Proprietăţi

Nordul Capitalei va continua sa fie polul central al investitiilor in birouri

Nordul Capitalei va continua sa fie polul central al investitiilor in birouri
02.11.2006, 19:27 44

Zona de nord a Capitalei, tinta predilecta a investitorilor in spatii de birouri, continua sa atraga dezvoltatorii de proiecte, in ciuda aglomerarii din ultimii ani. Nordul Bucurestiului a devenit atractiv pentru investitorii straini inca de la sfarsitul anilor '90, cand au fost incepute mai multe proiecte de birouri.
Zona cuprinde in general modernizari ale unor cladiri care apartineau fostei administratii de stat, dar si proiecte noi de birouri.
Cei mai importanti chiriasi din aceasta zona sunt companiile de IT, telecomunicatii sau cele din domeniul FMCG. In momentul in care au fost finalizate primele cladiri din nord in 1999-2000, chiriile ajungeau la 18 euro/mp/luna. In prezent, chiria medie se situeaza intre 12-15 euro/mp/ luna, potrivit companiei DTZ Echinox.
Cea mai dezvoltata zona din nordul Bucurestiului este Piata Victoriei. Unul din zece birouri de calitate din Capitala va fi localizat in zona Pietei Victoriei anul viitor, unde vor lucra mai mult de 11.000 de angajati ai celor mai mari jucatori din economie, cu afaceri de miliarde de euro.
Stocul de spatii de birouri din aceasta zona va cunoaste o crestere de circa 50% in urmatorul an, dupa finalizarea celor patru cladiri de birouri anuntate - Muntii Tatra 2, Tower Center International, Buzesti 85 Office Building si Bucharest Office Solutions, cu o suprafata totala de aproape 50.000 de metri patrati. Pe langa aceste proiecte, Sparkassen Immobilien, divizia imobiliara a grupului austriac Erste, a anuntat ca va finanta cu 80 de milioane de euro constructia unei cladiri de birouri in aceeasi zona.
Cea mai scumpa zona in ceea ce priveste spatiile de birouri este in zona de centru-nord a Capitalei, unde se afla sediile centrale ale celor mai importante banci internationale si companii de pe piata locala.
Chiriile pentru birouri in aceasta zona se situeaza intre 15-20 euro/mp/luna.
Cele mai selecte strazi din centrul Bucurestiului sunt Primaverii si Aviatorilor, unde se afla vile ocupate in general de companii mai mici, de case de avocatura sau ambasade.
Spre comparatie, sudul Capitalei este lipsit de proiecte majore de cladiri de birouri, fiind o zona ocupata de proiecte logistice si industriale, precum si de foste platforme industriale.
Suprafata totala a imobilelor de birouri din Bucuresti a depasit nivelul de un milion de metri patrati, ca urmare a finalizarii mai multor proiecte in primul semestru, potrivit CB Richard Ellis (CBRE).
Dezvoltatorii de cladiri de birouri au livrat anul acesta circa 40 de imobile, cele mai importante fiind America House, Bucharest Corporate Center, Construdava Business Center si Buzesti Office Building, situate in zone centrale si central-nordice. Cele patru imobile, cu o suprafata totala de 67.000 mp, reprezinta 44% din stocul de birouri nou construite, de 151.000 de metri patrati.
Cladirile cu o suprafata medie construita intre 1.000 si 6.000 mp reprezinta 40% din totalul birourilor noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO