Proprietăţi

Investitorii mai au sute de milioane de euro pentru cladiri de birouri in Bucuresti

Investitorii mai au sute de milioane de euro pentru cladiri de birouri in Bucuresti

Click pentru imaginea intreaga

09.08.2007, 09:17 31

Numarul tranzactiilor pe segmentul spatiilor de birouri nu a fost deosebit de mare in prima jumatate a acestui an, dar mutarile ce au avut loc au fost importante prin dimensiunea proiectelor, renumele cumparatorilor sau complexitatea tranzactiilor.
Un numar de sase tranzactii, insumand opt imobile de birouri din Bucuresti, au fost achizitionate de la inceputul anului pentru 360,8 mil. euro de investitori precum Immoeast, Fabian sau Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI) - divizie a Allianz.
De altfel, tinand cont de proiectele livrate in prima parte a acestui an in piata, numarul tranzactiilor nu avea cum sa fie mult mai mare - o serie de proiecte au fost preluate aproape de momentul inaugurarii, in timp ce altele au fost tranzactii forward-purchase, cu proiecte aflate in stadii incipiente de dezvoltare.
Chiar daca numarul proprietatilor disponibile pentru vanzare nu este mare, pana la sfarsitul acestui an am putea asista la vanzarea altor imobile de birouri importante din Bucuresti, precum America House, detinuta de israelienii de la Globe Trade Center (GTC) in Piata Victoriei.
Mari investitori, de calibrul diviziei de investitii imobiliare a grupului german Allianz (DEGI), de-abia acum intra pe piata si mizeaza pe o crestere importanta a cererii de spatii de birouri, pe fondul extinderii companiilor internationale in Romania.
DEGI a preluat saptamana trecuta portofoliul de birouri detinut de britanicii de la Charlemagne in Bucuresti, intr-o tranzactie de referinta pentru piata locala, prin valoarea afacerii, exit-ul primului investitor listat si realizarea primei tranzactii de portofoliu.
Germanii au platit 110,5 milioane de euro pentru imobilele de birouri Millennium Business Centre, PGV Tower si Construdava I, cladiri cu o suprafata inchiriabila totala de aproape 35.000 de metri patrati.
Reprezentantii DEGI au declarat ca analizeaza inca de anul trecut intrarea pe piata locala, mizand pe cresterea economiei pentru urmatorii 5-7 ani.
Tranzactia a stabilit un nou record pentru piata locala de birouri si chiar pentru intreaga piata imobiliara a Capitalei, tinand cont ca doar doua alte mutari, si anume parcul de afaceri S-Park (101,5 mil. euro) si centrul comercial City Mall (103,5 mil. euro), trecusera bariera de 100 de milioane de euro.
S-Park nu a fost singurul parc de afaceri preluat in acest an de catre fondul austriac de investitii Immoeast, care a preluat la inceputul anului si proiectul belgienilor de la Liebrecht & wooD - Victoria Park, pentru care a platit 60 de milioane de euro. Cu aceste doua achizitii, Immoeast a fost cel mai "harnic" cumparator din Bucuresti, unde mai detine si parcul de afaceri IRIDE din Pipera sau cladirile de birouri Baneasa Airport Tower sau Bucharest Corporate Center.
Un alt investitor activ pe segmentul spatiilor de birouri in prima parte a acestui an a fost fondul britanic de investitii Fabian, care a realizat achizitii de birouri, finalizate sau in curs de finalizare, cu o valoare totala de circa 90 de milioane de euro.
Cea mai importanta investitie a reprezentat-o preluarea proiectului Cubic Centre, dezvoltat in zona Pipera din nordul Bucurestiului, care implica o investitie totala de 60 de milioane de euro.
O alta achizitie importanta realizata de Fabian in acest an a fost prealuarea imobilului Baneasa Business Center, cu o suprafata inchiriabila de 9.600 de metri patrati, pentru 23,9 milioane de euro. Cladirea era detinuta de compania austriaca Immoconsult.
Intr-o a treia achizitie realizata de Fabian pe segmentul spatiilor de birouri, britanicii i-au avut de cealalta parte a mesei pe reprezentantii companiei de dezvoltare Adama, care au vandut imobilul Evocenter din nordul Bucurestiului pentru 4,9 milioane de euro.
Tinand cont de randamentele practicate in cadrul celor mai recente tranzactii cu birouri realizate in piata, Fabian s-ar putea afla in viitorul apropiat in tabara vanzatorilor la masa de negociere, reprezentantii fondului declarand ca o oferta de preluare a proprietatilor la un randament de 6,5% ar fi greu de refuzat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO