Proprietăţi

Pretul terenurilor musca din profitul investitorilor

29.05.2008, 20:25 25

Preturile terenurilor au atins un nivel atat de ridicat, incat afecteaza marjele de profitabilitate ale investitorilor si dezvoltatorilor, a declarat ieri Attila Pelli, directorul Departamentului de Terenuri al companiei de consultanta imobiliara Colliers.
El a adaugat ca cererea va continua sa fie mai mare decat oferta, iar dezvoltatorii vor cauta sa diminueze riscurile prin crearea de parteneriate la cumparare.
Oficialul Colliers a mai spus ca in primul trimestru al acestui an s-a inregistrat o stagnare a preturilor terenurilor in majoritatea zonelor din Capitala, in timp ce in a doua jumatate a anului se estimeaza o crestere de 10%-20% a pretului mediu pentru terenurile din zonele mai cautate, cu o infrastructura dezvoltata.
"Pe piata imobiliara din Capitala s-au lansat cateva oferte mari de terenuri cu valori de peste 100 de milioane de euro, care nu au fost insa tranzactionate pana acum. Exista dubii in ce priveste capacitatea de absorbtie a unor proiecte de asemenea dimensiuni", a afirmat Pelli.
Reprezentantii companiei imobiliare estimeaza o crestere si a pietei birourilor din Bucuresti, care se va dubla in urmatorii doi ani.
"Stocul de spatii de birouri care exista acum in Bucuresti este de 608.000 de metri patrati. La sfarsitul lui 2009, stocul total de birouri va fi de circa 1,5 milioane de metri patrati, adica mai mult decat dublu fata de cel actual", a spus vicepresedintele Colliers, Horatiu Florescu.
Preturile cele mai ridicate pentru spatiile de birouri din Capitala sunt in centru, unde chiria variaza intre 20 si 25 de euro pe metrul patrat pe luna.
Colliers a lansat ieri un indice imobiliar trimestrial, care va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Bucuresti. Bucharest Real Estate Index (BREI) are la baza opt indici secundari, care monitorizeaza evolutia costurilor locuintelor din toate cele sase sectoare ale Capitalei, atat la apartamentele vechi cat si la cele noi. Valoarea BREI a atins un maxim in luna aprilie a acestui an, situandu-se la 1.888 euro/mp, cu 37% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Deocamdata, in Romania nu exista niciun index imobiliar oficial, conditii in care si ZIARUL FINANCIAR a lansat un index propriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO