Proprietăţi

Incetinire pentru tranzactiile imobiliare

11.04.2008, 20:16 15

Piata imobiliara locala este afectata la nivel de tranzactii din cauza cresterii dobanzilor, factor care a provocat retragerea unor investitori din afaceri aflate in negociere.
"Criza din pietele financiare globale, precum si cresterea constanta a ratei Euribor in anul 2007 au determinat multe fonduri sa se retraga din tranzactii unde randamentele erau prea apropiate de EURIBOR pentru a-si reevalua oportunitatile", apreciaza reprezentantii firmei Colliers International.
Numarul tranzactiilor imobiliare a fost redus la inceputul acestui an, dupa ce 2007 a fost consemnat ca un an record, cu investitii in jurul valorii de doua miliarde de euro. Singurele afaceri notabile incheiate la inceputul acestui an sunt intrarea portughezilor de la Sonae Sierra in proiectul Parklake Plaza, alaturi de Caelum Development, sau vanzarea de catre NCH a retelei de centre comerciale Winmarkt.
"In 2008, tranzactiile de investitii se vor derula probabil intr-un ritm mai lent ca in 2007, in timp ce randamentele vor suferi mici corectii in prima parte a anului", adauga consultantii.
Cu toate acestea, numarul tranzactiilor este asteptat sa creasca in urmatoarea perioada, pe fondul cererii de proprietati atat pe segmentul de birouri, cat si pe cel comercial, precum si pe fondul iesirii investitorilor speculativi.
"Ratele de neocupare sunt aproape zero atat in piata de birouri, cat si in cea de industrial si de retail, iar piata locala va continua sa creasca. Investitorii vor trece peste nelinistea provocata de criza globala si isi vor relua activitatea de investitii in Romania", potrivit Colliers.
O trasatura ce va caracteriza anul acesta atat investitorii, cat si bancile implicate in finantare este prudenta, care va determina analize mai atente ale investitiilor.
Cu toate acestea, dintr-o piata a proprietarilor, Romania s-a transformat intr-o piata a cumparatorilor, in conditiile in care investitorii speculativi incep sa realizeze ca nu se mai pot obtine profiturile inregistrate in ultimii ani si decid sa renunte la proprietati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO