Proprietăţi

Mallurile intră la apă: City Mall, la licitaţie pentru 33 mil. €. Minus 70% faţă de ultima tranzacţie

Mallurile intră la apă: City Mall, la licitaţie pentru 33 mil. €. Minus 70% faţă de ultima tranzacţie

Autor: Cristi Moga

16.02.2011, 23:50 48

Centrul comercial City Mall din Bucureşti, intrat în faliment lasfârşitul anului trecut, va fi scos la licitaţie pe data de 31martie la un preţ de pornire de 33 de milioane de euro, cu 70% maimic faţă de tranzacţia din urmă cu patru ani, când grupulaustralian APN European Retail Trust a plătit peste 100 mil. europentru mallul din zona Eroii Revoluţiei.

Cu alte cuvinte, şi băncile - UniCredit şi Bancpost -, care au oexpunere de 40 de milioane de euro pe acest proiect, şi-au asumat opierdere potenţială de aproape 20%, în timp ce restul creditorilorfirmei Victoria Holding, proprietarul City Mall, probabil nu îşivor mai recupera niciun eurocent.

Mallul a intrat în faliment având datorii de 75 de milioane deeuro, în afara băncilor principalii creditori fiind australienii dela APN care au finanţat activitatea mallului prin intermediul maimultor împrumuturi.

"Caietele de sarcini vor fi scoase la vânzare la începutul luniimartie, iar pentru a participa la licitaţie trebuie depuse garanţiide 5% sau 10% din preţul de pornire, încă nu am hotărât valoarea.Sunt în jur de zece investitori interesaţi, care merg în mall şianalizează, dar nu a venit deocamdată niciunul să oferteze. Oricum,sunt foarte optimist că se va vinde rapid", a declarat pentru ZFRadu Lotrean, partener al Casei de Insolvenţă Transilvania,lichidatorul judiciar al City Mall.

Licitaţia va fi cu strigare competitivă, preţul de pornire fiindaprobat de comitetul creditorilor. Casa de Insolvenţă Transilvanialucrează cu firmele Coldwell Banker, Colliers şi CB Richard Ellispentru găsirea unor investitori interesaţi de achiziţia centruluicomercial.

Dacă proiectul ar fi vândut la un preţ de 33 de milioane deeuro, pentru obţinerea unui randament anual de 10% cumpărătorul artrebui să închirieze mallul la un nivel mediu de 15-16 euro/metrulpătrat, luând în calcul un grad de ocupare de 90% şi ţinând cont defaptul că proiectul are o suprafaţă închiriabilă de 19.000 de metripătraţi.

Cel mai probabil, cumpărătorul va veni cu o contribuţieminoritară la achiziţia City Mall, o parte semnificativă din preţulde achiziţie urmând a fi suportată tot de către actualele băncicreditoare.

"Există disponibilitate din partea băncilor creditoare de afinanţa noii proprietari", spun reprezentanţii Casei de InsolvenţăTransilvania, care au vândut anul trecut în urma unei lichidărijudiciare şi mallul Tiago din Oradea.

Proiectul de la Oradea a fost cumpărat pentru circa 30 demilioane de euro de o firmă a omului de afaceri Gabriel Popoviciu,dar costul achiziţiei a fost suportat în mare măsură de cătreUniCredit, principalul creditor atât pentru Tiago Mall, cât şipentru City Mall.

O diferenţă semnificativă între cele două malluri este legată defaptul că proiectul din Oradea nu a funcţionat niciodată, în timpce City Mall a fost păstrat operaţional şi după deschidereaprocedurii de faliment, chiriaşi precum Domo, Sprider Stores,Diverta sau KFC având în continuare activitate în cadrulproiectului din Bucureşti.

Veniturile generate însă de chiriaşii actuali nu au fostsuficiente pentru ca australienii de la APN să poată rambursacreditele contractate pentru achiziţie, acesta fiind unul dintremotivele pentru care mallul a intrat în faliment.

În plus, competiţia acerbă din sudul Capitalei, unde în ultimiiani au fost construite şi proiecte precum Sun Plaza, Grand Arenasau Liberty Center, au contribuit la reducerea vânzărilor realizatede retailerii din City Mall şi, implicit, a chiriilor plătite decătre aceştia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO