Proprietăţi

Oferta de locuinte noi din Capitala, la un sfert din cerere

25.06.2008, 18:34 19

Dezvoltatorii imobiliari vor lansa aproximativ 40.000 de apartamente noi in urmatorii cinci - sapte ani in Bucuresti, de trei ori mai putin fata de cererea existenta, estimata la 130.000 de unitati, a declarat ieri Simina Istrate, head of investment team residential division al companiei Colliers International.
"Anul acesta sunt disponibile la vanzare 9.500 de apartamente noi in Capitala, urmand ca in urmatorii ani sa fie absorbite si celelalte unitati, care insa nu vor acoperi deficitul existent de apartamente", a spus reprezentantul Colliers in cadrul unui seminar pe teme imobiliare, organizat de Business Standard.
In primul trimestru anul acesta au fost achizitionate 2.000 de apartamente noi, mai mult cu 81% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pretul de vanzare al apartamentelor noi in primul trimestru anul acesta a crescut cu pana la 30%, fata de aceeasi perioada anul trecut. "La apartamentele noi pretul va continua sa creasca, determinat fiind de pretul in crestere al terenului si al materialelor de constructii", a mentionat ea.
Chiar daca oferta de locuinte a crescut, aceasta este departe de-a satisface cererea.
"Pe piata romaneasca se receptioneaza 2 locuinte noi la 1.000 de locuitori, in timp ce in Ungaria sau Cehia sunt receptionate 4 locuinte noi/ 1.000 de locuitori", a spus Ioan Bejan, business development manager al Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Potrivit acestuia, in Romania exista in prezent
8,2 milioane de unitati locative, ceea ce determina o medie de 380 de locuinte/1.000 de locuitori. In acelasi timp, media europeana este de 470 de locuinte la 1.000 de locuitori.
Dezvoltatorii de proiecte imobiliare se vor orienta catre end-useri (utilizatorii finali), acordand o atentie mai mare proiectelor imobiliare pe care le realizeaza, in contextul in care speculatiile imobiliare vor disparea.
"Daca cea mai mare parte dintre cumparatori pe piata imobiliara erau investitorii, acum luptam pentru end-useri. De trei luni au plecat de pe piata investitorii si de aceea s-a produs aceasta orientare spre end-useri. Piata rezidentiala va trece de la speculatii la end-useri, care solicita o atentie mai mare", a spus Shimon Galon, CEO al companiei israeliene Globe Trade Center (GTC), dezvoltatorul cladirilor de birouri America House si Europe House din Bucuresti.
In plus, s-a produs o schimbare si la nivel de acordare de finantare pentru proiectele imobiliare.
"Pe vremuri puteai sa mergi la banca si sa iei un credit foarte usor pe baza unui desen al unui arhitect iar terenurile se vindeau in urma unor discutii in avion, chiar si de doua ori in acelasi drum. Insa perioada aceasta s-a terminat. Dezvoltatorii care vor rezista pe piata trebuie sa se orienteze catre end-user si nu catre speculatii, ca pana acum", a declarat Galon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO