Proprietăţi

Preturile apartamentelor si-au incetinit cresterea

Preturile apartamentelor si-au incetinit cresterea

Click pentru imaginea intreaga

13.05.2008, 19:22 20

Inceputul lunii mai a adus pretul mediu pe metru patrat al apartamentelor din Capitala la 2.070 de euro, cu doar 1% mai mari fata de luna martie si cu numai 2% in plus fata de luna ianuarie a acestui an, potrivit indexului imobiliar ZF realizat pe apartamentele de trei camere, construite intre 1980 si 1990.
Cresterea minora din ultima perioada survine dupa cel putin un an in care preturile au crescut cu circa 4%-5% de la luna la luna. Astfel, pe intreg anul trecut cresterea a ajuns la nivelul de 50%. Preturile apartamentelor au ajuns aproape triple in perioada 2004-2007, cel mai mare avans fiind in 2005, de circa 65%. Astfel, 2008 ar putea fi primul an din 2004 incoace in care preturile vor stagna sau vor avea o crestere sub 10%.
Cu toate ca, per anasamblu, piata imobiliara nu a luat un avans remarcabil, in anumite zone cresterile de la inceputul anului au depasit 10%. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in zona de nord a Capitalei, apartamentele din cartierul Aviatiei fiind cu 20% mai scumpe fata de inceputul anului. Zona de nord a Bucurestiului este din ce in ce mai atractiva pentru investitori, atat in ceea ce priveste zonele rezidentiale, cat si mallurile sau hotelurile. Astfel, pretul pe metru patrat in Aviatiei depaseste 2.600 de euro, fiind alaturi de Victoriei sau Unirii una dintre cele mai "piperate" zone ca pret.
In topul cresterilor se afla si cartierele Colentina si Vitan, care au luat un avans de peste 10% comparativ cu inceputul anului si de peste 5% doar in perioada martie-mai. Cresteri semnificative, de circa 5%, au mai fost inregistrate si in 1 Mai, Stefan cel Mare sau Militari.
Aceste majorari au fost insa compensate de scaderi in alte zone precum Iancului, Mihai Bravu, Victoriei. Incetinirea ritmului de crestere a fost prevazuta de unii jucatori de pe piata, fiind corelata cu darea in folosinta a apartamentelor din noile proiecte rezidentiale.
Anul acesta in Bucuresti este estimata finalizarea a circa 6.000 de locuinte, potrivit unei analize ZF, dupa ce anul trecut au fost date in folosinta in Capitala 2.541 de locuinte, potrivit Institutului National de Statistica.
Totodata, la cresterea mai domolita a preturilor a contribuit, potrivit analistilor de pe piata, cresterea dobanzii de referinta de catre Banca Nationala, precum si deprecierea monedei nationale in raport cu euro.
Analiza ZF a fost realizata pe ofertele de vanzare la apartamentele de trei camere, care sunt cele mai stabile din punctul de vedere al pretului, publicate pe anuntul.ro. Desi preturile avansate de vanzatori sau de agentii imobiliare nu reprezinta de cele mai multe ori suma la care se incheie tranzactia, anunturile surprind tendinta pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO