Proprietăţi

Primul an de dupa aderare a adus gigantii imobiliari la Bucuresti

Primul an de dupa aderare a adus gigantii imobiliari la Bucuresti
13.12.2007, 17:01 14

Piata imobiliara locala a crescut in 2007 ca numar de proiecte aflate in dezvoltare, numar de tranzactii, dar si ca numar de jucatori internationali puternici, care au primit in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana semnalul clar ca piata este una stabila, cu un potential de crestere ridicat.
Piata s-a diversificat in acest an si ca numar de jucatori, dar si ca sursa de provenienta a companiilor imobiliare, dupa ce pana in 2006 afacerile erau facute de fonduri austriece precum Immoeast, Europolis sau CA Immo, dar si de investitori britanici de dimensiuni medii, precum Equest sau Fabian.
Unii consultanti imobiliari afirmau la inceputul anului ca investitorii nu au avut nevoie de ziua de 1 ianuarie 2007 pentru a patrunde pe piata locala, in conditiile in care tratativele pentru aderare incepusera din 1999.
Cu toate acestea, cu un numar de circa zece jucatori de mari dimensiuni care au intrat pe piata locala de-abia in acest an, aprecierile acestor consultanti au fost depasite, acesti investitori luand in calcul mai multi factori pentru a patrunde pe o piata noua.
"Un jucator de talia Ixis se uita daca un imobil pe care il cumpara este inchiriat in totalitate unor companii multinationale mari, care au semnate contracte ferme pe perioade de cel putin 5, 7 sau 10 ani de zile", declara intr-un interviu Francisc Peli, partener in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si coordonatorul echipei care a consiliat compania israeliana Globe Trade Center (GTC) in vanzarea America House.
Tranzactia a marcat intrarea companiei franceze pe piata locala, firma fiind subsidiara a gigantului financiar Natixis.
Totodata, randamentele au scazut la un nivel "confortabil" pentru acesti jucatori, de circa 6% in euro pe an, mult mai aproape de nivelul cu care acesti investitori sunt obisnuiti sa lucreze pe pietele mai mature pe care activeaza.
In urma cu cativa ani, tranzactiile pe piata imobiliara locala se realizau la randamente investitionale duble, de 10-12% pe an, perioada in care cei mai agresivi jucatori erau fondurile oportuniste, care au avut timp sa-si creeze portofolii care au devenit intre timp interesante pentru marii jucatori.
Un astfel de exemplu este fondul de investitii European Convergence Property Company, controlat de compania britanica Charlemagne, care a realizat in acest an primul exit de pe piata locala, renuntand la cele trei cladiri de birouri din Bucuresti detinute in portofoliu in favoarea unui alt jucator de mari dimensiuni - DEGI, divizia imobiliara a grupului german Allianz. DEGI a intrat pe piata printr-o tranzactie spectaculoasa, una dintre putinele cu o valoare de peste 100 de milioane de euro (110 mil. euro) si prima mutare cu un portofoliu de cladiri de birouri (Millennium Business Center, PGV Tower si Construdava).
Tranzactia a confirmat si profitabilitatea pietei, in conditiile in care Charlemagne a realizat un profit de circa 20 de milioane de euro in decurs de un an, in conditiile in care cumparase cele trei cladiri pentru mai putin de 90 de milioane de euro.
Lipsa proiectelor finalizate a determinat intrarea in piata a unor companii puternice care pot fi active si pe partea de dezvoltare, cum este cazul portughezilor de la Sonae Sierra, care dupa ce s-au facut cunoscuti prin achizitia mall-ului River Plaza din Ramnicu Valcea, au anuntat investitii de 300 de milioane de euro in dezvoltarea a doua centre comerciale la Craiova si Ploiesti.
Sonae Sierra, la fel ca majoritatea marilor investitori intrati in piata, isi propune sa fie un jucator de top pe segmentul pe care activeaza, si anume in "Top 3" operatori de centre comerciale.
Una dintre cele mai recente intrari a fost cea a bancherilor dinastiei Rothschild, care vizeaza investitii pe segmentul rezidential, dupa ce au creat un joint-venture cu oamenii de afaceri care controleaza compania Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului Planorama.
In urma acestui parteneriat, in care Rothschild a investit 104 mil. euro pentru intrarea in trei proiecte, investitiile familiei de bancheri ar putea ajunge la un miliard de euro in urmatorii ani, avand in vedere ca vor construi circa 8.000 de locuinte in Bucuresti, Ploiesti si Brasov.
Pentru ca investitiile companiilor mari sa mearga in toate segmentele pietei imobiliare, GE Real Estate s-a asociat pentru dezvoltarea unei retele de parcuri industriale, in urma unor investitii totale de 175 de milioane de euro.
Pe de alta parte, in piata isi anuntasera prezenta o serie de jucatori precum AIG/Lincoln sau ING Real Estate inca din anul 2006, dar activitatea propriu-zisa a inceput de-abia in acest an.
Astfel, AIG a inceput in acest an lucrarile de constructie la imobilul de birouri Lakeview din Capitala, dezvoltat alaturi de fondul britanic Fabian, in timp ce ING a realizat prima achizitie pe piata locala - preluand galeria comerciala a proiectului Felicia Shopping City din Iasi, afacere de 40 de milioane de euro.
Intrarea acestor jucatori a impulsionat puternic piata de investitii, estimata pentru acest an la circa 2 miliarde de euro, cu toate ca jucatorul numarul unu a ramas fondul austriac de investitii Immoeast.

Noii jucatori au anuntat achizitii si proiecte de 1 mld.

Euron Ixis, divizia imobiliara a grupului francez Natixis, a cumparat America House pentru 120 mil. euro.

DEGI, divizia imobiliara a nemtilor de la Allianz, a platit 110 mil. euro pentru trei imobile de birouri din Bucuresti.

GE Real Estate s-a asociat pentru dezvoltarea de proiecte industriale in urma unor investitii de 175 mil. euro.

ING Real Estate a realizat in 2007 prima achizitie in Romania - Felicia Shopping City din Iasi - pentru 40 mil. euro.

Sonae Sierra a cumparat pentru 42 mil. euro River Plaza si a anuntat investitii de 300 mil. euro in alte doua mall-uri.

Heitman s-a asociat cu Cefin in doua proiecte rezidentiale in Bucuresti, care implica investitii de 100 mil. euro.

AIG/Lincoln a inceput, alaturi de Fabian, lucrarile la proiectul de birouri Lakeview, care implica investitii de 45 mil. euro.

O companie a bancherilor Rothschild a platit 104 mil. euro pentru a intra pe piata rezidentiala locala.


Ce putere financiara au jucatorii globali?

DEGI este o companie cu o vechime de peste 30 de ani, cu active in administrare de 9 miliarde de euro.

Rothschild Realty a creat patru fonduri care au realizat 19 investitii imobiliare in valoare de 1,2 mld. dolari (816 mil. euro).

GE Real Estate detine active de 62 mld. dolari (42 mld. euro), fiind prezenta in 28 de tari din intreaga lume.

ING REIM are un portofoliu de afaceri de 75 de miliarde de euro si birouri in 18 state din Europa, America de Nord, Asia si Australia.

Valoarea neta a activelor imobiliare detinute de Sonae Sierra in pietele pe care activeaza este de 1,8 miliarde de euro.

Heitman are in administrare active imobiliare de 12,4 miliarde de dolari (8,4 mld. euro) in SUA si Europa.

AIG/Lincoln are sub administrare active imobiliare cu o valoare de 17,9 mld. dolari (12,1 mld. euro) in intreaga lume.

Ixis este o subsidiara a grupului financiar Natixis, care detinea la sfarsitul anului trecut active totale de 458,6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO