Proprietăţi

Proprietarii de clădiri de birouri din Bucureşti pierd lunar circa 6 mil euro din spaţiile neocupate

Proprietarii de clădiri de birouri din Bucureşti pierd lunar circa 6 mil euro din spaţiile neocupate

Autor: Cristina Cuncea

05.09.2011, 11:49 401

Proprietarii din Bucureşti pierd lunar circa şase milioane de euro din spaţiile de birouri neînchiriate, potrivit unei analize a agenţiei imobiliare Esop Consulting, care estimează că aproape 600.000 de metri pătraţi de birouri de clasa A, B şi C sunt neocupate în prezent.

Peste 595.000 mp sunt disponibili în 388 clădiri de birouri şi considerând o chirie medie de 10 euro/metru pătrat, Esop estimează că în piaţa de birouri se pierd lunar aproximativ şase milioane de euro.

"Dacă în perioada dinainte de criză declanşată în toamna anului 2008 termenele de închiriere variau între 2 şi 5 luni, în funcţie de suprafeţele totale disponibile şi nivelul cerut de chirie, în prezent termenele de închiriere medii sunt de 8-10 luni, ajungând în cazul anumitor imobile la 14-16 luni. Mulţi proprietari încă aleargă după profitul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, conştientizând destul de puţin pierderea certă pe care o reprezintă fiecare lună de neocupare a spaşiului", a declarat, într-un comunicat, Mirela Raicu, partener în cadrul ESOP Consulting.

În acest sens, Raicu precizează că pentru un spaţiu de birouri pentru care proprietarul doreşte să-l închirieze cu 12 euro/mp, pe un termen de 2 ani, după o perioada de ne-închiriere de 6-8 luni chirie reală ajunge la 9 euro/mp.

"Acest lucru se întâmplă deoarece fiecare lună de ne-închiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 euro/mp. Dacă mai luăm în calcul şi incertitudinea obţinerii nivelului de chirie dorit, observăm că pierderea poate fi şi mai mare", a adăugat Raicu.

Consultanţii Esop estimează că la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2011 o diminuare a ratei de neocupare a clădirilor de birouri clasa A şi o creştere a ofertei de spaţii de birouri disponibile în clădirile care solicită chirii sub 11 euro/mp.

Pe acest segment de preţ, deşi stocul a înregistrat o creştere în cel de-al doilea trimestru, acesta este mai redus decât pe segmentul spaţiilor de 11-15 euro/mp, aspect firesc în condiţiile în care peste 58% din solicitările venite din partea companiilor medii care închiriază aceste tipuri de clădiri au bugete sub 11 euro /mp, potrivit Esop.

"Am observat că o parte din clădirile care în primul trimestru din 2011 au fost promovate cu bugete între 12-15 euro/mp, au migrat către categoria sub 11 euro/mp, semn că unii proprietari încep să-şi dea seama că principala pierdere în perioada de criză este dată de rata de neocupare şi mai puţin de 2-3 euro în plus la chiria pe metru pătrat", a mai spus Raicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO