Proprietăţi

Plus 80% la preturile pe segmentul rezidential in ultimii doi ani

12.10.2006, 19:52 25

Pe segmentul rezindential, preturile au crescut cu pana la 80% in ultimii doi ani, a declarat Daniel Fuchs, managing partner la compania imobiliara britanica Spiegfield.
"Preturile au crescut fara niciun fel de limita. Nivelul superior a ajuns pana la 2.000 de euro pe metru patrat, ceea ce va determina o stagnare a preturilor la locuintele din ansamblurile noi", a apreciat Fuchs la un seminar pe teme imobiliare, organizat la Bucuresti. El a aratat ca 60-70% dintre constructiile noi se adreseaza populatiei cu venituri medii si superioare.
"Nu prea exista produse pentru cei cu venituri medii-inferioare, dar se afla in dezvoltare o serie de proiecte care se adreseaza acestui segment", a adaugat Fuchs.
Venitul lunar necesar unei persoane care doreste sa contracteze un credit pentru achizitia unui apartament de 50 de metri patrati in Bucuresti echivaleaza cu sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003, a declarat Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank.
"Salariul mediu a crescut din anul 2003 de la 130 euro la 210 euro, in timp ce pretul apartamentelor s-a majorat de la 400 de euro pe metru patrat la 1.000 de euro pe metru patrat", a afirmat Oprescu la un seminar pe teme imobiliare. El a adaugat ca, pe masura ce decalajul dintre preturile constructiilor noi si salarii va creste, numarul de solicitanti eligibili de credite imobiliare sau ipotecare se va diminua, daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine actualele criterii de acordare a imprumuturilor de consum.
Oprescu a aratat ca, potrivit datelor existente, nivelul creditelor ipotecare acordate a ajuns, in primele sase luni, la 1,9 mld. euro, in timp ce creditul de consum a fost de 7,6 mld. euro. "Datele nu sunt tocmai reale daca luam in considerare ca o parte din creditele de consum sunt cele pentru nevoi personale, care sunt garantate cu ipoteca. Daca tinem cont de acest aspect, valoarea creditelor ipotecare este de 3,1 miliarde de euro, iar cele de consum de 6,3 mld. euro", a spus Oprescu.
Vicepresedintele Alpha Bank a adaugat ca ponderea imprumuturilor ipotecare acordate in lei in primul semestru s-a ridicat la 7-8%.
Oprescu a avertizat ca evolutia creditelor ipotecare este superioara celei a depozitelor populatiei. "In acest an, pentru prima data, rata de crestere a creditelor ipotecare este superioara celei de majorare a depozitelor populatiei, astfel ca depozitele nu mai pot asigura acoperirea creditului, deci este necesara o sursa suplimentara de finantare", a apreciat oficialul Alpha Bank.
Decalajul dintre nivelul creditelor ipotecare si depozite este de 2,5 mld. euro, astfel ca doar 47% din imprumuturile populatiei sunt acoperite de depozite.
Randamentul investitiilor in spatii de birouri va continua sa scada, in urmatorii ani, si va ajunge, in 2008, la 5%, evolutie determinata de oferta redusa de pe piata, a declarat reprezentantul Spiegfield.
"Daca in anul 2003 randamentul investitiilor in spatii de birouri era de 13-14%, in 2006 nivelul acestuia s-a redus pana la 7%, apropiat celui din Europa. In Germania, de exemplu, sunt investitii care genereaza randamente de 7,5-8%", a afirmat Fuchs. Potrivit acestuia, lipsa produselor disponibile determina investitorii sa incheie tranzactii cu randamente scazute.
Fuchs a apreciat ca nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri se vor stabiliza in jurul valorii lunare de 16 euro pe metru patrat.
Reprezentantul Spiegelfeld a precizat ca, in conditiile cresterii ofertei de locuinte noi, in urmatorii doi ani, pretul apartamentelor vechi se va reduce semnificativ.
Referitor la piata terenurilor din Bucuresti, analistul imobiliar a mentionat ca si pe acest segment preturile au ajuns la un nivel maxim de peste 2.000 de euro pe metru patrat.
Potrivit lui Fuchs, Capitala are nevoie de inca 50 de hoteluri clasificate la trei stele, fata de 15 in prezent.
Spielgelfeld este o companie de servicii imobiliare, cu activitati in Europa Centrala si de Est si birouri in orase precum Budapesta, Amsterdam, Berlin, Bucuresti si Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO