Proprietăţi

Fondurile au adus de la Londra peste 500 mil. euro pentru proiecte de retail

Fondurile au adus de la Londra peste 500 mil. euro pentru proiecte de retail

Click pentru imaginea intreaga

26.07.2007, 14:26 13

Trei fonduri de investitii imobiliare listate pe bursa de la Londra au cumparat sau au in derulare zece proiecte comerciale pe piata locala, cu o valoare cumulata de peste 500 de milioane de euro.
Doar patru din cele zece proprietati sunt operationale in momentul de fata, si anume centrele comerciale MacroMall (Brasov) si Moldova Mall (Iasi), detinute de Dawnay Day Carpathian si Equest Balkan Properties, precum si parcurile de retail European Retail Park (Sibiu), aflat in portofoliul North Real Estate Opportunities si Vitantis (Bucuresti), proprietatea aceluiasi fond Equest.
Restul investitiilor realizate de acesti investitori in spatii comerciale se afla in diferite stadii de dezvoltare, cel mai important jucator de pe acest segment fiind Dawnay Day, care are in dezvoltare patru mall-uri Atrium Center, la Cluj-Napoca, Arad, Baia Mare si Satu Mare.
Totodata, North are in derulare la Suceava un al doilea parc de retail, Bucovina Shopping City, care implica o investitie de 60 mil. euro, in timp ce Equest a anuntat preluarea la Targoviste a unui alt proiect comercial, in urma unei investitii de opt milioane de euro.
De altfel, pe segmentul spatiilor comerciale se concentreaza mai bine de jumatate din investitiile fondurilor listate pe bursa londoneza AIM, daca luam in calcul ca cele zece proiecte de retail din portofoliul fondurilor au o valoare cumulata de 523,5 mil. euro, la un volum total al investitiilor de 939,5 mil. euro.
Cel mai valoros activ este detinut de catre cei de la North, care au reevaluat la 95,8 mil. euro parcul de retail cumparat anul trecut la Sibiu pentru 82,7 mil. euro. Investitorii britanici, precum Dawnay Day Carpathian, Fabian Romania Property Fund, Equest Balkan Properties, North Real Estate Opportunities Fund si cele doua fonduri administrate de Charlemagne Capital - European Convergence Property Company si European Convergence Development Company, sunt implicati nu doar pe segmentul de retail, ci si pe rezidential, logistic si mai ales office.
Segmentul de birouri atrage cele mai multe proiecte din portofoliul britanicilor, si anume 15 proprietati, cu o valoare cumulata de 263,85 mil. euro.
Cele mai importante proiecte de birouri aflate pe mainile investitorilor din insula sunt imobilul Cubic Centre, detinut de Fabian si aflat in dezvoltare in Pipera (60 mil. euro) si imobilul Millennium Business Center din apropierea Bursei de Valori Bucuresti, detinut de Charlemagne si reevaluat la peste 50 mil. euro. Investitiile in birouri s-au indreptat doar catre piata Capitalei, in timp ce noua din cele zece proprietati detinute in afara Bucurestiului vizeaza segmentul centrelor comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO