Proprietăţi

Investitorii romani ocupa doar 10% din proiectele de pe piata rezidentiala

Investitorii romani ocupa doar 10% din proiectele de pe piata rezidentiala
17.08.2006, 16:49 25

Dezvoltarea puternica a pietei rezidentiale din ultimii doi ani a atras interesul investitorilor din strainatate, care au ajuns sa acopere circa 90% din valoarea totala a investitiilor.
"Piata rezidentiala a devenit foarte selectiva, odata cu dezvoltarea din ultimii ani. Astfel, investitorii care doresc sa intre pe acest segment al pietei imobiliare trebuie sa aiba putere financiara pentru a putea respecta cerintele de pe piata", a declarat Ionut Bordei, manager al departamentului rezidential in cadrul Eurisko.
Daca pana in urma cu doi ani majoritatea proiectelor erau realizate de dezvoltatori romani, intrarea masiva a dezvoltatorilor israelieni, spanioli sau indieni a schimbat raportul de forte. Investitorii straini s-au pozitionat pe proiectele de dimensiuni mari, care vor livra sute de apartamente, situate in zonele centrale si semicentrale ale Bucurestiului.
"Pentru proiectele situate in zonele rezidentiale - in general proiecte de dimensiuni mici, cladiri care insumeaza intre 10-50 de apartamente, majoritatea dezvoltatorilor sunt romani", precizeaza Mihaela Pana, seful departamentului rezidential in cadrul DTZ Echinox. Dezvoltatorii romani au de cele mai multe ori bugete limitate pentru a investi si prefera sa construiasca imobile cu locatii foarte bune, dar de dimensiuni reduse, potrivit consultantilor imobiliari.
In plus, pentru un proiect de dimensiuni mici (un imobil cu subsol, parter si 3-5 etaje) este necesar intre 6 luni si un an, in timp ce pentru un proiect care se intinde pe o suprafata de mii de metri patrati de teren este nevoie de cel putin doi ani.
Dezvoltatorii straini au introdus un nou concept pe piata imobiliara, complexe de blocuri care au adus pe piata o alternativa la apartamentele comuniste. Noile ansambluri de blocuri ofera locuri de parcare subterane, securitate, locuri de joaca pentru copii, sala de sport si sauna, magazine.
Numarul investitiilor in piata rezidentiala s-au intensificat odata cu inceperea dezvoltarii policentrice a Capitalei, care urmeaza sa ajunga o metropola care se va extinde 40 de kilometri spre nord, precum si catre sud, spre orasul Giurgiu.
Cererea mare de apartamente din Capitala si din marile orase ale tarii a determinat investitorii straini sa pompeze sute de milioane de euro in dezvoltarea unor proiecte care vor livra in urmatorii ani circa 10.000 de apartamente.
Dezvoltatorii de complexuri rezidentiale s-au orientat anul acesta si catre cartierele marginase ale Capitalei, unde optiunile pentru achizitia unei locuinte sunt inca reduse.
Potrivit acestora, in multe parti din Bucuresti, considerate ca fiind lipsite de importanta din punct de vedere imobiliar pana acum, precum Dristor, Militari, Berceni, Calea Vacaresti, Colentina, se vor construi ansambluri de blocuri, cu design modern, care vor schimba imaginea acestor cartiere.
Proiectele imobiliare vor oferi spatii verzi pentru recreere, sali de gimnastica si fitness, spatii comerciale, securitatea perimetrului, parcare subterana si loc de depozitare. Finisajele sunt de calitate si includ, cel mai adesea parchet laminat sau din lemn, geamuri termopan, centrale de apartament, obiecte sanitare moderne, gresie si faianta.
Cele mai importante proiecte derulate de dezvoltatori locali se numara Central Park, dezvoltat de grupul Niro, Quadra Place, o investitie a companiei Conarg Real Estate din Pitesti, Sema Park, dezvoltat de firma River Invest, controlata de Ion Radulea sau Baneasa Rezidential, proiect anuntat de compania Baneasa Investments, detinuta de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) si un grup de firme controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte.
Printre dezvoltatorii care au anuntat proiecte rezidentiale in cartiere marginase se numara Adama Holding, care va investi 60 de milioane de euro in complexul Edenia din Titan care va cuprinde sapte imobile, cu 798 de apartamente.
In zona Titan, Adama are si alte proiecte rezidentiale de mici dimensiuni, care vor livra pe piata in total circa 150 de unitati locative, destinate clasei de mijloc.
Un alt proiect dezvoltat intr-o zona de cartier este Planorama, amplasat in zona bulevardului Doamna Ghica din sectorul 2 al Capitalei, care va fi format, la finalizarea lucrarilor, din patru blocuri de 15 etaje, cu apartamente de 1-4 camere. Proiectul va atrage investitii de circa 70 mil. euro.
Compania Rom Canada va incepe in acest an constructia unui complex rezidential format din 10 blocuri in Bucuresti, in cartierul Militari, proiect estimat la 60 de milioane de euro. Complexul West Park va include 490 de apartamente, cu suprafete cuprinse intre 70 si 105 metri patrati si va fi situat pe strada Ajutorului din cartierul Militari.
Compania de constructii Conarg din Pitesti a anuntat investitii de 32 de milioane de euro intr-un ansamblu rezidential format din 343 de apartamente si intins pe o suprafata de teren de 15.000 de metri patrati. Suprafata totala construita va fi de 38.400 de metri patrati.
Ansamblul va fi situat in vecinatatea Parcului Politehnicii si va consta in 11 tronsoane de blocuri cu garsoniere si apartamente de doua, trei sau patru camere.
Potentialul mare de crestere al pietei va atrage in continuare investitori care se vor focaliza pe investitii pe termen mediu si lung privind clasa de lux si clasa de mijloc, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.
Constructiile de case si vile au inceput sa se dezvolte puternic in urma cu patru-cinci ani si au fost considerate initial locuinte de lux.
Ansamblurile de vile dezvoltate in afara Bucurestiului se adreseaza in special familiilor cu copii sau celor cu un stil de viata mai ridicat, care doresc sa aiba spatiu mai mare, care sa cuprinda piscina, curte gradina, mai putina poluare si mai multa liniste.
Costul unui apartament variaza in functie de starea cladirii - daca este inca in stadiul de plan sau constructie, apartamentul este vandut pentru un pret mai mic decat cel care ar fi cerut pentru un apartament finalizat, predat la cheie, potrivit reprezentantilor Colliers International. Diferenta poate ajunge chiar pana la 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO