Proprietăţi

Machetele vor prinde viata anul viitor: 8.000 de locuinte vor fi livrate in 2008

Machetele vor prinde viata anul viitor: 8.000 de locuinte vor fi livrate in 2008

Click pentru imaginea intreaga

20.12.2007, 15:00 15

Cel putin 40 dintre proiectele incepute in Bucuresti vor fi livrate total sau doar intr-o prima faza pe parcursul anului viitor, potrivit datelor prezentate de catre dezvoltatori si firmele de consultanta imobiliara responsabile cu promovarea proiectelor.
In aceste proiecte, care au fost incepute in 2006 sau in prima parte a acestui an, vor fi livrate circa 8.000 de locuinte noi, de cinci ori mai multe fata de 2007, cand, potrivit Colliers International, au fost livrate circa 1.500 de locuinte in cinci proiecte de mari dimensiuni, precum Central Park sau Quadra Place.
In aceste conditii, 2008 va fi primul an in care se va manifesta o tendinta de echilibrare intre cerere si oferta, in ciuda faptului ca o buna parte dintre aceste locuinte sunt deja vandute.
Cele mai multe locuinte vor fi livrate in cartiere din estul orasului, precum Titan sau Colentina si mai ales in nordul Capitalei, in Baneasa, Pipera sau Chitila.
Ansamblurile Planorama, dezvoltat de israelienii de la Euro Habitat, si Edenia, aflat in portofoliul companiei Adama, vor aduce cele mai multe locuinte noi in piata, circa 800 fiecare.
Anul acesta au fost vandute circa 6.000 de locuinte in proiecte noi, potrivit datelor estimate de catre Colliers, in conditiile in care cererea se ridica la aproximativ 12.000 de unitati pe an.
Astfel, exceptand locuintele deja vandute, anul viitor vor fi livrate circa doua-treimi din cererea existenta in piata, cel mai echilibrat raport de dupa revolutie.
In conditiile in care o buna parte dintre aceste proiecte, precum West Park sau NeoPeninsula, sunt dezvoltate in mai multe etape, iar dezvoltatorii continua sa anunte alte proiecte cu sute sau chiar mii de unitati rezidentiale, in anii 2009-2010 am putea asista la un echilibru si mai pronuntat al pietei.
Cu toate acestea, pe fondul cresterii concurentei, unii dezvoltatori ar putea renunta la proiectele anuntate.
Marjele de profitabilitate, aflate in prezent la circa 30% din valoarea investitiei pentru dezvoltatori, vor fi un stimulent care va continua sa impinga investitorii sa inceapa proiecte rezidentiale in Capitala si in jurul orasului.
Stocul de locuinte noi disponibile in Capitala va creste si in momentul in care investitorii care au cumparat locuinte inca din faze incipiente de dezvoltare vor lua decizia de a vinde sau inchiria apartamentele catre utilizatorii finali. Potrivit consultantilor, circa 30% din unitatile vandute pana in prezent se afla in mainile investitorilor strategici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO