Proprietăţi

Proiectele imobiliare au adus profituri duble fata de suma investita

11.02.2008, 19:12 11

Dezvoltatorii imobiliari au obtinut din vanzarea proiectelor din Romania profituri care au reprezentat, in unele cazuri, dublul sumei investite pentru construirea proprietatilor respective.
Calculele se bazeaza pe valoarea investitiilor anuntate de dezvoltatori pentru realizarea proiectelor si sumele obtinute de acestia din vanzarea proprietatilor in 2007.
Anul trecut, cea mai mare tranzactie incheiata pe piata din Bucuresti a fost vanzarea cladirii America House, situata in Piata Victoriei, de catre Globe Trade Centre - GTC subsidiarei grupului financiar francez Natixis, Ixis Corporate & Investment Bank, intr-o tranzactie de 120 de milioane de euro.
Vanzarea imobilului a adus dezvoltatorului GTC un profit de 80 mil. euro, adica peste dublul sumei investite. La inceperea lucrarilor, reprezentantii companiei au estimat ca vor investi 35-40 mil. euro.
Si firma belgiana Liebrecht & wooD a facut o afacere foarte profitabila prin vanzarea complexului de birouri Victoria Park fondului Immoeast pentru 65 mil. euro. Compania a anuntat inainte de finalizarea proiectului ca investitia se va plasa la 25-30 mil. euro. O alta proprietate care a dus un castig consistent dezvoltatorului a fost complexul de birouri S-Park din Capitala. Investitia a fost estimata la 60 mil. euro, iar fondul austriac Immoeast a platit 101,5 mil. euro pentru cele patru cladiri de birouri din S-Park.
Vanzarea Millennium Business Centre, PGV Tower si Construdava catre firma de investitii imobiliare a grupului Allianz, Deutsche Gesellschaft f?r Immobilienfonds (DEGI), a adus fondului European Convergence Property Company un profit de 20,9 mil. euro. Fondul a preluat cele trei proprietati pentru 89,1 mil. euro si le-a vandut firmei germane cu 110,5 mil. euro. Desi concentreaza cele mai mari si profitabile afaceri in sectorul imobiliar, Bucurestiul nu este singurul oras care aduce castiguri frumoase investitorilor. Astfel, grupul de investitori francezi care a dezvoltat proiectele Euromall din Galati si Pitesti, vandute in cursul anului 2007 fondului Immoeast, a obtinut profituri echivalente cu 40% si 150% in urma celor doua tranzactii.
"Cred ca majorarea costului de constructie si a pretului terenurilor, precum si scaderea chiriilor ca urmare a sporirii ofertei de pe piata vor duce la o scadere a profiturilor dezvoltatorilor. Cu toate acestea, un proiect bun, chiar daca nu va mai face profit 200%, tot face 100%, astfel ca piata imobiliara va ramane in continuare atractiva", a declarat Gabriel Biris, managing partner al firmei de avocatura Biris Goran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO