Proprietăţi

Malul Marii Egee, noua tinta a romanilor care cumpara locuinte

Malul Marii Egee, noua tinta a romanilor care cumpara locuinte

Multi dintre romanii ale caror venituri depasesc 2.000 de euro pe familie aleg sa-si cumpere apartamente sau vile in insulele grecesti

20.02.2007, 18:55 69

Ritmul de constructie al noilor proiecte rezidentiale nu este capabil sa acopere cererea ridicata de locuinte de pe piata, tot mai multi romani fiind interesati sa achizitioneze o locuinta in zone turistice din Grecia, Italia, Spania sau Bulgaria.
o mare parte din valul de turisti romani care au plecat anul trecut in Grecia intentioneaza sa-si achizitioneze case de vacanta in insulele elene, atrasi de preturile similare cu cele de pe piata romaneasca.
"Ne aflam in discutii cu mai multe persoane interesate sa cumpere apartamente sau vile in insulele grecesti Corfu sau Creta, precum si in alte regiuni turistice cum sunt Halkidiki sau Salonic. Majoritatea persoanelor interesate sunt cupluri tinere cu veniturii medii, de circa 2.000 de euro pe familie", spune Roxana Olteanu, reprezentantul companiei de consultanta imobiliara Loyal. Compania a fost prezenta cu un stand la targul de case "Condominium", care a avut loc in perioada 15-18 februarie la World Trade Plaza.
Odata cu majorarea preturilor la locuintele noi vandute pe piata locala, tot mai multe persoane au luat in calcul cumpararea unei locuinte intr-o zona turistica din strainatate, precum Grecia, unde preturile apartamentelor incep de la circa 1.200 euro/mp. Astfel, odata cu dezvoltarea pietei rezidentiale din Romania, a inceput sa se dezvolte cererea pentru a doua locuinta, asa- numita "second-home market", un sector foarte dezvoltat in vestul Europei.
"Persoanele interesate vor sa cumpere garsoniere si apartamente cu doua camere situate in apropierea marii sau vile langa plaja", afirma Olteanu. O vila de circa 100-200 mp poate fi achizitionata cu circa 150.000- 200.000 de euro, in timp ce pretul apartamentelor porneste de la 1.200 euro/mp si poate ajunge la 2.500 euro/mp, in functie de locatie. Unul dintre cele mai ridicate preturi este in Atena, unde pretul unui apartament cu vedere la Acropole se ridica la circa 12.000 euro/mp.
Interesul romanilor pentru apartamentele situate in strainatate i-a determinat pe organizatorii targului "Condomium" sa prezinte mai multe locuinte din Grecia, Spania, Italia sau Bulgaria la urmatoarele editii.
"La urmatoarea editie a targului, care va avea loc in toamna, vom incerca sa prezentam mai multe oferte de locuinte in strainatate", spune Angelica Iva, directorul ProActive Business Communication, unul dintre organizatorii Condominium.
La Condominium au fost prezentate oferte pentru mai mult de 4.000 de locuinte, cu preturi pornind de la 45.000 de euro, valoarea totala a proiectelor expuse fiind de peste 750 de milioane de euro.
Preturile apartamentelor prezentate la targul Condominium se incadrau intre 800 euro/mp construit plus TVA, in zone din afara Capitalei, si peste 2.000 euro/mp construit in nordul Capitalei, pretul de pornire pentru apartamentele de doua camere fiind de circa 66.000 euro, fara TVA.
"Numarul de vizitatori de la targul Condominium a depasit asteptarile initiale. Daca inainte de inceperea targului ne asteptam la 10.000-15.000 de vizitatori, numarul persoanelor care au venit a fost de circa 30.000", afirma Iva. Organizatorii Condominium intentioneaza sa schimbe locatia pentru urmatoarea editie a targului, pentru a putea face fata cererii.
"Am avut foarte multe cereri pe care nu le-am putut onora, din cauza spatiului pe care l-am avut la dispozitie. In prezent suntem in negocieri pentru a gasi un spatiu mai mare de organizare, avand in vedere ca avem deja un numar de cereri cel putin egal cu cel de la prima editie", explica Iva.
In luna mai va avea loc un targ "Condominium" si la Cluj, unde vor fi prezentate circa 5.000 de apartamente in zona Transilvaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO