Proprietăţi

Fratii Cristescu, afaceri imobiliare de peste 80 mil. euro

15.02.2007, 19:56 54

Oamenii de afaceri Emil si Marius Cristescu, care sunt actionari la circa 30 de firme din Timisoara si din tara, vor da in folosinta anul acesta birouri si spatii industriale de circa 180.000 de metri patrati, la o valoare estimata de peste 80 de milioane de euro.
"Vom da in folosinta in acest an cam 20.000 de metri patrati de birouri si 100.000 de metri patrati de hale industriale in Timisoara, precum si 10.000 de metri de birouri si 50.000 de metri patrati de hale in Bucuresti", a spus Marius Cristescu.
Constructia acestora s-a ridicat la o investitie de peste 80 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor de pe piata imobiliara.
"Constructia unui metru patrat de biruri costa atat in Timisoara, cat si in Bucuresti intre 600 si 700 de euro, iar pe partea de hale industriale, intre 350 sI 400 de euro", a spus Rodica Tarcavu, directorul departamentului industrial al DTZ Echinox. Fratii Cristescu vor mai investi anul acesta in mai multe societati la care sunt actionari intre 40 si 50 de milioane de euro.
Ei sunt actionari la circa 30 de societati din cel putin sapte sectoare economice, prin care se numara forajul petrolier, industria constructoare de masini, transporturi, turism, constructii sau imobiliare. Fratii Cristescu detin peste 90% din Bega Utilaje si Constructii, peste 60% din Bega Tehnomet si alte actiuni la societati precum Faur, Bega Minerale Industriale sau Bega Electromotor, Bega Turism, Bega Electromotor, Mega Minerale Superioare sau Begapam.
Bega Turism va investi anul acesta 10 milioane de euro in renovarea fostului hotel Victoria (700.000 de euro), care va fi pus in functiune in acest an, in renovarea corpului vechi al hotelului Timisoara, intr-un bloc de locuinte, precum si in alte proiecte imobiliare.
"Renovarea corpului vechi a hotelului Timisoara ne va costa in jur de 2 milioane de euro, iar blocul de locuinte cam tot atat", a spus Marius Cristescu.
Firma Bega Turism si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 7-8 miloane de euro si un profit de 1,5 milioane de euro. Anul trecut profitul a fost cam de un million de euro, iar cresterea de anul acesta va veni pe fondul darii in folosinta a fostului hotel Victoria si pe fondul maririi capacitatii hotelului Timisoara de la 150 de locuri la 230.
Fratii Cristescu vor mai investi in acest an 10 mil. euro in instalatii pentru foraje petroliere, 10 mil. euro in firma Faur, precum si trei milioane de euro in cariere.
Fratii Cristescu vor demara in urmatorii cinci ani circa sase proiecte imobiliare care constau in zone de birouri, rezidentiale sau comerciale combinate, care se vor ridica la valoarea medie de 200 mil. euro fiecare.
Perioada medie de finalizare a fiecarui proiect va fi de cinci ani de zile. Altfel spus, in 10 ani de zile fratii Cristescu vor mai investi un milliard de euro in real-estate.
"Inca din 1990 am inceput sa cumparam terenuri. Investitiile imobiliare nu sunt neaparat mai profitabile, dar sunt mai usoare, odata ce ai finalizat proiectul. Noi nu vindem nimic din ceea ce construim, ci doar inchiriem", a mai spus Marius Cristescu.
Investitiile facute de fratii Cristescu sunt finantate in proportie de 25% din fonduri proprii si restul din credite. Cifra totala de afaceri a firmelor fratilor Cristescu s-a ridicat in 2006 la circa 200 de mil. euro, iar profitul a fost de circa 10 mil. euro.
"Anul acesta speram sa ajungem la un profit intre 12 si 14 milioane de euro, iar cifra de afaceri va fi tot in jur de 200 de milioane de euro. Pentru noi e mai important profitul decat cifra de afaceri", a precizat Cristescu.
Anul trecut fratii Cristescu au vandut participatia de 68,3% din actiunile fabricii de soda Bega Upsom, pentru care au incasat aproximativ 17 milioane de euro.
"Am vandut pentru ca trebuia sa facem investitii foarte mari si ne-am gandit ca e mai bine sa investim in altceva", a spus el.
Banii obtinuti de pe aceasta tranzactie au fost investiti in totalitate in firme din Timisoara, in marea lor parte de real-estate, si in imobiliare.
Cumparator a fost grupul indian GHCL, care a concurat cu alti patru ofertanti printre care si polonezii de la Ciech.
Totodata, oamenii de afaceri au vandut si participatia de 40% la Uzinele Sodice Govora polonezilor de la Ciech. Si de aceasta companie au fost interesati atat GHCL, cat si Cieh, dar de data aceasta castigatorul a fost diferit.
"A fost o tranzactie mult mai complicata, iar cumparatorul trebuia sa-si asume mai multe obligatii si riscuri. Intrucat noi nu finalizasem perioada de post-privatizare, ei trebuia sa-si asume finalizarea mai multor sarcini", spune Cristescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO