Proprietăţi

Immoeast, afaceri de aproape 500 de milioane de euro in trei luni

29.03.2007, 18:26 16

Fondul de investitii austriac Immoeast, cel mai activ jucator de pe piata locala de real estate, a demarat la inceputul acestui an cea mai agresiva campanie de achizitii de pe piata locala imobiliara, implicandu-se in dezvoltari si achizitii cu o valoare de aproape 500 de milioane de euro, in toate segmentele pietei imobiliare.
Activitatea intensa desfasurata pe piata locala in aceasta perioada, dar si anul trecut, au adus tara noastra pe prima pozitie in ceea ce priveste volumul de investitii al companiei, listate la bursa de la Viena.
Valoarea investitiilor implicate de cele 39 de proiecte din Romania a ajuns la peste 1,4 miliarde de euro, reprezentand 19,5% din valoarea totala a investitiilor Immoeast, potrivit celui mai recent raport al companiei.
Prima achizitie realizata in acest an a fost parcul de afaceri Victoria Park, dezvoltat in nordul Bucurestiului de catre compania belgiana Liebrecht & wooD, intr-o afacere de 60 de milioane de euro.
Ulterior, Immoeast a realizat cea mai mare achizitie de pe piata locala de birouri, preluand un alt parc de afaceri din zona de nord a Bucurestiului, S-Park, intr-o tranzactie de peste 100 de milioane de euro. S-Park este dezvoltat de firma Primavera Development, controlata de actionarii firmei de constructii ACMS.
Immoeast este de fapt singurul investitor care a realizat miscari importante in acest an, austriecii realizand investitii importante intr-o perioada in care randamentele investitionale sunt in scadere, dar inca la un nivel net superior pietelor din vestul Europei.
Cea mai mare tranzactie de pe piata locala imobiliara locala, achizitionarea proiectului Polus Center din Cluj pentru 210 milioane de euro, a fost dublata de o investitie aproape simetrica - preluarea proiectului Polus Center din Constanta pentru 185 de milioane de euro in luna martie a acestui an.
Ambele tranzactii au fost realizate cu compania maghiara TriGranit Holding, in care Immoeast detine din vara anului trecut o participatie de 25%, in urma unei tranzactii de 400 mil. euro.
Immoeast s-a implicat in acest an si in sectorul logistic, unde a achizitionat firma Logistic Contractor, prin intermediul careia va dezvolta un parc logistic cu o suprafata de 100.000 de metri patrati, in urma unei investitii estimate la aproximativ 70 de milioane de euro.
Cea mai importanta investitie realizata de Immoeast pe piata rezidentiala din Romania a fost achizitionarea unei participatii de 25% in compania de dezvoltare imobiliara Adama din Bucuresti, in care va investi aproape 60 de milioane de euro.
In portofoliul companiei Adama, controlata de cativa antreprenori straini si doua fonduri de investitii, se afla mai mult de 8.000 de unitati rezidentiale in toata tara si 50.000 de metri patrati de spatii comerciale si de birouri, aflate in stadii variate de planificare si executie.
Printre actionarii Adama se numara fondul investitii Tiger Global Management cu sediul in New York, trustul de investitii privat American RomRe, precum si managerii si fondatorii companiei. Valoarea cumulata a investitiilor implicate de proiectele Adama depaseste 600 de milioane de euro, proiecte concentrate in Bucuresti si Ploiesti, dar si in alte orase precum Bacau, Brasov sau Iasi. In afara pietei locale, Adama are in plan proiecte in tari invecinate ca Ucraina, Moldova sau Turcia.
In urma achizitiilor importante realizate in acest an, Immoeast a ajuns la un numar de 39 de proprietati in Romania, dupa ce la sfarsitul lunii aprilie 2006, in portofoliul companiei intrau doar 10 proprietati pe piata locala.
Totodata, compania intentioneaza sa dezvolte o retea care va cuprinde circa 100 de centre comerciale de mici dimensiuni, sub numele STOP.SHOP, in noile state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, dar si pe alte piete din regiune, precum Ucraina.
Investitiile companiei pe piata locala vor continua si in urmatorii ani intr-un ritm sustinut, tinand cont ca Immoeast si-a bugetat investitii in dezvoltari si achizitii de 636 de milioane de euro in tara noastra, pentru perioada ianuarie 2008 - decembrie 2010.
Stabilizarea pietei locale imobiliare, care ar insemna o reducere a riscurilor, dar si a randamentelor investitionale, va atrage si alti investitori de mari dimensiuni, tinand cont ca fondurile prezente la ora actuala, cu portofolii de ordinul sutelor de milioane, pot fi numarate pe degete.


Cea mai importanta achizitie realizata in 2007 a fost Polus Center din Constanta

Prima achizitie realizata in acest an a fost parcul de afaceri Victoria Park, dezvoltat in nordul Bucurestiului de catre compania belgiana Liebrecht & wooD, intr-o afacere de 60 de milioane de euro.
O alta tranzactie de mari dimensiuni realizata in acest an a fost preluarea parcului de afaceri din zona de nord a Bucurestiului, S-Park, intr-o tranzactie de peste 100 de milioane de euro. S-Park este dezvoltat de firma Primavera Development, controlata de actionarii firmei de constructii
ACMS.
Cea mai mare tranzactie realizata in acest an a fost preluarea proiectului Polus Center din Constanta pentru 185 de milioane de euro intr-un contract forward purchase (plata se face pe masura ce proiectul avanseaza).
Immoeast s-a implicat in acest an si in sectorul logistic, unde a achizitionat firma Logistic Contractor, prin intermediul careia va dezvolta un parc logistic cu o suprafata de 100.000 de metri patrati, in urma unei investitii estimate la aproximativ 70 de milioane de euro.
Cea mai recenta investitie anuntata de Immoeast pe piata imobiliara locala a fost achizitionarea unei participatii de 25% in compania de dezvoltare imobiliara Adama din Bucuresti, in care va investi aproape 60 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO