Proprietăţi

Piata rezidentiala din Transilvania se dezvolta prin parteneriat public-privat

03.08.2006, 12:44 17

Investitiile semnificative, de ordinul sutelor de milioane de euro, pe piata rezidentiala din orasele importante din Transilvania se realizeaza prin parteneriate intre municipalitate si companii de investitii imobiliare private.
Primul oras transilvanean in care s-a semnat un parteneriat public-privat este Cluj-Napoca.
Ansamblul rezidential Cartierul Tineretului, care va avea o valoare de circa 230 mil. euro, va fi dezvoltat de Consiliul Local Cluj si de compania Polus Real Estate, membra a dezvoltatorului imobiliar Trigranit.
Complexul urmeaza sa aiba o suprafata de 203 hectare, din care Consiliul Local Cluj va beneficia de un numar de 384 de locuinte sociale, care ii vor fi predate gratuit, dar si de un numar de 180 de locuinte care vor reveni municipalitatii, cu titlu de participare la profit.
Pe langa proiectul Cartierul Tineretului, municipaliatatea din Cluj si-a anuntat intentia de a mai initia un alt proiect de acest gen in zona Dealul Lomb. Scrisorile de intentie din partea firmelor urmeaza sa fie depuse pana la data de 15 septembrie, iar Consiliul Local va beneficia tot de 51% din beneficiile proiectului.
Locuintele au ca termen de finalizare 24 de luni de la obtinerea autorizatiei de constructie. Un alt oras in care municipalitatea a incheiat un parteneriat public-privat pentru constructia de locuinte este Oradea, unde investitorul este compania Impact SA, care a fost si in cursa pentru proiectul Cartierul Tineretului din Cluj-Napoca.
Valoarea totala a proiectului este de 23 de milioane de euro, iar termenul de finalizare este 2009, lucrarile de constructie fiind demarate in urma cu doi ani, potrivit informatiilor furnizate de presedintele Impact, Dan Ioan Popp.
"Nu cred ca vom avea nevoie de inca trei ani pentru a finaliza lucrarile, targetul nostru fiind iulie 2006", a declarat Dan Ioan Popp.
Suprafata minima construita este de 150-180 de metri patrati, iar pretul de vanzare este de 335-405 euro pentru un metru patrat.
Suprafetele loturilor de teren variaza, de asemenea, intre 200 si 500 de metri patrati, acestea urmand sa fie vandute sau concesionate de catre Primaria Oradea.
Oficialitatile locale din Cluj si Oradea sunt cele care au dat tonul unor astfel de investitii in parteneriat public-privat, deocamdata in orase precum Timisoara, Sibiu sau Arad neexistand astfel de initiative, insa, in conditiile in care metrul patrat construit se situeaza intre 800 de euro la Timisoara si 600 de euro la Sibiu, genul acesta de parteneriate reprezinta solutii de dezvoltare tot mai viabile. Pe piata imobiliara din Cluj exista in acest moment cateva proiecte imobiliare importante ca valoare, insa nici unul dintre acestea nu depaseste valoarea de 20 de milioane de euro.
Cele mai mari investitii pe piata rezidentiala din Cluj au fost incepute de companiile Casa Real Estate sau Arcada Grup. Insa acestea s-au limitat la cateva sute de imobile, o mare parte din proiectele imobiliare incepute fiind adresate segmentului de lux. Proiectele aveau valori cuprinse intre 10-15 mil. euro si cuprindeau blocuri private sau zone rezidentiale.
Potrivit specialistilor imobiliari, fondul locativ ce revine unei persoane care locuieste intr-un oras mare din Romania este mult sub media de 30 de metri patrati, inregistrata in tarile Uniunii Europene.
Desi in prezent, piata imobiliara pe segmentul constructiilor noi traverseaza o perioada favorabila, exista inca o cerere mare de locuinte. Ca rezultat al acestei cereri crescande sectorul constructiilor rezidentiale noi a inregistrat, incepand din 2003, o crestere spectaculoasa, fenomen de care au profitat initial doar investitorii privati.
Noile proiecte rezidentiale sunt concepute pentru a gestiona cat mai eficient costurile de intretinere, fiind bine izolate si atent compartimentate, potrivit reprezentantilor Regatta. Facilitati aditionale fata de blocurile construite inainte de '90 sunt garajele, gradinitele, supermarketurile sau cabinetele medicale.
Principalul motor de crestere al apartamentelor noi ar putea fi aparitia conceptului de clasa medie, potrivit unor jucatori de pe piata.
Cererea pe segmentul locuintelor pentru clasa medie a inregistrat o crestere incepand cu anul trecut, cand s-au anuntat primele proiecte rezidentiale.
Potentialii cumparatori ai apartamentelor nu mai sunt interesati sa achizitioneze un apartament intr-un bloc vechi, potrivit reprezentantilor Colliers International.
Interesul pentru cladirile noi cu apartamente moderne, cu finisari de calitate este in continua crestere, alimentat de preturile ridicate ale apartamentelor din blocurile vechi, al caror standard nu este la fel de ridicat.
Constructiile de case si vile au inceput sa se dezvolte puternic in urma cu patru-cinci ani si au fost considerate initial locuinte de lux.
Fata de proiectele de apartamente, ansamblurile de vile se adreseaza in special familiilor cu copii sau celor cu un stil de viata mai ridicat, care doresc sa aiba spatiu mai mare, care sa cuprinda piscina, curte gradina, mai putina poluare si mai multa liniste.
Marile orase se vor extinde puternic in urmatorii ani. Un bun motiv pentru expansiunea acestor orase sunt cartierele rezidentiale care se dezvolta la periferia oraselor.
Mai mult, constructia de case si de locuinte unifamiliale va creste in perioada urmatoare, apropiind de realitate visul romanului de a se muta de la bloc la casa "pe pamant". Insa, si in urmatorii ani, vor fi mai multi romani la bloc decat la casa, potrivit unor surse din piata.
Problemele cele mai importante cu care se confrunta investitorii sunt tocmai acelea pe care primariile trebuie sa le rezolve, cum ar fi viabilizarea retelelor de apa si canal, racordarea la utilitati sau realizarea de drumuri de acces si emiterea planurilor urbanistice. Aceste dificultati, fie ca tin de birocratie, fie ca provin din costurile suplimentare legate de pozitia terenurilor, pot fi depasite numai prin implicarea directa a autoritatilor locale.
Reprezentantii Polus Real Estate estimeaza pentru investitia in cadrul cartierului Tineretului un profit net de 9,1 milioane de euro, din care 4,6 mil. euro vor reveni Consiliului Local si 4,4 mil. euro companiei imobiliare.
Cartierul Tineretului va include, pe langa locuintele colective si individuale, o scoala, policlinica, terenuri de joaca, parcuri, precum si toata infrastructura necesara unui asemenea proiect.
Potrivit datelor furnizate de Polus Real Estate, imobilele vor avea suprafete utile cuprinse intre 40 si 250 de metri patrati, lucrarile de constructie pentru intregul ansamblu rezidential urmand sa dureze cel mult 34 de luni de la data eliberarii autorizatiei de construire.
In prima parte a desfasurarii proiectului vor fi construite locuintele sociale, termenul de predare fiind dupa 12 luni, iar in a doua parte vor fi construite imobilele ce vor fi valorificate de investitor.
Din profitul net realizat in urma valorificarii locuintelor, Polus Real Estate va mai construi inca 180 de locuinte, de asemenea cu caracter social.

Proiecte rezidentiale in parteneriat public-privat

Ansamblul rezidential Cartierul Tineretului va avea o valoare de circa 230 mil. euro, va fi dezvoltat de Consiliul Local Cluj si de compania Polus Real Estate, membra a dezvoltatorului imobiliar Trigranit.
Proiectul rezidential in zona Dealul Lomb din Cluj, in care Consiliul Local va beneficia de 51% din proiect.
In Oradea va fi dezvoltat un proiect rezidential de Consiliul Local impreuna cu Impact. Valoarea totala a proiectului este de 23 de milioane de euro, iar termenul de finalizare este 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO