Proprietăţi

Piata imobiliara clujeana, cea mai scumpa dupa Capitala

07.02.2007, 18:58 17

Piata imobiliara din Cluj-Napoca este cea mai scumpa din tara dupa Bucuresti, potrivit unei analize realizate de agentia imobiliara clujeana Grup de Lux.
"Sectorul rezidential atrage in continuare majoritatea investitorilor, aici putand fi obtinute profituri intre 20-40% pe an prin revanzarea unitatilor locative, discutand aici de investitori persoane fizice, si nu de dezvoltatori imobiliari. Pe piata locala se poate observa cresterea interesului diverselor companii in dezvoltarea de proiecte de anvergura", declara Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei imobiliare Grup de Lux.
Potrivit acestuia, pana acum cativa ani, majoritatea constructiilor noi erau realizate de catre persoane fizice sau companii de dimensiuni mici, care preferau sa inceapa vanzarile din faza de proiect, urmand apoi sa construiasca din banii primiti cu titlu de avans din partea viitorilor locatari.
"Acest tip de proiecte se limitau la constructia unor blocuri sau miniansambluri rezidentiale cu pana la 6-10 unitati locative. In prezent, au aparut tot mai multe societati ce au fie puterea financiara necesara sustinerii unor proiecte mari, fie au in spate o banca sau un fond de investitii care sustin proiectul. Au aparut astfel numeroase proiecte ce inglobeaza peste 100 de unitati locative", declara Doru Lupeanu.
Anul 2005 a adus prima crestere importanta a ratei constructiilor in Cluj-Napoca, atunci fiind lansate pe piata aproximativ 1.000 de locuinte noi, ceea ce insemna o crestere de 400% fata de 2001. "Ritmul sustinut de constructie s-a mentinut si anul trecut, prognozele aratand ca in urmatorii ani, pe piata locala vor aparea in jur de 2.000 - 2.500 de locuinte anual", a mai spus Lupeanu.
In ceea ce priveste nivelul preturilor pentru constructiile noi, acesta a crescut anul trecut cu aproximativ 25-30%. Pentru 2007, specialistii se asteapta ca trendul crescator al preturilor sa continue, chiar daca la un nivel mai scazut, de pana la 10-15%, ca urmare a faptului ca pentru anul in curs au fost anuntate numeroase proiecte imobiliare. "Motivatia unei cresteri mai reduse este data si de atingerea unor praguri comparative cu oferte din Uniunea Europeana. Spre exemplu, preturile medii in Ungaria oscileaza in jurul valorii de 1.100 de euro/mp, iar in Cehia in jur de 1.300 euro/mp", crede marketing managerul Grup de Lux.
In opinia acestuia, un alt trend existent pe piata imobiliara din Cluj-Napoca este transferul interesului investitorilor inspre zonele metropolitane ale orasului, cuprinzand printre altele localitatile Floresti, Gilau si Apahida. Principalul avantaj al acestor zone il constituie posibilitatea dezvoltarii pe orizontala, lucru aproape imposibil in acest moment in interiorul orasului, in conditiile in care oferta de terenuri este restransa, iar preturile sunt de pana la 1.000 de euro pentru un metru patrat de teren.
Unul dintre sectoarele in care Clujul este mult in urma Bucurestiului este cel al spatiilor de birou de clasa A. Pornita relativ timid, piata spatiilor de birouri s-a dezvoltat mai puternic anul trecut, o data cu lansarea a trei mari unitati de acest tip. Suprafata totala construita a acestor imobile depaseste valoarea de 22.000 de metri patrati, iar chiria medie perceputa in prezent este de 9-11 euro/mp.
Pentru 2007, in Cluj sunt anuntate proiecte ce insumeaza 20.000 de metri patrati de birouri noi, toate avand termenul de finalizare la sfarsitul acestui an. In ceea ce priveste coeficientul de rentabilitate, Clujul este de asemenea inferior capitalei, indicatorul de rentabilitate in zona fiind de 6-7%, fata de 8% in Bucuresti.
"Motivul principal al diferentei fata de Bucuresti este dat de numarul relativ mic de clienti care isi dezvolta afaceri de proportii mari in zona si care sa necesite spatii de birouri de peste 500-1.000 de metri patrati", a precizat Lupeanu.
Un sector care a prins "aripi" in ultimul an este cel comercial, pentru 2007 avand termen de finalizare doua mall-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO