Proprietăţi

Malluri de aproape 650 de milioane de euro, amanate pentru anul viitor

Malluri de aproape 650 de milioane de euro, amanate pentru anul viitor
19.11.2008, 18:53 16

Cel putin un numar de opt centre comerciale, care implica investitii de peste 600 de milioane de euro, vor rata perioada sarbatorilor de iarna, considerata de varf de catre majoritatea retailerilor. Cauzele intarzierilor tin de problemele de pe piata constructiilor, cea bancara sau regandirea conceptelor de catre dezvoltatori.

Trei hipermarketuri Carrefour si unul Cora; doua magazine de mobilier Mobexpert; cate o unitate a retailerilor de produse de bricolaj BauMax si Bricostore; magazine de electronice si electrocasnice Media Galaxy si Flanco World; cate un cinematograf Cinema City si The Light; doua magazine de cosmetice Sephora; doua librarii Alexandra Books si multe magazine de imbracaminte, ale unor retaileri precum BSB, Lee Cooper, Steilmann, New Yorker sau Cavaliere.
Acesta este doar o parte din comertul care „rateaza" perioada vanzarilor de iarna prin nedeschiderea la timp a opt centre comerciale, care implica investitii cumulate de circa 650 mil. euro.
Trei proiecte in Bucuresti - Sun Plaza, Grand Arena si Mega Designer Outlet -, doua in Oradea - Tiago Mall si ERA Shopping Park - si cate unul in Suceava (Galleria), Galati (Euromall) si Constanta (World Trade Center) reprezinta lista centrelor comerciale a caror finalizare era programata pana la finalul acestui an, tocmai in ideea de a profita de vanzarile din perioada de iarna.
Motivele intarzierilor difera de la un caz la altul - problemele pietei constructiilor, in care firmele nu reuseau sa faca fata in acest an volumului ridicat de lucrari, estimari nerealiste ale duratei de executie, probleme cu bancile sau regandiri ale conceptului - acestea fiind motivele invocate cel mai des de catre dezvoltatori.
Pe langa pierderile retailerilor, poate chiar mai semnificative sunt cele ale proprietarilor de centre comerciale, care rateaza in aceasta perioada atat perceperea chiriilor, cat si procentele din vanzari ale retailerilor, in cazul centrelor comerciale cu „taxare mixta".
Potrivit unei estimari neoficiale, bazate pe randamentele anuale medii obtinute de catre dezvoltatori din exploatarea centrelor comerciale, proprietarii celor opt proiecte pierd in total peste 5 mil. euro in fiecare luna in care mallurile ar fi trebuit deschise.
Importanta deschiderii centrelor comerciale inaintea sarbatorilor este aratata si de programul inaugurarilor din ultimii doi ani. Mai exact, anul trecut noua din zece centre comerciale au fost deschise in cea de-a doua jumatate a anului.
Pe de alta parte, in luna noiembrie a acestui an au fost deja deschise mai multe centre comerciale, printre care Iulius Mall Suceava sau Liberty Center din Bucuresti, iar pana la finalul lunii sunt programate cel putin alte doua deschideri - primul centru comercial de tip outlet, Fashion House in Bucuresti, si primul mall realizat de catre Dan Ostahie, Aurora Shopping Mall din Buzau. Pana la sfarsitul acestui an un numar de 20 de orase de mari dimensiuni din Romania vor avea cel putin un centru comercial de dimensiuni medii (aproximativ 10.000 de metri patrati), dupa ce la inceputul anului 2006 doar cinci dintre cele mai mari orase - Bucuresti, Iasi, Constanta, Oradea si Timisoara - aveau mall.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO