Proprietăţi

Piata birourilor se maturizeaza, dar mai asteapta investitii

16.03.2006, 00:00 30

Investitiile in spatiile de birouri in 2005 au depasit 150 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei imobiliare CB Richard Ellis. In timp ce unele tranzactii au reprezentat intrarea pe piata pentru cumparatori, majoritatea fondurilor de investitii care au cumparat sau au vandut anul trecut aveau deja experienta pe piata romaneasca.

Faptul ca randamentele investitiilor in proprietati imobiliare au inceput deja sa dea semne de scadere anul trecut, pana la sub 10% pe an, a semnalat investitorilor apropierea de maturitate a pietei romanesti. Drept urmare, atentia acestora s-a concentrat pe proiectele de birouri inca disponibile si pe scurtarea timpului de finalizare a tranzactiilor de achizitie a acestora.

Din acest punct de vedere, si 2006 se anunta extrem de interesant pentru investitorii imobiliari, estimandu-se ca numarul si amploarea tranzactiilor cu spatii de birouri va creste substantial. Segmentul industrial nu a oferit deocamdata oportunitatile segmentului birourilor, cu exceptia unei singure tranzactii de amploare, achizitia Cefin Logistic Park de catre fondul austriac Europolis. Situatia este oarecum similara si pe segmentul spatiilor comerciale.

Stocul de spatii de birouri ce urmeaza sa fie livrate pe piata imobiliara din Bucuresti in 2006 este de aproximativ 180.000 de metri patrati, potrivit estimarilor CB Richard Ellis. Comparativ cu 2005, oferta de birouri noi va creste cu peste 40% anul acesta.

Din totalul spatiilor de birouri ce vor fi livrate pe piata, aproximativ 50% au fost deja preinchiriate, mai arata compania.

Printre cladirile care au termen de finalizare programat pentru acest an se numara North Gate Business Center, Buzesti Office Building, Millenium Business Center si Herastrau Office Space, Forum III, Victoria Park I sau Nordului 62.

Pana in prezent, harta investitiilor in imobile de birouri cuprinde centrul, nordul si nord-estul Capitalei, potrivit companiei Colliers International. In 2005, circa 80% din spatiile de birouri existente au fost preinchiriate.

Totusi, nivelul investitiilor in real estate in Romania este in continuare redus fata de tarile din Europa Centrala, cum ar fi Polonia, Cehia sau Ungaria.

Numarul total de investitii in real estate in perioada 1998-2005 in Europa Centrala si de Est a fost de 14,3 miliarde de euro, din care Romania a avut o pondere de 3%, aproximativ 470 mil. euro.

Circa 40% din investitiile in real estate din ultimii sapte ani s-au indreptat catre Polonia.

Nivelul investitiilor in real estate din Romania este in continuare redus fata de tarile din Europa Centrala, precum Cehia, Polonia sau Ungaria.

Randamentul investitiilor in cladiri de birouri in Capitala a scazut anul trecut cu 3,5% fata de 2004, ajungand la 8,5%, fata de 10% in Sofia sau in Moscova, potrivit datelor CB Richard Ellis.

Totusi, investitiile in imobile de birouri continua sa fie principalul motor de crestere al pietei imobiliare. Anul acesta vor fi putine spatii de calitate livrate, dar in 2007 este asteptat un numar mare de proiecte de anvergura, aproximativ 100.000 de metri patrati, afirma reprezentantii companiei imobiliare Colliers International.

Cele mai multe imobile de birouri clasa A sunt absorbite de domeniul IT si telecomunicatii, circa 40%, urmat de sectorul financiar. Cea mai mare tranzactie de birouri de clasa A de anul trecut a fost preinchirierea de catre Oracle a 7.100 de metri patrati din Floreasca Tower.

In ceea ce priveste rata de ocupare a spatiilor de birouri de clasa A, Bucurestiul prezinta cea mai mare rata de ocupare, circa 95%, in comparatie cu Praga, Budapesta sau Varsovia, datorita situatiei stocului total din Capitala, potrivit reprezentantilor Eurisko.

In general, spatiile de birouri de clasa A se adreseaza atat companiilor care au castigat deja un renume pe piata si care nu isi pot permite un spatiu de o calitate inferioara imaginii pe care au impus-o pe piata, cat si celor care vor sa urce pe scala valorii imaginii corporatiei.

Datorita spatiilor disponibile reduse din Bucuresti exista unele spatii de clasa A care nu se pot ridica din punct de vedere al suprafetelor la standardele internationale, dar trebuie sa aiba cel putin 5.000 de metri patrati suprafata neta si 500-600 de metri patrati pe nivel.

Rata de ocupare difera si in functie de zonele in care se afla cladirile de birouri.

Datorita faptului ca zona de nord, viitorul centru de afaceri al Capitalei, este in continua dezvoltare, rata de ocupare este in crestere de la an la an. Zonele de sud, est si vest, unde se aflau vechile sedii de birouri, reprezinta zonele cu rata de ocupare cea mai crescuta, urmate de zona centrala si cea de nord.

Deschiderea Bucharest Business Park a fost cel mai important eveniment al anului trecut, odata cu introducerea conceptului de "business park" in Romania. Acest model este foarte apreciat in Europa si implica cladiri de inaltime medie foarte moderne, cu spatii largi si deschise si parcari generoase.

Investitiile pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est au atins un record anul trecut. Volumul total al investitiilor a ajuns la 5,8 miliarde de euro, in crestere cu circa 39% fata de anul precedent, potrivit datelor CB Richard Ellis.

In ceea ce priveste preturile, comparativ cu alte tari din zona, Bucurestiul este mai scump decat Bratislava si Turcia - unde chiriile se situeaza la 18 euro pe metrul patrat pe luna - si decat Sofia - circa 13 euro pe metrul patrat, dar mai ieftin decat Budapesta, Viena si Varsovia - 20 de euro pe metrul patrat pe luna.

Chiriile din Bucuresti pentru imobilele de birouri se situeaza la acelasi nivel cu cele din Praga.

Cu toate acestea, nivelul chiriilor din Bucuresti este superior celui inregistrat la birourile din Marsilia si Lyon, in Franta, si la un nivel relativ similar cu cel din Copenhaga, in Danemarca.

Cele mai scumpe chirii pentru birouri se inregistreaza in Paris, de 53 euro/mp/luna, si Dublin, de 45 euro/mp/luna.

Tranzactiile cu proprietati imobiliare din Europa Centrala si de Est au totalizat aproximativ 2 miliarde de euro in primul semestru al anului trecut, din care circa 50% au fost reprezentate de imobilele de birouri.

Din aceasta suma, aproape 90% a avut ca destinatie principalele piete din regiune, Cehia, Polonia si Ungaria, Romania reusind sa atraga doar o mica parte din aceste fonduri.

Se estimeaza ca putin peste 25.000 de metri patrati de spatii de birouri livrate anul acesta vor fi destinati zonelor de centru si de sud ale Bucurestiului, diferenta incadrandu-se in tendinta manifestata si in ultimii 2-3 ani pe piata imobiliara, si anume, zona de centru-nord.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO