Proprietăţi

Jones Lang LaSalle: Bucurestiul mai poate inghiti un milion de metri patrati de birouri de clasa A

Jones Lang LaSalle: Bucurestiul mai poate inghiti un milion de metri patrati de birouri de clasa A

Click pentru imaginea intreaga

02.02.2007, 18:46 16

Cererea de spatii de birouri va fi de aproximativ 200.000 de metri patrati pe an pana in 2010, potrivit consultantilor companiei de dezvoltare imobiliara Jones Lang LaSalle.
"Datorita previziunilor de crestere puternica a numarului de angajati, in special in sectoarele de servicii financiare si de business, ne asteptam ca nivelul de cerere (a spatiilor de birouri - n.red.) sa ramana ridicat pana la sfarsitul acestui deceniu, la circa 200.000 de metri patrati pe an", potrivit informatiilor furnizate de companie.
Bucurestiul dispunea la sfarsitul anului trecut de spatii moderne de birouri insumand 820.000 de metri patrati, din care circa 35% erau reprezentate de stocul de clasa A.
Cu toate acestea, comparativ cu cererea existenta pe piata, dar si cu celelalte capitale din regiune, oferta de spatii de birouri de calitate este insuficienta. Deoarece ritmul de finalizare a unor proiecte de mari dimensiuni in ultimii ani a fost sub nivelul de contractare, rata de neocupare a birourilor din Capitala este sub 5% si ar putea sa ajunga la circa 2%, una dintre cele mai reduse din Europa.
In ciuda deficitului de oferta, consultantii JLL considera ca o buna parte din proiectele incepute pe piata ar putea sa nu fie finalizate.
"Stocul total de spatii de birouri in proiectele anuntate pentru 2007 si 2008 este estimat la peste 500.000 de metri patrati, dar actualele practici ale pietei indica faptul ca o parte importanta din dezvoltarile planificate ar putea fi intarziate sau abandonate", potrivit consultantilor LaSalle.
Marile companii au preinchiriat deja circa 12-15% din spatiile aflate in diferite stadii de constructie. Interesul tot mai mare pentru Bucuresti ca locatie pentru externalizarea serviciilor (outsourcing - n.r.) este un alt stimulent pentru cresterea cererii de spatii in parcurile de afaceri.
Majoritatea imobilelor de birouri care urmeaza a fi livrate in acest an se concentreaza in partea de nord a orasului, printre cele mai importante numarandu-se proiectele S. Park, Victoria Park, Baneasa Business and Technology Park si North Gate. Acestea vor suplimenta stocul de birouri cu circa 100.000 de metri parati, in prima faza de constructie.
Un alt segment al pietei imobiliare locale care va cunoaste o crestere importanta in urmatorii ani este cel al centrelor comerciale, potrivit reprezentantilor JLL. Pentru urmatorii doi ani, este asteptata o crestere de patru ori a stocului de spatii comerciale, pana la circa 600.000 de metri patrati.
Astfel, pana in 2009, pe baza proiectelor aflate in dezvoltare, in Bucuresti vor fi zece mall-uri, patru parcuri de retail si un numar important de supermarketuri si hipermarketuri cu galerii comerciale.
Anul acesta, urmeaza a fi livrat un singur centru comercial de mari dimensiuni, si anume Baneasa Shopping City, parte a proiectului imobiliar dezvoltat in nordul Bucurestiului de catre Baneasa Investments. In schimb, anul viitor vor fi livrate in Bucuresti cel putin patru mall-uri - Galleria Bucharest, Sun Plaza, Liberty Centre si Cotroceni Park, cu o suprafata totala de peste 200.000 de metri patrati.
Pe de alta parte, si segmentul industrial al pietei imobiliare este marcat de un deficit important de oferta. In acest caz, stocul actual de 250.000 metri patrati este de circa sase ori mai mic fata de cel din Varsovia, spre exemplu, care dispune de 1,3 mil. mp. Cu toate acestea, proiectele aflate in derulare insumeaza circa 600.000 de metri patrati pentru urmatorii ani, cand este asteptata o echilibrare a pietei.
Alaturi de parcuri industriale deja existente, precum Geodis si Cefin Logistics Park, au fost anuntate proiecte de zeci de hectare, precum Bucharest West, Liebrecht & Wood Bucharest Logistics Centre, ProLogis, Bucharest Industrial Park sau Mercury Logistics Park, dezvoltate in vestul Bucurestiului.
Compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle are aproximativ 150 de birouri, fiind activa in 450 de orase din peste 50 de tari din toata lumea. Compania a inregistrat in 2006 venituri de peste doua miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO