Proprietăţi

Immoeast a anuntat investitii de un miliard de euro in primul semestru

Immoeast a anuntat investitii de un miliard de euro in primul semestru

S-Park este cea de-a treia achizitie din Romania de peste 100 mil. euro a Immoeast

19.07.2007, 15:22 27

Campania agresiva de achizitii derulata de Immoeast pe piata locala in prima jumatate a acestui an face din investitorul austriac nu doar un jucator cheie in piata de real estate, ci chiar unul dintre cei mai mari investitori in intreaga economie, in conditiile in care investitiile straine directe s-au ridicat in primele cinci luni la 2,1 miliarde de euro.
Valoarea cumulata a investitiilor Immoeast anuntate de la inceputul anului depaseste 900 de milioane de euro, in proiecte finalizate, aflate in derulare sau in companii de dezvoltare precum Adama, care are in diferite stadii de executie peste 20 de proiecte rezidentiale si de birouri.
Proiectele Immoeast s-au axat in special pe investitii in proiecte comerciale, austriecii trecandu-si pe harta investitiilor proprietati in orase precum Galati, Pitesti, Constanta, Baia Mare sau Craiova.
Cea mai mare achizitie realizata de Immoeast in acest an a fost preluarea celui de-al doilea proiect Polus Center, la Constanta, pentru care va plati 185 de milioane de euro, pe masura ce lucrarile de constructie si procesul de inchiriere a spatiilor avanseaza. Investitiile in proiecte comerciale de mari dimensiuni desfasurate de la inceputul anului depasesc pragul de 500 de milioane de euro. Lipsa unor proiecte de mari dimensiuni disponibile pe piata locala i-a determinat pe reprezentantii Immoeast sa-si indrepte atentia catre proiecte aflate in derulare, astfel ca singurul mall finalizat care a fost achizitionat de catre Immoeast este centrul Euromall din Pitesti.
Centrul comercial Euromall din Pitesti a fost preluat pentru 87 de milioane de euro de la oamenii de afaceri israelieni si francezi care dezvolta un al doilea proiect Euromall la Galati. Immoeast a intrat deja in actionariatul firmei care dezvolta cel de-al doilea proiect, urmand ca pana la finalizarea Euromall Galati sa preia si restul actiunilor.
De altfel, Immoeast si-a stabilit mai multe contacte puternice cu o serie de dezvoltatori precum TriGranit Development sau RED Management Capital, companii cu care lucreaza la mai multe proiecte.
TriGranit Development, companie in care Immoeast detine inca de anul trecut o participatie de 25%, a vandut catre Immoeast nu doar proiectul de la Constanta, ci si pe cel de la Cluj, aflat intr-un stadiu mult mai avansat de dezvoltare. Tranzactia cu o valoare de 210 milioane de euro, desfasurata anul trecut, este cea mai mare de pe piata locala.
Pe de alta parte, compania de dezvoltare RED, controlata de fondurile de investitii Warburg Pincus si GED Capital, precum si de omul de afaceri Andrew Stear, a vandut catre Immoeast doua proiecte comerciale de mari dimensiuni, la Constanta si Baia Mare. Andrew Stear fusese implicat si in dezvoltarea parcului de afaceri IRIDE din nordul Bucurestiului, preluat de asemenea de catre Immoeast.
Immoeast a facut un alt pas important in cresterea businessului de pe piata locala prin preluarea unei participatii de 25% in compania de dezvoltare Adama, care are in derulare proiecte, in special rezidentiale, cu o valoare cumulata de circa un miliard de euro.
Un alt proiect rezidential va fi realizat de Immoeast prin intermediul dezvoltatorilor Euromall, ansamblu ce va fi situat in zona Baneasa din Bucuresti, unde a fost securizat un teren de mari dimensiuni. Valoarea estimata a proiectului se ridica la 100 de milioane de euro.
Nici segmentul centrelor logistice nu a scapat investitorilor de la Immoeast, daca luam in calcul faptul ca austriecii au anuntat o investitie de 70 de milioane de euro in Bucuresti dupa preluarea firmei Logistic Contractor.
Immoeast va realiza investitii in spatii logistice si la Timisoara, unde compania a anuntat un proiect de 40 de milioane de euro, alaturi de dezvoltatorul Eyemaxx.
Spatiile logistice vor castiga o pondere din ce in ce mai mare in portofoliul Immoeast, tinand cont ca reprezentantii companiei si-au anuntat intentia de a realiza o retea de opt-zece centre logistice, alaturi de European Future Group, in marile orase din tara. Investitia in acest proiect este estimata la circa 300 de milioane de euro.
Pe segmentul spatiilor de birouri, Immoeast s-a concentrat doar asupra Capitalei, unde fondul a anuntat saptamana aceasta preluarea parcului de afaceri S-Park din zona Piata Presei Libere. Valoarea finala a tranzactiei a fost de 101,5 milioane de euro, a anuntat Immoeast.
S-Park, proiect format din patru corpuri de cladire, este cea de-a treia investitie Immoeast care depaseste 100 de milioane de euro, dupa cele doua proiecte Polus Center, care au costat aproape 400 de milioane de euro la un loc.
"Randamentele sunt inca sensibil mai mari decat in tarile din Europa Centrala si de Est, fluxul de companii internationale este constant, iar ratele de neocupare sunt minime. In aceste conditii, Romania este cu siguranta una dintre cele mai atractive piete din Uniunea Europeana", a mentionat Karl Pietrikovics, directorul general al Immoeast.
S-Park are o suprafata utila de 45.000 de metri patrati, printre care si 2.500 de metri patrati reprezentand spatii comerciale, precum si o parcare subterana cu o capacitate de 430 de locuri.
Parcul de afaceri a fost dezvoltat de catre compania Primavera Development, ai carei actionari sunt oamenii de afaceri Daniel Adrian Tanasoiu, Emil Tanasoiu si Valentin Bitoiu, actionari ai companiei ACMS, care s-a ocupat de constructia parcului de afaceri.
Finalizarea proiectului este programata pentru luna august a acestui an, parcul de afaceri fiind inchiriat in proportie de 95% catre companii precum ING, SAP, Goodyear, Johnson & Johnson, Brau Union, Wrigley sau Fortis.
Costurile totale de dezvoltare a proiectului au fost de aproximativ 60 de milioane de euro, potrivit declaratiilor initiale ale dezvoltatorilor, valoare in care este inclusa achizitionarea terenului de 12.000 de metri patrati. Tot in nordul Bucurestiului Immoeast a preluat un alt parc de afaceri, Victoria Park, in urma unei tranzactii de 60 de milioane de euro. Victoria Park se afla in zona Baneasa si a fost dezvoltat de compania belgiana Liebrecht & wooD.
Parcul de afaceri este format din patru corpuri de cladire, avand o suprafata inchiriabila de circa 20.000 de metri patrati. Printre chiriasii parcului de afaceri se numara KPMG, Siveco sau BIC.
Immoeast mai detine in Bucuresti un alt parc de afaceri de mari dimensiuni situat in zona Pipera, IRIDE Business Park, pentru care a platit 63 de milioane de euro in 2004.
Immoeast detine la ora actuala 114 proprietati in Romania, cu o suprafata utila de 3,9 milioane de metri patrati. Piata locala a devenit principala tinta a investitiilor Immoeast, austriecii anuntand planuri de investitii de circa 1,5 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani. Austriecii au atras in acest an de la bursa de la Viena, unde fondul este listat, fonduri de 2,8 miliarde de euro, pentru sustinerea unui program de investitii de sase miliarde de euro in Europa Centrala si de Est.


Unde au mers banii Immoeast

Prima achizitie realizata in acest an a fost Victoria Park, dezvoltat in nordul Bucurestiului de catre Liebrecht & wooD, intr-o afacere de 60 mil. euro.
Cea mai mare tranzactie din acest an a fost preluarea Polus Center din Constanta pentru 185 mil. euro.
RED Management Capital a vandut participatii importante in proiectele comerciale dezvoltate la Baia Mare si Constanta. Valoarea cumulata a proiectelor se ridica la 120 mil. euro.
Austriecii au preluat la Baia Mare 80% din proiectul comercial Gold Plaza. Valoarea totala a investitiei este de 97 mil. euro.
Immoeast a cumparat primele doua centre comerciale Euromall din Galati si Pitesti, valoarea cumulata a tranzactiilor depasind 150 mil. euro.
Austriecii au achizitionat o participatie de 25% in compania de dezvoltare imobiliara Adama din Bucuresti, specializata pe dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale, pentru care a platit circa 60 mil. euro.
Immoeast a cumparat parcul de afaceri S-Park, in urma unei tranzactii de 101,5 mil. euro.
Immoeast a preluat terenuri cu o suprafata de 15.000 de mp in nordul Bucurestiului de la firma Electronica, pentru care a platit circa 15 mil. euro.
Pe terenurile obtinute prin preluarea firmei Logistic Contractor Immoeast va dezvolta un proiect logistic de circa 70 de milioane de euro.
Immoeast a achizitionat un teren in zona Baneasa pe care va dezvolta un ansamblu rezidential de 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO