Proprietăţi

Primele birouri „de sticlă“ din Bucureşti încă mai atrag chiriaşi datorită poziţiei

Opera Center (foto) şi Europe House sunt printre primele clădiri de birouri construite în Bucureşti
29.07.2010, 23:12 962

Proprietarii clădirilor de birouri Opera Center şi Europe Housedin Bucureşti, două dintre primele imobile moderne "de sticlă", auînchiriat recent spaţii către firmele Adecco Resurse Umane şi BCRBanca pentru Locuinţe, firme aflate în proces de mutare.

Cele două clădiri, fiind printre primele construite în Capitală,beneficiază de poziţii în imediata vecinătate a staţiilor de metrouPiaţa Eroilor şi Piaţa Victoriei.

Cu toate acestea, după ani buni în care cele două imobile aureprezentat printre puţinele soluţii pentru companiilemultinaţionale care deschideau birouri în Bucureşti, odată cufinalizarea unor noi clădiri, mai moderne şi cu mai multe locuri deparcare, în aceste imobile au început să apară spaţii goale.

"După plecarea HP, Oracle şi Microsoft, circa 40% din spaţiulEurope House a rămas neocupat. Între timp, am închiriat un spaţiude 800 de metri pătraţi către BCR Banca Pentru Locuinţe, birourilefiind în curs de amenajare, astfel că sediul ar putea devenioperaţional în circa o lună", a declarat Marian Roman, directorulgeneral al fondului de investiţii Europolis, proprietarul clădiriiEurope House din Piaţa Victoriei, unde îşi are sediul cel mai mareoperator de telefonie mobilă, Orange România.

O plecare importantă a avut loc recent şi din Opera Center, deunde PricewaterhouseCoopers şi casa de avocatură D&B David şiBaias s-au relocat în clădirea Lakeview de pe strada BarbuVăcărescu, lăsând disponibile spaţii cu o suprafaţă de circa 3.500de metri pătraţi în imobilul din Piaţa Operei.

O parte dintre aceste spaţii vor fi ocupate de către firma deresurse umane Adecco, în timp ce GlaxoSmithKline, unul dintreclienţii vechi ai proiectului, va închiria spaţiu suplimentar înclădire.

"Ne vom muta în Opera Center în luna septembrie a acestui an", aconfirmat Florin Godan, national sales manager al Adecco România,menţionând că va oferi ulterior mai multe detalii privindcontractul semnat.

Opera Center este o clădire deţinută de un alt fond austriac deinvestiţii, CA Immo, aflat în proces de achiziţie a fostului rivalEuropolis, proces care pe piaţa locală va determina modificări înceea ce priveşte topul proprietarilor de birouri, în condiţiile încare în portofoliul celor doi investitori mai intră şi proiecteleRiverplace (Semănătoarea) şi Bucharest Bu­si­ness Park din spateleCasei Presei Libere.

Construcţia clădirilor Opera Center şi Europe House a fostfinalizată la începutul anilor 2000, când pe piaţă mai eraufinalizate doar clădiri precum Neocity Tower (pe CaleaDorobanţilor) sau International Business Center (sediul BVB de laRosetti).

Dezvoltatorii imobilelor, Portland Trust (Opera Center) şi GTC(Europe House), au realizat şi două dintre primele tranzacţiisemnificative de pe piaţa imobiliară, vânzând clădirile pentrucirca 25 de milioane de euro investitorilor austrieci care începeauasaltul asupra pieţei imobiliare locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO