartamente sunt accesibile doar persoanelor cu venituri de cel putin 1.500 de euro lunar, segment al populatiei in care se incadreaza doar circa 60.000 de bucuresteni, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara A1 Real Estate. "Dezvoltatorii s-au orientat intai spre clasa de lux, deoarece erau disponibile terenuri in zona centrala si de nord. In urmatoarea perioada vom vedea si primele proiecte care se adreseaza familiilor cu venituri de pana la 1.000 de euro pe luna", a declarat Ilinca Paun, director in cadrul firmei de consultanta imobiliara Colliers. "Preturile pentru acest gen de locuinte ar putea varia intre 750 si 800 de euro pe metru patrat, nivel apropiat de cele practicate in cazul locuintelor din blocurile vechi", a mai spus Paun.
Piata imobiliara a Capitalei cunoaste o dezvoltare fara precedent in ultimii ani, dezvoltatorii locali si straini anuntand proiecte de sute de mii de metri patrati pe toate segmentele, in special datorita profiturilor si randamentelor superioare tarilor din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO