Proprietăţi

Jones Lang LaSalle: Tranzactii de peste 500 mil. euro cu centre comerciale anul trecut

Jones Lang LaSalle: Tranzactii de peste 500 mil. euro cu centre comerciale anul trecut

Click pentru imaginea intreaga

24.01.2007, 18:04 39

Tranzactiile cu spatii comerciale au totalizat anul trecut circa 520 de milioane de euro, aproape 2% din totalul investitiilor in retail din Europa Continentala, potrivit unui studiu realizat de compania americano-britanica Jones Lang LaSalle.
Ritmul de tranzactionare a proiectelor comerciale din Romania va continua sa creasca anul acesta. Astfel, impreuna cu pietele din Germania, Polonia, Ucraina, Rusia si Bulgaria, piata romaneasca va atrage si in 2007 investitorii straini interesati sa cumpere proiecte comerciale de mari dimensiuni, avand in vedere randamentele ridicate.
"Anul trecut s-a inregistrat o crestere puternica a ritmului de tranzactionare pentru proiectele de real estate din Europa, in principal in tari precum Germania, Spania, Polonia sau Italia. In plus, interesul investitorilor s-a mutat catre est, unde s-au derulat primele tranzactii mari, in tari precum Turcia, Rusia, Ucraina, Croatia si in statele intrate in UE, Bulgaria si Romania", a declarat Jeremy Eddy, director pentru pietele de retail din Europa al Jones Lang LaSalle.
Anul trecut cea mai mare parte a investitiilor in achizitia de spatii comerciale au fost alocate pietelor mature din Europa, precum Germania, Spania, Polonia si Italia, insa investitorii straini s-au orientat si catre statele din Europa de Est, unde au avut loc primele tranzactii de mari dimensiuni.
"Estimam pentru acest an tranzactii mai importante daca pietele raman competitive, la nivelul la care au fost in ultimii doi ani. Principalele motive ale diversificarii geografice a investitiilor sunt oportunitatile si randamentele oferite de aceste piete", afirma Jeremy Eddy.
Cea mai importanta tranzactie a fost achizitia de catre fondul austriac de investitii Immoeast a complexului comercial Polus Center Cluj, aflat in constructie, apartinand companiei Trigranit Holding. Valoarea totala a investitiei va fi de 210 milioane de euro.
Totodata, fondul de investitii australian APN Funds Management a achizitionat centrul comercial City Mall, al treilea mall ca marime din Capitala, printr-o tranzactie de 103,5 milioane de euro.
Compania britanica de investitii imobiliare Equest Balkan Properties a derulat anul trecut doua tranzactii in valoare de peste 68 mil. euro pe piata locala.
Britanicii au achizitionat centrul comercial Moldova Mall din Iasi si parcul de retail Vitantis Shopping Center din Capitala pentru care a cheltuit cate 34 mil. euro.
O alta achizitie de pe piata spatiilor comerciale a fost realizata de catre compania Dawnay Day Carpathian, care a cumparat de la doua companii romanesti centrul comercial MacroMall din Brasov.
Tranzactia in valoare de 19 milioane de euro a reprezentat prima investitie a firmei britanice in Romania.
Fondul britanic de investitii imobiliare North Real Estate Opportunities Fund a achizitionat cu 63 mil. euro, la sfarsitul anului trecut, centrul comercial European Retail Park din Sibiu.
Germania si pietele importante din Europa vor continua sa atraga cei mai multi investitori, care sunt interesati de cresterea veniturilor si de oportunitati de investitii.
In plus, pietele din Europa de Sud-Est vor fi interesante pentru investitori din perspectiva nivelurilor ridicate ale randamentelor, se arata intr-un studiu privind piata investitiilor in retail in Europa Continentala.
Anul trecut valoarea tranzactiilor cu spatii comerciale in Europa Continentala a fost de 26 de miliarde de euro, in crestere cu 77% fata de nivelul raportat in anul precedent, potrivit datelor companiei. Numarul tranzactiilor a crescut de la 249 in 2005 la 420 in 2006.
Cea mai mare parte a tranzactiilor a avut loc in Germania, cu peste opt miliarde de euro, reprezentand 32% din volumul total.
Spania a fost a doua tara ca importanta, inregistrand tranzactii in valoare totala de 2,5 miliarde de euro.
Pe locul trei se afla Polonia, cu tranzactii de 2,4 miliarde de euro, mai mult decat dublul volumului inregistrat in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO