Proprietăţi

Garsonierele si apartamentele de doua camere ocupa 70% din tranzactiile de inchiriere

Garsonierele si apartamentele de doua camere ocupa 70% din tranzactiile de inchiriere
12.10.2006, 15:18 23

Garsonierele si apartamentele cu doua camere reprezinta 70% din totalul apartamentelor tranzactionate pe piata locala, pretul mai accesibil si usurinta cu care pot fi revandute sau inchiriate fiind principalele argumente ale investitorilor in astfel de locuinte.
"Posibilitatile persoanelor cu venituri medii din Romania sunt limitate la achizitionarea unei garsoniere sau a unui apartament cu doua camere, motiv pentru care aproape trei-sferturi din tranzactiile cu apartamente ale agentiei noastre se desfasoara cu astfel de locuinte", a precizat Iulian Manailescu, reprezentantul agentiei Eimobiliare.
Un alt motiv pentru care apartamentele cu suprafete mici reprezinta cea mai mare parte din volumul tranzactiilor de pe piata imobiliara este faptul ca accesibilitatea la credite bancare se face mai facil la astfel de apartamente, comparativ cu cele cu suprafete generoase, de trei sau patru camere, la care pretul depaseste cu mult 100.000 de euro in toate orasele mari ale tarii.
"Garsonierele si apartamentele de doua camere se cumpara in marea lor majoritate prin credite, foarte putine fiind cazurile in care clientii platesc in numerar", afirma Manailescu.
Mai mult, in cazul garsonierilor si apartamentelor cu doua camere intretinerea este mult mai mica decat in cazul locuintelor cu suprafete mari.
Cu toate ca apartamentele cu doua camere sunt cele mai vandute locuinte de pe piata locala, in cazul agentiilor care se ocupa de zonele adiacente complexurilor universitare numarul de tranzactii cu garsoniere poate fi mai mare, potrivit specialistilor de pe piata.
Cel mai mic pret de pe piata imobiliara a Capitalei este de 15.000-16.000 euro, suma pentru care se poate achizitiona o garsoniera de 16-22 mp, la marginea orasului, intr-un cartier precum Pantelimon sau Berceni, potrivit agentiilor imobiliare de pe piata.
In cartierul Ferentari, din sudul orasului, pot fi gasite locuinte mai ieftine din cauza gradului ridicat de infractionalitate si a conditiilor din aceste imobile, insa atat cererea, cat si oferta pentru aceasta zona este foarte redusa.
Aceasta situatie este valabila si in cazul locuintelor mai mari, in aceasta zona existand apartamente de patru camere la pretul de 25.000 de euro.
Noile complexuri rezidentiale din Capitala cuprind, in general, apartamente mari, ponderea garsonierelor in viitoarele blocuri de locuinte fiind redusa, in multe dintre ansambluri lipsind complet. Cu toate acestea, in ansamblurile rezidentiale care cuprind si garsoniere, pretul unei astfel de locuinte, cu o suprafata de circa 50 mp, ajunge la 60.000 de euro si poate depasi aceasta suma.
Cele mai scumpe garsoniere si apartamente din Bucuresti se gasesc in zona de nord a orasului, dar si in zona centrala, cu precadere in blocurile din zona Pietei Unirii.
Preturile la apartamente de doua camere, cele mai tranzactionate datorita pretului, dar si pentru faptul ca sunt mai usor de inchiriat, potrivit consultantilor de pe piata, variaza intre 20.000 si 100.000 euro, in orasele din afara Capitalei, Iasi fiind orasul cu cea mai diversificata plaja de preturi.
In Bucuresti, pretul apartamentelor de doua camere porneste de la 25.000-30.000 euro, in zonele periferice din sudul si estul orasului si ajung la 180.000 de euro in blocurile noi din nordul orasului.
Pe piata apartamentelor de trei camere cele mai ieftine oferte pot fi gasite in Iasi, incepand cu 35.000 de euro. La polul opus, in acelasi oras, pot fi gasite apartamente de trei camere cu 140.000 de euro, de patru ori mai scumpe.
Nici in restul oraselor lucrurile nu sunt cu mult diferite. In Timisoara, de exemplu, un apartament de trei camere, cu o suprafata de 150 mp, poate ajunge chiar si la 150.000 de euro.
Pentru persoanele cu venituri foarte mari, pe piata imobiliara a Capitalei, dar si a marilor orase din tara, se gasesc apartamente cu suprafete mari, de patru camere, cu preturi care se invart in jurul valorii de 150.000 de euro, dar pot ajunge si la 600.000 de euro in cazul unor apartamente cu o suprafata de 300 mp si terase spatioase, in nordul Capitalei.
Insa, cea mai noua tendinta, gustata in principal de oamenii de afaceri de pe piata locala, este achizitionarea apartamentelor penthouse, situate la ultimul etaj al blocurilor, cu suprafete de 500 de metri patrati si chiar mai mari, cu preturi apropiate valorii de 1 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO