Proprietăţi

O tara de mall-uri: 22 de orase vor fi pe harta dezvoltatorilor pana in 2009

O tara de mall-uri: 22 de orase vor fi pe harta dezvoltatorilor pana in 2009

Iulius Mall din Iasi este primul centru comercial dezvoltat de catre Iulius Group, companie care a mai finalizat un mall in Timisoara si deruleaza alte doua proiecte in Cluj si Suceava

08.02.2007, 19:09 336

Dintr-un total de 39 de localitati cu peste 60.000 de locuitori, 22 vor avea la sfarsitul anului 2009 un centru comercial modern, cu o suprafata inchiriabila de peste 10.000 mp, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers.
"Daca pana acum, in tinta dezvoltatorilor s-au aflat orasele cu peste 100.000 de locuitori, standardele au scazut si noile proiecte sunt anuntate inclusiv in orase in care numarul locuitorilor este ceva mai mare de 60.000", spun reprezentantii Colliers.
Astfel, dezvoltatorii nu au scapat din vedere nici orasele ceva mai mici, pana in 2009 urmand a fi construite mall-uri si in Focsani, Piatra-Neamt sau Buzau.
Daca ultimul an a fost anul lansarilor de proiecte, 2008 este anul livrarilor inclusiv in Bucuresti, unde stocul spatiilor comerciale va creste cu aproape 300.000 de metri patrati.
"Inaugurarile de mica amploare din 2006 si 2007 vor pregati piata pentru adevaratul boom pe retail, ce va fi consemnat in 2008. Estimam ca in 2008 pe tot intinsul Bucurestiului vor fi livrati 288.000 de metri patrati de spatii moderne de retail. Totusi, estul va ramane sarac in proiecte de retail", mai spun reprezentantii Colliers.
Pana atunci, proiecte de mici dimensiuni - circa 10.000 de metri patrati - vor fi finalizate in acest an in Bucuresti, Alba-Iulia, Targu Mures si Vaslui. Unul dintre cele mai mari proiecte comerciale din Moldova urmeaza a fi inaugurat la Bacau, unde compania Arena City Center construieste un mall de aproximativ 20.000 de metri patrati, potrivit Colliers.
Dezvoltatorii proiectelor comerciale Euromall, care au anuntat ca vor dezvolta patru mall-uri in diferite locatii din tara, vor deschide in decursul lunii aprilie primul centru comercial al companiei, cu o suprafata inchiriabia de peste 20.000 de metri patrati, la Pitesti.
Cel mai mare centru comercial care va fi livrat in acest an in provincie este dezvoltat de Iulius Group la Cluj, acesta fiind cel de-al treilea mall construit de firma controlata de omul de afaceri Iulian Dascalu, dupa proiectele din Iasi si Timisoara.
Totodata, in Constanta, unul dintre cele mai active orase din tara in privinta dezvoltarii pe segmentul spatiilor de retail, urmeaza a fi livrate in acest an alte doua proiecte comerciale.
Cei mai activi dezvoltatori din provincie sunt companii precum Iulius Group, care a finalizat deja doua proiecte si are in derulare alte doua la Cluj si Suceava. Totodata, un grup de investitori francezi si israelieni care au inceput constructia unui centru comercial la Pitesti, sub brand Euromall, vor dezvolta alte trei proiecte in Galati, Craiova si Ploiesti.
Alaturi de acesti investitori, oameni de afaceri locali au inceput dezvoltarea unor centre comerciale in orase ceva mai mici, precum Bacau sau Alba-Iulia.
Pe de alta parte, sub brandul Winmarkt este operata cea mai extinsa retea locala de centre comerciale, de dimensiuni cuprinse intre 4.000 si 16.000 de metri patrati, care acopera 15 orase din toata tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO